انتظار «همراه» برای ارزیابی داراییها و افزایش سرمایه
مجمع عادی سالانه همراه اول امروز برگزار و ۸۳ درصد سود تقسیم شد که بر این اساس به ازای هر سهم ۱۵۶۰ ریال سود تعلق گرفت.
به گزارش روند بورس امروز، در مجمع عمومی عادی شرکت ارتباطات سیار ایران پس از گزارش عملکرد سالانه این شرکت، نکات و تأکیدهایی توسط حسابرس مستقل ذکر شد. باتوجه با اینکه این نکات برای پاسخ به پرسشها صورتهای مالی شرکت است، بسیار حائز اهمیت هستند. «همراه» باتوجه به اینکه پیش از خصوصیسازی تحت کنترل و بودجه دولت به فعالیت مشغول بوده است ملزم به پرداخت یک سری سود تکلیفی بود.
اختلافنظر «همراه» با معاونت نظارت مالی و خزانه داری کشور در سود تکلیفی مندرج در قانون بودجه سال ۸۷ پس از اعتراضها این شرکت، توسط معاون حقوقی ریاست جمهوری درحال پیگیری است. باتوجه به اینکه بخشی از این سود پرداخت شده است، تصمیمگیریهای آینده در این باره بر میزان بدهیها و داراییهای شرکت اثرگذار خواهد بود.
طبق صورتهای مالی شرکت عمده سایتهای BTS زیر پوشش بیمهای قرار داده نشدهاند. طبق گزارشهای معاون مالی و تدارکات شرکت، این بخش از تجهیزات به دلیل داشتن هزینه بیمه بالا که آثار خسارتی چندانی تاکنون نداشته توجیه اقصادی ندارد. شرکت برای حفاظت از این سایتها تنها با هزینه ۱۰ درصد پرداختهای بیمهای از خسارتهای احتمالی پیشگیری کرد.
در نتیجه تنها بخشی از تجهیزات جزئی که مربوط به حفاظت در مقابل حریق و سرقت بوده است زیر پوشش بیمهای قرار گرفت. این اقدام با توجه به هدف شرکت که تخصیص بهینه منابع برای مصارف لازم برای به دست آوردن سود است، یک عملکرد اقتصادی است.
شرکت در این اقدام افزون بر پیشگیری از آسیبهای احتمالی، توجیهپذیری اقتصادی فعالیت خود را لحاظ کرده است. عملکرد گذشته شرکت در پرداخت حق بیمهها و خسارتهای وارده به خوبی این عملکرد را توجیح میکند. در نتیجه شرکت با ارائه گزارش تاریخی از این اقدامها، صحت تصمیمگیری خود را به اطلاع حسابرس خواهند رساند.
پرداخت سود از طریق سامانه سجام
نکته قابل توجه دیگر در عملکرد مالی این شرکت عدم پرداخت سود تقسیمی به سهامداران است که بر اساس گفتهی معاون مالی و تدارکات، خود سهامداران برای دریافت مراجعه نکرده اند. از آنجا که براساس تصمیمهای سازمان بورس سامانه سجام راهی برای پرداخت سود سهامداران در نظر گرفته شده است، سودهای آتی توسط این سامانه به حساب سهامداران پرداخت خواهد شد. در نتیجه سودهای پرداخت نشده به معنای عدم اجرای تکلیف شرکت نبوده است که عملکردهای گذشته به خوبی گواهی میدهد. پیگیریهای پرداخت این سود از طریق سامانه سجام درحال انجام است.
در کنار امتیازهایی که شرکت همراه در سال گذشته در عملکرد خود داشته مجموعهای از کاستیها نیز مطرح است که لازم است به آنها رسیدگی شود. این مسئله به نظارت برای مقابله با پولشویی است. اگرچه میزان نظارت تا حدودی با مشخص شدن وزارت دارایی و ارائه گزارشهای دورهای ناچیز است، اما شرکت برای انجام این تکلیف بهطور کامل لازم است به مواردی که در ذیل به آن اشاره شده است باید رسیدگی کند:
۱. آموزش مستمر کارکنان
۲. بازرسی از واحدهای تحت امر
۳. تهیه برنامه سالانه برای اجرای قانون
۴. طراحی سازوکار لازم جهت نظارت و کنترل فرآیندهای مبارزه با پولشویی
۵. ارزیابی میزان اجرای این نظارت و کنترل
۶. نظارت بر استقرار سیستمهای کنترلهای داخلی و اطمینان از حسن اجرای رویهها و کشف موارد مشکوک
۷. بررسی فرآیندهای شناسایی و اطمینان از قابل اتکا بودن این فرآیند
شایان ذکر است شرکت ارتباطات سیار ایران همچون دیگر شرکتهای سهامی برای اجرای طرحهای توسعهای خود، برنامه افزایش سرمایه را در دست دارد. باتوجه به اینکه این افزایش سرمایه از طریق ارزیابی داراییها انجام میشود، «همراه» همچنان منتظر گزارش کارشناسان از ارزیابی داراییهاست.
داراییهایی که شرکت در برنامه افزایش سرمایه خود قصد ارزیابیشان را دارد شامل زمین و ساختمان است. زمینها و ساختمانهای تحت مالیکت «همراه» زیر نظر شهرداریهای مختلف قرار دارد، بنابراین این روند کمی طولانی است.
پس از ارزیابی این داراییها توسط کارشناس رسمی املاک در سه منطقه شهرداری، شرکت با کسب نقطه اطمینان تونایی تخمین میزان افزایش سرمایه را بهدست میآرود. طبق انتظارها معاون مالی و تدارکاتی «همراه»، احتمالاً نتیجه ارزیابی داراییها تا ۲ ماه آینده به اطلاع هیئت مدیره میرسد تا وارد مراحل بعد شود.
باتوجه به اینکه میزان کسب درآمد و خدمات «همراه» در حوزه اصلی، درآمد حاصل از خدمات مشترکان اعتباری بیشتر از مشترکان دائمی است. شرکت این روند را همچنان برای دورههای بعد نیز پیش بینی میکند و احتمال تغییر در حوزه کسب درآمد وجود ندارد. بسیار بعید است که جهتگیری منحنی درآمدی در ادامه فعالیت خدماتی «همراه» جابهجا شود.
یکی از عوامل مؤثر در فعالیت و سوددهی «همراه»، ارزش شرکتهای زیر مجموعه است. برخی از شرکتهای زیر مجموعه ارتباطات سیار ایران شامل توسکا، همنفزار، ویستا و سارینا است. علت اینکه صورتهای مالی شرکتهای توسکا، همنفزار، ویستا و سارینا در سامانه کدال قرار نگرفته است، ناچیز بودن عملکرد این شرکتها و نبود آمادگی بهموقع است.
باید توجه داشت که هیئت مدیره قصد دارد در گزارشات مالی بعدی صورتهای مالی آنها را نیز لحاظ کند. شایان ذکر است که شرکت ارتباطات سیار افزون بر سهامداری شرکت افرانت، یک قرارداد تجاری نیز با این شرکت دارد. «همراه» هماکنون از ظرفیت شرکت افرانت برای اجرای فعالیت خود استفاده میکند.
باتوجه به اینکه یکی از موارد برنامه گسترش اینرنت نسل پنجم است، شرکت برای سال جاری تنها برنامه پایلوت را در دست دارد. گسترش اینترنت G5 و بهره برداری تجاری از آن برای سال ۱۴۰۲ در حال اجراست، همه این موارد و توسعه براساس برنامه تنظیم شده شرکت (Plan) در مسیر رشد و توسعه است.
یکی از مواردی که در صورتهای مالی همراه ذکر شده است، هزینههای پرداختی برای طرح «همراه شهر» است. این پروژه در حقیقت زیر نظر شرکت ارتباطات سیار ایران نبوده است بلکه این طرح مؤسسه رفاهی همراه است.
همه هزینههای انجام شده در این طرح توسط همراه اول موقتی است. این هزینهها با دریافتی کارکنان، رفع خواهد شد. لذا این عملکرد به معنای ورود «همراه» به ساخت و ساز نیست. این هزینهها هیچگونه بدهی برای «همراه» تلقی نمیشوند تا بر عملکرد شرکت اثرگذار باشند.
باید توجه داشت که مؤسسه رفاهی همراه اول تنها به حوزه ساخت و ساز نمیپردازد و بخشهای مختلف رفاهی نیز دربردارد، همچنین، این شرکت در مسائل مربوط به سهام نیز فعالیت دارد تا به سودآوری بپردازد.
عرضه محصولات ترکیبی
در این مجمع نماینده سهامدار عمده مجموعهای از پیشنهادها را به مجمع عرضه کرد. این پیشنهادها باتوجه به زمان طولانی که به تصمیمگیری نیاز دارند، در روند بلندمدت شرکت اثرگذار خواهند بود، بنابراین در کوتاه مدت تأپیر چشمگیری نخواهند داشت. ازجمله اینکه وی خواستار عرضه محصولات ترکیبی را از شرکت شد، پیشنهاد تنظیم برنامههای راهبردی دو شرکت را داد.
از آنجا که این دو شرکت در راستای حمایت از سهامداران و بهبود عملکرد خود از برنامههای راهبردی همچون ۶ ماهه استفاده میکنند، تطبیق و هماهنگ سازی موجب تنظیم و کنترل آثار مثبت و منفی خواهد شد. باتوجه به موارد یادشده توسط سهامدار عمده، انتظار داریم با همکاری این دو شرکت و عرضه محصولات ترکیبی با کیفیت و قیمت مناسب، افزون بر سود سهم بازاری خوبی را بهدست آورد.
سرانجام باید یادآور شد که سود تقسیمی شرکت حدود ۳,۶۰۵ میلیارد تومان است. طبق نتایج مجمع امروز، سود تقسیمی به ازای هر سهم (EPS) 1565 ریال به ازاری هر سهم تصویب شد. این نرخ حدود ۸۳ درصد سود تقسیمی است. در نتیجه شرکت امکان استفاده از مابقی سود تقسیمی در بخش سود انباشه خود را دارد تا در اجرای طرحهای خود صرف کند.
نتیجه
همه مطالب بالا براساس رخدادهای مجمع عمومی همراه اول در تاریخ ۲۷ خردادماه ۹۹ است. سرانجام باید یادآور شد، رخدادهای آینده که در این مجمع به سمع همگان رسید، بر روند فعالیت همراه اثر مثبت دارد. این شرکت با شفافیتسازی زیرمجموعههای خود و عملیاتی طرح توسعه با افزایش سرمایه آینده، پلههای ترقی و رشد را به سمت چشم اندازه ۱۴۰۴ طی خواهد کرد.