گزارش چشم انداز اقتصادی ایران در سال ۱۳۹۹
گزارش چشم انداز اقتصادی ایران در سال ۱۳۹۹ به گزارش روند بورس امروز، اقتصاد ایران در حال سپری کردن دو سال بسیار سخت بوده است و از یک طرف در مقابل شدیدترین و موثرترین تحریم های خارجی و از طرف دیگر تحت فشارهای ناشی از انواع ناترازیهای بلندمدت می باشد و اگرچه در این مدت با […]
گزارش چشم انداز اقتصادی ایران در سال ۱۳۹۹
به گزارش روند بورس امروز، اقتصاد ایران در حال سپری کردن دو سال بسیار سخت بوده است و از یک طرف در مقابل شدیدترین و موثرترین تحریم های خارجی و از طرف دیگر تحت فشارهای ناشی از انواع ناترازیهای بلندمدت می باشد و اگرچه در این مدت با تحریم های بین المللی روبرو نبوده است، اما تحریم های آمریکا به دلیل هدفمند بودن و اختصاص امکانات گسترده برای اعمال و اجرای موثر آن، حتی در مقایسه با تحریم های اوایل دهه۱۳۹۰ تاثیر شدیدتری بجا گذاشته است و نشانه بارز آن رکود شدیدتر و تورم بالاتر بوده است.
در حالیکه تورم سال ۱۳۹۲ به صورت نقطه به نقطه درحداکثر آن به حدود ۴۵ درصد رسید، نرخ تورم نقطه به نقطه بر اساس آمار رسمی در بهار سال ۱۳۹۸از مرز ۵۰ درصد نیز عبور کرد و نرخ تورم متوسط سالانه نیز تا دی ماه بالای ۳۸ درصد بوده است.
نرخ رشد اقتصادی کشور
همچنین، نرخ رشد اقتصادی کشور که در مجموع دو سال ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ حدود ۸ درصد منفی بوده و اصطلاحا بخش حقیقی اقتصاد در این حدود منقبض شده بود، به نظر می رسد در مجموع دو سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ بیش از این منقبض شود؛ چرا که صرفا در سال ۱۳۹۷ حدود ۴٫۹ درصد رشد منفی وجود داشته و برای سال ۱۳۹۸ نیز برآوردها حکایت از رشد منفی حدود ۷٫۶ درصد دارد.
در شروع عملی دوره تحریمهای جدید، تلاطم بازارهای ارز، طا، مسکن و در ادامه سهام شدیدتر از دوره تحریم های قبلی بوده است. با این وجود، شدیدتر بودن اثرات منفی تحریم های را نمی توان صرفا محصول خود تحریم دانست، بلکه انباشته شدن بلندمدت انواع ناترازی و بویژه ناترازی بی سابقه نظام بانکی، نقش اساسی در تشدید آثار تحریم داشته است.
جلوه ظاهری غالب این ناتراز یها، رشد بالای نقدینگی همراه با نرخ سود بالا بوده است. وجود ناترازی و تداوم رشد بالای نقدینگی نیروی لازم برای افزایش سطح عمومی قیمتها(General price level) را فراهم ساخت و بالابودن نرخ سود سبب تشدید رکود فعالیتهای اقتصادی و به تاخیر افتادن تخلیه اثر رشد نقدینگی در قیمتها گردید.
آشکار بود که این ناترازی نمی تواند برای مدتی طولانی به تاخیر بیفتد و منتظر محرکی بود تا شروع به رخ دادن نماید و لذا خروج آمریکا از برجام و فشار به سایر کشورها برای کاهش سطح روابط تجاری با ایران، نقش این محرک را بازی کرد تا با تحریک و محقق ساختن انتظارات شدید تورمی، افزایش قیمتها و حمله های سفته بازانه به بازارها را ایجاد نماید.