زمان عرضه اولیه شرکت پلیمر آریاساسول در بورس
تحلیل بنیادی آریاساسول شرکت پلیمر آریا ساسول به عنوان یکی از تولید کنندگان اتیلن و پلی اتیلن در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) واقع گردیده است. این شرکت با سرمایهگذاری مشترک شرکت ساسول آفریقای جنوبی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأسیس و در سال ۱۳۸۷ به طور رسمی افتتاح شد. سرمایه شرکت در حدود […]
تحلیل بنیادی آریاساسول
شرکت پلیمر آریا ساسول به عنوان یکی از تولید کنندگان اتیلن و پلی اتیلن در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) واقع گردیده است. این شرکت با سرمایهگذاری مشترک شرکت ساسول آفریقای جنوبی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأسیس و در سال ۱۳۸۷ به طور رسمی افتتاح شد. سرمایه شرکت در حدود ۴۵۸ میلیارد تومان میباشد و در حال حاضر شرکتهای پتروشیمی پارس و پارس تأمین مجد، هر کدام با مالکیت ۵۰ درصدی، سهامداران آریاساسول به شمار میروند.
محصولات تولیدی شرکت شامل اتیلن با ظرفیت ۱,۱۰۰,۰۰۰ تن در سال، انواع پلی اتیلن متوسط و سنگین با ظرفیت ۳۷۵,۰۰۰ تن در سال، انواع پلی اتیلن سبک با ظرفیت ۳۷۵,۰۰۰ تن در سال و برشهای ۳ کربنه و سنگینتر با ظرفیت ۹۰,۰۰۰ تن در سال میباشد. لازم به ذکر است نرخ فروش محصولات بر اساس قیمت اعلامی توسط انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی و قیمت بورس کالا تعیین میشود. در سال ۱۳۹۸، مبلغ کل فروش شرکت در حدود ۹ هزار میلیارد تومان بوده است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۵۳ درصد رشد داشته است.
پیش بینی سود آریاساسول
شرکت پلیمر آریاساسول در سال ۱۳۹۷ با حاشیه سودی ۵۰ درصدی برای دومین سال رتبه اول حاشیه سود را در صنعت پتروشیمی به خود اختصاص داده است و پیش بینی میشود در سال ۹۸، از مجموع ۹ هزار میلیارد تومان فروش، بیش از ۴,۵۰۰ میلیارد تومان سود خالص را پوشش دهد.
با گذشت دو ماه از انتشار خبر عرضه شرکت پلیمر آریاساسول در فرابورس و درج امیدنامه نهایی شرکت در تاریخ ۲۳ فروردین ۹۹ در سامانه کدال، شرکت پتروشیمی پارس که مالک ۵۰ درصد سهام آریاساسول میباشد، خبر از عرضه این شرکت در نیمه اول سال ۱۳۹۹ داده است.
مناقشه نرخ گذاری اتان علت تاخیر زمان عرضه
خوراک اصلی مجتمع پلیمر آریاساسول اتان، ارزشمندترین خوراک صنعت پتروشیمی میباشد که با خط لوله از مجتمعهای همجوار تأمین میگردد؛ لذا عمده هزینه مواد مصرفی به اتان اختصاص مییابد. به صورت کلی قیمت اتان مصرفی پتروشیمیها بر اساس فرمول اعلامی وزارت نفت محاسبه شده و طبق این فرمول قیمت اتان با قیمتهای جهانی نفتا و پلی اتیلن رابطه مستقیم دارد. از طرفی در ایران مطابق با ابلاغیه ۱۵ ساله شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نرخ اتان تحت هیچ شرایطی نباید کمتر از ۲۲۰ دلار و بیشتر از ۴۰۰ دلار در هر تن شود.
با توجه به افت قیمت نفت و به دنبال آن کاهش قیمت کلیه فراوردههای نفتی و پتروشیمی از جمله نفتا و پلی اتیلن، قیمت جهانی اتان و همچنین نرخ محاسبه شده از طریق فرمول وزارت نفت، پایینتر از کف قیمتی ابلاغی شرکت ملی صنایع پتروشیمی خواهد بود. با عنایت به تأثیر نرخ اتان بر بهای تمام شده و در نتیجه سودآوری شرکتهای مصرفکننده اتان، شرکت پلیمر آریاساسول و سایر شرکتهای مصرف کننده، رایزنی با وزارت نفت در راستای اصلاح کف قیمت اتان متناظر با قیمتهای جهانی را آغاز کرده اند.
تا پیش از جنگ نفتی و سقوط آزاد قیمت نفت، شرکت پتروشیمی آریاساسول اتان ۲۶۰ دلاری را به اتیلن ۶۵۰ دلاری و پلی اتیلن ۹۵۰ دلاری در هر تن تبدیل می نمود. حال آنکه پتروشیمی شازند اراک، از نفتای حدود ۵۰۰ دلاری استفاده کرده و آنرا به اتیلن و پلی اتیلن با قیمت های مشابه تبدیل میکرد. اما با توجه به شرایط پیش آمده (ریزش بازارهای جهانی)، نرخ نفتا متناسب با ریزش قیمت محصولات و حتی بیشتر از آن کاهش یافته اما تعیین کف قیمتی برای اتان سبب شده تا بهای تمام شده شرکتهای مصرف کننده اتان از جمله آریاساسول، به اندازه کاهش نرخ محصولات کاهش نیابد.
از این رو فرابورس نیز عرضه سهام آریاساسول را مشروط به شفافیت در قیمتهای ارائه شده از سوی شرکت اعلام کرده است. در ابتدا قرار بود شرکت پلیمر آریاساسول با عرضه ۵ درصد (حدود ۲۳۰ میلیون سهم) از سهام خود به عنوان آخرین عرضه اولیه سال ۹۹ وارد فرابورس شود، اما طبق اعلام معاون بازار فرابورس، تا زمان مشخص شدن نرخ واقعی اتان به عنوان خوراک این شرکت و تاثیر آن بر درآمد شرکت، عرضه اولیه منتفی است.
انتظار میرود با اصلاح کف قیمت و منطقی شدن قیمت اتان، تا اواخر اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ شاهد عرضه اولیه سودآور ترین پتروشیمی کشور، با نماد آریا، در بورس باشیم.