توسعه متوازن از تولید سنگ آهن تا فولادهای عریض
مدنی فر مدیرعامل توسعه فراگیر سناباد:کارخانه گندله سازی توسعه فراگیر سناباد با ظرفیت تولید سالیانه ۵/۲ میلیون تن گندله از کنسانتره سنگ آهن به روش Allis-Chalmers با تکنولوژی کوبه استیل ژاپن است.بالا بودن CCS به دلیل فاصله حمل و نقل طولانی از کارخانه گندله سازی تا محل مصرف خواهد بود تا از خرد شدن گندله ها در زمان حمل و نقل جلوگیری کند.
به گزارش روند بورس امروز، شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی (سهامی خاص) در سال ۱۳۸۷ با هدف هدایت سرمایه گذاری به منظور اشتغال زایی و توسعه متوازن منطقه ای و تامین نیاز مواد اولیه واسطهای صنایع تولید فولاد خام کشور به ظرفیت سالیانه ۲/ ۵ میلیون تن کنسانتره و گندله تاسیس شد و در سال ۱۳۹۲ اجرای پروژههای این شرکت در سنگان واقع در فاصله ۳۰۰ کیلومتری جنوب شرقی مشهد کلید خورد.
در همین زمینه «محمد مدنی فر» مدیرعامل این شرکت اظهار کرد: فاز پیش تولید کارخانه کنسانتره سازی در هفتم دی ماه ۱۳۹۶ با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری و «حسین شریعتمداری» وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت افتتاح شد.
مدنی فر خاطرنشان کرد: بانک ملی به عنوان بانک عامل و تامین کننده سرمایه و شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی (سهامی عام) به عنوان سرمایه گذار در پروژه های شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی (سهامی خاص) مشارکت داشتند که در راستای اصل خصوصی سازی و خروج بانک ها از بنگاهداری، این شرکت در اسفند ماه سال ۱۳۹۶ به شرکت فولاد خوزستان (سهامی عام) واگذار شد و نام شرکت به شرکت صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد تغییر کرد.
استراتژی های شرکت
وی از توسعه پایدار فرآیند تولید و سازمانی، سودآوری و افزایش بازده دارایی ها، بهره وری، ارتقای رضایتمندی مشتریان، ارتقای کیفیت محصولات، جذب، توسعه، توانمندسازی و ارتقای انگیزش منابع انسانی، یکپارچگی رو به جلو و ایجاد کارخانه فولادسازی، توسعه متوازن شرکت از مرحله تولید سنگ آهن دانه بندی، تولید کنسانتره و گندله تا تولید مقاطع فولادی عریض، استفاده از تکنولوژیهای برتر جهان در طرحهای توسعه، دستیابی به بازارهای داخلی و خارجی و تامین منابع مالی ارزان قیمت داخلی و خارجی برای طرحهای توسعه به عنوان استراتژی های این شرکت یاد کرد.
زمینه های فعالیت شرکت
مدیرعامل شرکت توسعه فراگیر سناباد در تشریح زمینه های فعالیت شرکت، خاطرنشان کرد: این شرکت از مجتمع کارخانهای شامل مجتمع کارخانههای خردایش، کنسانتره و گندله سازی در زمینی به وسعت حدود ۱۰۰ هکتار ، کارخانه سنگ شکنی با ظرفیت حدود ۱۲ میلیون تن در سال (۲۹۰۰ تن در ساعت)، کارخانه کنسانتره با ظرفیت ۵/ ۲ میلیون تن در سال و کارخانه گندله سازی با ظرفیت ۵/ ۲ میلیون تن در سال تشکیل شده است.
فرآیند تولید کنسانتره
وی در ادامه، درخصوص فراینده تولید کنسانتره در این شرکت توضیح داد: سنگ برداشت شده از انبار سنگ پس از طی مراحلی به صورت کنسانتره با رطوبت حداکثر ۹ درصد از سالن فرآوری خارج می شود.
مدنی فر اظهار داشت: مرحله نخست، آسیاکنی خشک (HPGR) است که در آن با استفاده از آسیاهای غلطکی فشار بالا سنگ آسیاشده و به صورت کیک مواد خارج می شود.
وی افزود: در مرحله بعد، کیک مواد خروجی HPGR با اندازه کمتر از ۶ میلیمتر با آب مخلوط شده و پس از عبور از تجهیزات سرند تر، آسیاهای گلوله ای، هیدروسیکلون، جداکننده ها، فلوتاسیون و فیلترهای دیسکی سرامیکی با اندازه ۳۸ میکرون خارج میشود.
مدیرعامل شرکت توسعه فراگیر سناباد ادامه داد: عیار آهن اسلاری با عبور از جداکننده ها به حدود ۶۸ درصد افزایش یافته و به سمت آبگیری هدایت می شود، همچنین در سیستم فلوتاسیون، پیریت موجود در کنسانتره به حباب ناشی از یک فرآیند شیمیایی چسبیده و به صورت سرریز جدا می شود و اسلاری کنسانتره پس از عبور از فرآیند فلوتاسیون وارد مرحله آبگیری شده و توسط فیلترهای دیسکی سرامیکی آبگیری شده و آب بازیافت شده نیز به مخازن ذخیره برای استفاده در چرخه تولید بر می گردد.
تولید کنسانتره
* آسیای افزایش بلین HPGR و انبار کنسانتره
وی گفت: به منظور دستیابی به بلین مناسب جهت استفاده از کنسانتره آهن در فرآیند تولید گندله از یک دستگاه HPGR در انتهای خط تولید کنسانتره استفاده می شود
مدنی فر خاطرنشان کرد: کنسانتره تولیدی با رطوبت حداکثر ۹ درصد در یک انبار با مشخصات حداقل ظرفیت انبارش ۱۵۰ هزارتن، استاکر دوار برای انبارش محصول کنسانتره با ظرفیت پنج میلیون تن در سال و ریکلایمر دوار برای تغذیه به کارخانه گندله سازی با ظرفیت پنج میلیون تن در سال ذخیره می شود.
وی گفت: پیش راه اندازی و بهره برداری از خط تولید کنسانتره در دی ماه ۹۶ و دستیابی به تولید ۸،۵۹۸ تن کنسانتره و ثبت رکورد از بدو تولید تاکنون در ۱۲دیماه ۹۷ انجام شد.
گندله سازی
مدیرعامل شرکت توسعه فراگیر سناباد در تشریح فعالیت کارخانه گندله سازی این مجموعه گفت: کارخانه گندله سازی توسعه فراگیر سناباد با ظرفیت تولید سالیانه ۵/۲ میلیون تن گندله از کنسانتره سنگ آهن به روش Allis-Chalmers با تکنولوژی کوبه استیل ژاپن است.
وی بیان داشت: در روش آلیس چالمرز که با الهام از کوره های طراحی شده در صنایع سیمان است، پخت گندله در سیستم گریت- کوره دوار در چهار مرحله خشک شدن، پیش گرمایش، پخت، خنک کن انجام می شود.
مدنی فر افزود: فرایند گندلهسازی از سه مرحله آماده سازی مواد اولیه، تشکیل گندلههای خام و پخته شدن گندلهها تشکیل شده است.
وی اظهار داشت: چگونگی انتقال حرارت در تکنولوژی آلیس چالمرز بیشتر به روش تشعشعی انجام گرفته و نقش کانوکشن (Convection) و جریانهای همرفتی در انتقال حرارت ناچیز است. پروفایل حرارتی به دلیل تکمشعلی بودن روتاری کیلن و انجام عملیات Firing در این ناحیه امکان تغییر پروفایل حرارتی وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت توسعه فراگیر سناباد گفت: عملیات پخت در پلنتهای آلیس چالمرز بسته به طراحی به طور تقریبی تا ۷۰ دقیقه خواهد بود. فرایند پخت گندله در سه تجهیز مجزای گریت، روتاری کیلن و کولر انجام می شود.
وی ادامه داد: در تکنولوژی آلیس چالمرز پلنتها با ظرفیت ۱٫۲ میلیون تنی، ۲٫۵ و ۳٫۴ میلیون تن و ۶ میلیون تنی موجود است که پلنت شرکت توسعه فراگیر سناباد با ظرفیت ۲٫۵ میلیون تن دومین پلنت موجود در ایران به روش آلیس چالمرز است.
مدنی فر بیان داشت: محصول گندله شرکت توسعه فراگیر سناباد در سایز ۹ – ۱۵ میلیمتر با عیار آهن ۶۵٫۶ درصد با CCS (استحام فشاری) Min 250 kg/p است.
وی توضیح داد: بالا بودن CCS به دلیل فاصله حمل و نقل طولانی از کارخانه گندله سازی تا محل مصرف خواهد بود تا از خرد شدن گندله ها در زمان حمل و نقل جلوگیری کند.
مدیرعامل شرکت توسعه فراگیر سناباد گفت: تغذیه دیسکهای دوار با ظرفیت اسمی هر یک ۱۱۰ تن در ساعت، بهوسیله میکس کنسانتره با بنتونیت و پاشش آب انجام میگیرد و برای پیش گرمایش، گندله خام یا green plete فراهم میکند.گندله نهایی که پس از خروج از کوره توسط سیرکولار کولر سرد میشود، در صنایع احیاء به آهن اسفنجی تبدیل شده و پس از ذوب به محصولات فولادی جهت استفاده مبدل میشود.
فعالیت ها و افتخارات شرکت
وی در ادامه، رکورد چشمگیر حمل و نقل ریلی در تاریخ ۲۲/۰۹/۱۳۹۸ به میزان ۱۳٫۵۰۰ تن محصول از مبداء شرکت صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد به مقاصد، فولاد خوزستان و فولاد سنگان، رکورد تولید ماهیانه با تولید ۲۴۹٫۱۴۱ تن کنسانتره در آذر ماه سال ۹۸، رکورد تولید روزانه به میزان ۱۰هزار۳۹۵ تن، ۳۳ درصد بیشتر از تولید اسمی در تاریخ ۱۵ آبانماه ۹۸، احداث جاده حمل دامپتراکی به عرض ۳۲ متر و طول تقریبی سه کیلومتر از معدن به سنگ شکن، احداث بزرگترین باسکول ۳۰۰ تنی در ایران جهت توزین کلوخه به صورت دامپتراکی در جاده معدن، تامین آب خطوط تولید بدون وقفه، از محل چاههای شرکت، شرکت ایمیدرو و سایر منابع با اخذ مجوزهای لازم (افزون بر ۱٫۵ میلیون متر مکعب در سال ۹۷)، اتمام عملیات زیرسازی راه آهن و تکمیل ۲ خط از خطوط شرکت، تخصیص ۱۸۹ هکتار ار اراضی مجتمع سنگ آهن سنگان (ایمیدرو) برای احداث کارخانه فیلتراسیون و انبارش باطله، احداث حوضچههای موقت باطله، تکمیل شبکه داخلی گاز رسانی به پروژه گندله سازی و تکمیل ساخت ایستگاه تقلیل فشار و راه اندازی پیشرفتهترین نوار انتقال کشور جهت انتقال سنگ شکسته به طول تقریبی هفت کیلومتر و انتقال سنگ شکسته به محل کارخانه کنسانتره تا سقف ۲۰ هزار تن به صورت روزانه را از جمله فعالیت ها و افتخارات این شرکت عنوان کرد.
فعالیت های زیست محیطی
وی همچنین به ایجاد فضای سبز ، مدیریت پسماند، آسفالت، مالچ پاشی و آبپاشی جاده های داخلی سایت و دسترسی معدن، استفاده از سیستم تصفیه فاضلاب پیشرفته در مجتمع، اقدام برای ساخت کارخانه فیلتراسیون به منظور جلوگیری از اتلاف منابع، احداث انبار کنسانتره جهت جلوگیری از انتشار آلودگی، احداث خطوط انتقال سنگ آهن و کنسانتره جهت جلوگیری از تردد ماشین آلات حمل و انتشار آلودگی، احداث خط راه آهن در راستای جلوگیری از اتلاف انرژی و انتشار آلودگی های ناشی از ماشین آلات حمل، مشارکت با اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی در برگزاری روز ملی محیط بان، حمایت از برنامه های فرهنگی، ورزشی شهرستان با شعار حمایت از محیط زیست در خواف، مشارکت در برگزاری روز جهانی زمین پاک با فرمانداری و ادارات آموزش و پروش، حفاظت محیط زیست و شهرداری شهرستان خواف، مشارکت در ایجاد کمربند سبز شهر سنگان و کاشت دو هزار اصله نهال کاج در پارک ۱۱۴ هکتاری شهر سنگان، تأمین علوفه، ارزن و گندم برای حیات وحش منطقه و توزیع آنها با همکاری پرسنل حفاظت محیط زیست شهرستان خواف، استفاده از پنج دستگاه غبارگیر و بک فیلتر پیشرفته در کارخانه گندله سازی و عقد قرارداد با معاونت پژوهشی دانشگاه خوارزمی به منظور انجام مطالعات مدیریت زیست محیطی مجموعه، بخشی از فعالیت های زیست محیطی انجام شده در این مجموعه را تشکیل می دهند.