هیجان از خودرو خارج می شود
در پی تحولات ایجاد شده در مناسبات بین المللی ایران خودرو با شرکتهای خارجی و همچنین رشد نرخ ارز، قیمت سهام این شرکت طی ماه های اخیر با روندی کاهنده همراه شده و روند صعودی درآمدزایی متوقف گشته است با این حال در شرایط هیجان، بازار اقدام به قیمت گذاری برای این شرکت کرده و […]
در پی تحولات ایجاد شده در مناسبات بین المللی ایران خودرو با شرکتهای خارجی و همچنین رشد نرخ ارز، قیمت سهام این شرکت طی ماه های اخیر با روندی کاهنده همراه شده و روند صعودی درآمدزایی متوقف گشته است با این حال در شرایط هیجان، بازار اقدام به قیمت گذاری برای این شرکت کرده و به نظر میرسد اثرات ناشی از خرید قطعات وارداتی با ارز به نرخ آزاد و خروج شرکای خارجی در قیمت سهم پیش خور شده باشد. قیمت سهام ایران خودرو در حالی در محدوده ۲۵۰ تومان و کمتر معامله میشود که انتظار میرود با تعیین تکلیف دولت برای تحویل نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی یا نرخی کمتر از نرخ بازار آزاد، این هیجان منفی فروکش کرده و قیمت سهم به مدار منطقی بازگشته و با افزایش همراه گردد.
مریم باقری،کارشناس بازار سرمایه،در رابطه با وضعیت بازار خودرو با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
باقری گفت:با نقض برجام از سوی آمریکاییها، خودروسازان خارجی از جمله پژو سیتروئن و رنو برای ادامه فعالیت در ایران مواضع متفاوتی را در پیش گرفتهاند. در حالیکه پژو سیتروئن اعلام کرد به دلیل بازگشت تحریمها، فعالیت در ایران را ممکن است متوقف کند؛ رنوییها از ماندن خبر دادهاند.
وی افزود:شرکت رنو با وجود آنکه در تحریمهای سال ۹۲ نتوانست درآمد حاصل از محصولات تولیدی خود در ایران را انتقال دهد، بازار ایران را ترک نکرد. طبق اظهارات برخی از فعالان صنعت خودرو این شرکت بخشی از پولهای مانده در دوران تحریم را صرف سرمایهگذاری در قرارداد مشترک خود با سازمان گسترش کرده است. مدیر اجرایی رنو، در همایش سالانه سهامداران شرکت اعلام کرد، بهرغم تحریمها رنو شاید فعالیتهای خود در بازار ایران را کاهش دهد اما این بازار را ترک نخواهد کرد.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد:تحلیل مدیران ارشد رنو این است که تحریمهای اقتصادی علیه ایران بلندمدت نخواهد بود؛ بنابراین تلاش میکند در صورت لغو تحریمهای جدید حضور گستردهتری در بازار ایران داشته باشند. در این شرایط آن طور که معاون وزیر صنعت میگوید خودروسازان فرانسوی با وجود علاقهمندی به ماندن در ایران، دچار تردید و ترس از ناحیه بازگشت تحریمهای آمریکا شدهاند و باید منتظر ماند و دید نهایتا اعلام ماندن میکنند یا قصد رفتن. باید توجه داشت، صنعت خودروی ایران قبل از امضای قراردادهایی در خصوص همکاری مشترک با شرکای خارجی نیز فرآیندهای کاری خود را داشته و به لحاظ تولید و پلت فرم، کار را پیش برده است؛ بنابراین مسائل پیش آمده در مورد خروج آمریکا از برجام گرچه میتواند روی قراردادهای همکاری ایران با خودروسازان خارجی اثرگذار باشد و قراردادهای جوینتونچر را تحتالشعاع قرار دهد، اما خودروسازی کشور را تعطیل نمیکند.
وی در ادامه گفت:ایران براساس دادههای سازمان جهانی تولیدکنندگان خودرو، دوازدهمین کشور از حیث تولید خودرو در جهان است. با تولید بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه خودرو در سال گذشته میلادی، ایران از نظر حجم تولید بالاتر از کشورهایی نظیر ترکیه و روسیه قرار گرفت. بازار خودروی ایران به سرعت در حال رشد است، نرخ رشد بازار در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۸ درصد ارزیابی شده است. در همین خصوص، نشریه فوربس ادعا میکند خودروسازان ایرانی پیش از این هم توانستهاند با وجود محدودیتها و تحریمها به فعالیتهای خود ادامه دهند و اکنون نیز این شرکتها خواهند توانست روند فعالیتهای معمول خود را از سر بگیرند.
باقری اضافه کرد: در هفتههای گذشته،بر اساس محاسبات مرکز ملی رقابت میزان افزایش قیمت خودروهای ساخت داخل که مشمول قیمتگذاری هستند، برای شرکت ایران خودرو به طور متوسط ۷٫۱۸ درصد اعلام شد. همزمان با صدور مجوز شورای رقابت، ایرانخودرو از ابتدای تیرماه این افزایش قیمت را اعمال کرد و بر همین اساس قیمت خودروهای پژو۲۰۶ تیپ ۲، پژو۲۰۷ اتوماتیک و دندهای، پژو ۴۰۵، رنو، دنا و دانگ فنگ و سایر محصولات افزایش پیدا کرد تا بخشی از رشد هزینه های تولید جبران گردد. باید در نظر داشت که انتقال تمام هزینه های ایجاد شده به مشتریان محصولات ایران خودرو میسر نیست و تکیه بر توان تولید داخلی تا حدود زیادی هزینه های ناشی از محدودیتهای بین المللی را خواهد کاست.
وی تاکید کرد:در پی تحولات ایجاد شده در مناسبات بین المللی ایران خودرو با شرکتهای خارجی و همچنین رشد نرخ ارز، قیمت سهام این شرکت طی ماه های اخیر با روندی کاهنده همراه شده و روند صعودی درآمدزایی متوقف گشته است با این حال در شرایط هیجان، بازار اقدام به قیمت گذاری برای این شرکت کرده و به نظر میرسد اثرات ناشی از خرید قطعات وارداتی با ارز به نرخ آزاد و خروج شرکای خارجی در قیمت سهم پیش خور شده باشد. قیمت سهام ایران خودرو در حالی در محدوده ۲۵۰ تومان و کمتر معامله میشود که انتظار میرود با تعیین تکلیف دولت برای تحویل نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی یا نرخی کمتر از نرخ بازار آزاد، این هیجان منفی فروکش کرده و قیمت سهم به مدار منطقی بازگشته و با افزایش همراه گردد. باید در نظر داشت که پیش بینی میشود با خروج هیجان از این سهام، افزایش قیمت در محصولات شرکت در کنار آمار فروش مناسب شرایط مناسبی برای سهام گروه با ورود نقدینگی، در هفتههای پیشرو رقم بزند.
کارشناس بازار سرمایه در انتها گفت:مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت ایران خودرو برای سال مالی ۹۶ در روزهای پایانی تیرماه در حالی برگزار میگردد که فروش ریالی شرکت در پایان این دوره با رشد حدود ۲۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۹۵ به سطح ۳۱۴,۴۶۴ میلیارد ریال رسیده و میزان تولید و فروش شرکت نیز نسبت به سال مالی ۹۵ افزایش ۹ درصد داشته است. ایرانخودرو با سرمایه ۱۵۳۰۰ میلیارد ریالی، در پایان سال مالی منتهی به پایان اسفندماه ۹۶ حدود ۸۲۵ میلیارد ریال سود خالص شناسایی کرده و احتمال آن میرود در مجمع همانند سال های گذشته حدود ۱۰% سود را تقسیم کند و مابقی را برای تامین سرمایه در گردش و بهبود صورت وجوه نقد در شرکت حفظ کند.