جنگ عرضه و تقاضا در بازار نفت همزمان با تصمیم تازه اوپک
مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر مطرح کرد: مهمترین ضرر کننده در شرایط فعلی نفت شیل امریکا است که از مدار تولید قطعاً خارج میشود. شرکتهای روسی و عربستان و اعضای اوپک به جای امریکا وارد عمل خواهند شد.
به گزارش روند بورس امروز، سید علی حسینی مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر در خصوص تصمیم تازه اوپک گفت: در شرایط فعلی دو عامل توأمان موجب شده است که بازار نفت ضربه بخورد. در گذشته مشکلاتی را در خصوص عرضه و تقاضا در بازار نفت مشاهده میکردیم. این موضوع اولین بار در ۳۰ یا ۴۰ سال اخیر رخ داد که هم عرضه و هم تقاضا دچار مشکل شده است. ترکیب این دو مشکل منجر به سقوط تاریخی در بازار نفت شده است.
حسینی اظهار داشت: با توجه به شیوع ویروس کرونا در سطح کشورهای مختلف خصوصاً کشورهای اروپایی و آمریکایی که در ابتدا فکر میکردند، توان جلوگیری از ورود ویروس را دارند، شرایط پیچیدهتر شد. زمانی که اخبار قرنطینه ایتالیا به عنوان یکی از قطب های اقتصادی اروپا را میشنویم، طبیعتا نشان دهنده این است که وضعیت کشورهای صنعتی در چندماهه آینده مناسب نخواهد بود.
وی افزود: به طور همزمان شاهد جنگ عرضه نیز هستیم که توسط عربستان و روسیه شروع شده است و این جنگ بیشتر به واسطه تغییر دکترین عرضه و تقاضای نفت که حدود ۲۰ سال پیش به وقع پیوست، در شرایط فعلی ایجاد شده است. برای کشورهایی مثل روسیه و عربستان همواره این سیاست مهم هست که سهم بازار مهمتر از قیمت نفت است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر خاطر شنان کرد: استراتژی اصلی کشورهای صنعتی این است که توان حفظ سهم بازار را داشته باشند. مهمترین ضرر کننده در شرایط فعلی نفت شیل امریکا است که از مدار تولید قطعاً خارج میشود. شرکتهای روسی و عربستان و اعضای اوپک به جای امریکا وارد عمل خواهند شد.
حسینی در ادامه تأکید کرد: قیمت تمام شده تولید نفت برای کشورهای مختلف مهم است که بعد از گزارشها ارائه شده در خصوص بورسی شدن ارامکو، قیمت تمام شده نفت برای عربستان حدود ۳ دلار است. اوپک این عدد را برای ایران بین ۱۰ تا ۱۵ دلار میداند. همچنین این عدد برای روسیه حدود ۳۰ دلار بیان شد. احتمالاً روسیه و عربستان برای چند ماه این وضع را ادامه خواهند داد.
وی افزود: تأثیر صادرات نفت از دو جنبه به شکل تاریخی در بازار سرمایه ما قابلبررسی است و عمده درآمد خارجی ما از نفت بود و طبیعتاً درآمد خارجی ما با کاهش قیمت نفت پایین میآمد. با کاهش صادرات نفتی پایین آمدن قیمت نفت خیلی اثر خاصی را در مجموع درآمدهای کشور نداشته باشد. از این سمت به طور مستقیم خیلی آسیب نخواهیم دید.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی مهر در نهایت گفت: برای بررسی سود پتروشیمیها باید هم بازار خوراک و هم بازار محصولشان بررسی شود. بازار خوراک پتروشیمیها تابع بازار نفت است که متناسب با قیمت نفت کاهش یافته است اما محصولات پتروشیمی و عمدتاً محصولات پلیمری تابع عرضه و تقاضا در کشورهای جنوب شرقی آسیا است. در نتیجه خوراک پتروشیمیها تابع نفت است و محصول پتروشیمیها تابع عرضه و تقاضا در کشورهای جنوب شرقی آسیا است. برآیند این دو موضع نشان خواهد داد که سود پتروشیمیها افزایش و یا کاهش خواهد داشت. با توجه به قیمتهای فعلی خیلی قابلاظهار نظر نیست. ممکن به افزایش سود پتروشیمیها منجر بشود.