نحوه اعمال رأی مالکان مستقیم سهام عدالت در هالهای از ابهام
از آنجا که برخی سهامداران عدالت روش مستقیم را برگزیدهاند اما سازوکار رأیگیری این افراد در مجامع همچنان در هالهای از ابهام است.
محمدرضا صادقی مقدم به خبرنگار روند بورس امروز گفت: بخشی از سهام عدالت که افراد روش مستقیم را برگزیدهاند، بیشک مالکان حق رأی دارند، بنابراین باید پرتفوی آنها مشخص شود و به نسبت آن رأی خود را اعمال کنند. مشکل مسلم و قطعی که وجود دارد شرکتهای میلیونها سهامدار را بهدست آوردهاند که نحوه اعمال رأی آنان مبهم است.
وی افزود: برای نمونه، فرض کنید یک شرکت پالایشگاهی چند میلیون سهامدار از سراسر ایران داشته باش، در صورتی که رأی گیری در مجمع به صورت سنتی انجام شود، اجتماع این افراد باید در چه محلی باشد و چگونه رأی خود را اعمال کنند؟ این رأیگیری با چه سازوکاری باشد؟
عضو هیئت مدیره شرکت بورس اوراق بهادار تهران عنوان کرد: هر چند سازمان بورس و اوراق بهادار ایران دستور برگزاری مجامع به صورت آنلاین را صدار کرده است اما اجرای یک مجمع به معنای واقعی آن را مشاهده نکردیم، ما در مجمع کانون نهادهای سرمایهگذاری تصمیم به برگزاری مجمع به صورت آنلاین گرفتیم تا حق رأی را یه صورت الکترونیک اجرا کنیم متأسفانه در این مسیر موفق نبودیم.
صادقی مقدم عنوان کرد: در صورتی که تصمیم به برگزاری مجمع به روش سنتی برای میلیونها نفر مالک حقیقی سهام عدالت داشته باشیم، چگونگی اعمال رأیشان مشخص نیست. اینکه به چه صورت میتوانند حضور یابند؟ در صورتی که این امکان برایشان فراهم باشد، به چه شیوهای باید رأی خود را اعمال کنند؟
وی گفت: انتظار داریم در سال آینده این مشکل نباشد. فرض ما بر این است که این سهام دست به دست گردش کند و سرانجام تنها افراد محدودی سهامدار باقی بمانند. در صورتی که بیشتر افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند فروشنده باشند، آن زمان دیگر تعداد سهامداران حقیقی با مالکیت مستقیم به میزان کنونی نیست.
عضو هیئت مدیره شرکت بورس اظهار کرد: طبق آمارهای اعلام شده، حدود ۹۰ درصد افرادی که به سیستم بانکی برای تعیین روش مالکیت، روش مستقیم را برای سهامداری انتخاب کردهاند. این افراد در یک بازه زمانی بلندمدت احتمالاً فروشنده سهام خواهند بود بنابراین انتظار داریم با تصمیم فروش این افراد، سهام به دست افراد محدودتری برسد.
صادقی مقدم گفت: چالش کنونی مجامع این است که از لحاظ قانونی برای منتخبین سهامداری مستقیم کانونهای سهام عدالت امکان نمایندگی آنها را ندارند. این کانونها تنها برای افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کردهاند، نماینده هستند بنابراین افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند، خود تصمیم گیرنده نهایی هستند.
عضو هیئت مدیره شرکت بورس یادآور شد: افرادی که روش مستقیم را برگزیدهاند، خود مالکیت و حق تصمیم نهایی را برای سهامشان در مجامع دارند. مالکیت سهام عدالت همچون صندوقهای ETF دولتی نیست که افراد هیچ گونه حق اعمال رأی نداشته باشند. کسانی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند، میتوانند سهامشان را مدیریت کنند و همچون سهامداران دیگر شرکتها هستند.