کاهش نرخ بهره به تنهایی تغییری در بانکها ایجاد نمیکند
مشکل بانکها بحث مطالبات است که سوخت شده است. سالیان سال است که این مطالبات به عنوان هزینه ذخیره و زیان شناسایی میشود. در صورتی که این مسائل حل شود در کنار کاهش نرخ بهره می تواند تغییری در شرایط بانکها ایجاد نماید.
به گزارش روند بورس امروز، عزت اله طیبی مدیرعامل سبدگردان کاریزما در خصوص طرح کاهش نرخ بهره بانکی گفت: کاهش نرخ بهره از نظر تئوری و علمی شرایطی را ایجاد میکند که بازار سرمایه فضای بهتری داشته باشد. به این دلیل که ارزش ذاتی شرکتها با نرخ بهره تنظیم و مقایسه میشود، در نتیجه هرچه نرخ بهره کمتر شود، ارزش ذاتی شرکتها افزایش پیدا میکند. در نهایت فضای بازار سرمایه بهتر میشود.
طیبی خاطرنشان کرد: در صنعت بانکداری یک نرخ سود سپرده داریم و یک نرخ سود تسهیلات . مهم این است که فاصله بین نرخ سود سپردهگذار و تسهیلات چه میزان است؟ که معمولا چه در زمان افزایش نرخ بهره و چه در زمان کاهش نرخ بهره این فاصله نرخ سود سپرده و تسهیلات حفظ می شود ولی در کوتاه مدت کاهش نرخ سود سپرده (نرخ بهره) بر سیستم ترازنامهای بانکها اثر مطلوب دارد. چرا سپرده ها معمولا یکساله هستند و تسهیلات عموما با دوره زمانی بیش از یک سال واگذار می شود. در پروسه ۴ تا ۵ ساله این موضوع از بین میرود و تنها یک حاشیه سود باقی میمانند.
وی افزود: در صورتی که کاهش نرخ بهره واقع اجرایی شود، هزینه تأمین مالی بنگاهها کاهش پیدا میکند. در این شرایط ممکن مردم نرخهای بهره برایشان به صرفه نباشد و سرمایه خودشان را به فضای کسبوکار ببرند. راهاندازی کسبوکار در فضای اقتصاد فعلی مثبت است.
مدیرعامل سبدگردان کاریزما تأکید کرد: مسائل مطرح شده از نظر تئوری است اما در ایران نرخ بهره بر روی مرز ۲۰ درصد مقاومت دارد و تمامکارهای انجام شده تنها منجر به کاهش نرخ بهره در کوتاهمدت می شود و بعد از یک دوره زمانی کوتاه مدت اتفاقات و بی ثباتی در حوزه اقتصاد رخ می دهد که بلافاصله نرخ به همان محدوده ۲۰درصد می رسد و نمونه عینی این قضیه نیز طی چند سال اخیر دو بار تلاش شده نرخ بهره به محدوده ۱۵ درصد برسد و بلافاصله شکست خورده است. در شرایطی که تورم ۲ رقمی داریم، نرخ بهره هم خودبهخود بالا میرود. در نتیجه تأثیر مثبتی نخواهد داشت. پیشبینی میشود که تا سه سال آینده هم این روند ادامه داشته باشد.
طیبی در ادامه عنوان کرد: کلیت بازار سرمایه رشد کرده است و گروه بانکی از این رشدها عقبمانده است. گروه بانکی در حال تلاش است تا با بازار هماهنگ شود. تجدید ارزیابی دارایی بانکها نیز مطرح است که میتواند تأثیرگذار باشد. مهمترین قضیه که بانکها را نجات میدهد، بحث داراییهای منجمد یا سمی است که خریدار ندارد. باید این داراییها واگذار شود. همچنین حجم مطالبات مشکوک الوصول نیز باید کاهش پیدا کند . مشکل بانکها بحث مطالبات است که سوخت شده است. بانکها سالیان سال است که هزینههای عدم برگشت اصل و فرع تسهیلات را به عنوان ذخیره و زیان شناسایی می کنند. در صورتی که این مسائل حل شود، در آینده میتوان امیدوار بود که بانکها از وضعیت خیلی بحرانی نجات پیدا کنند. نرخ بهره به تنهایی هیچ تغییری در شرایط بانکها ایجاد نمیکند.
وی افزود: نرخ بهره چالش جامعه و فضای اقتصاد کشور هست اما چالش بانکها بهحساب نمیآید. در مورد بحث هزینه های تامین مالی نیز فضای بازار سرمایه و فضای بین بانکی در بحث تأمین مالی موثر است اما تنها نرخ بهره تاثیرگذار نیست و بلکه سایر مولفه های موجود در بازار بدهی از قبیل سمت عرضه و تقاضا است که در محور اوراق مطرح است.
مدیرعامل سبدگردان کاریزما در نهایت گفت: منابعی در بازار سرمایه وجود دارد و فعالیت ناشرین اوراق که عمدتاً دولت هست، باید مشخص باشد. قطعاً سیگنالهایی را بازار سرمایه از نرخ بهره خواهد گرفت اما نرخ بهره تأمین مالی در بازار سرمایه بیشتر تحت تأثیر عرضه و تقاضای اوراق هست. عمده تقاضای عرضه اوراق از جانب صندوقهای سرمایهگذاری داریم. از سویی اگر دولت عرضه زیادی را انجام دهد و منابع موجود کم باشد، نرخ بهره تحت تأثیر قرار میگیرد. بازار سرمایه عرضه و تقاضا و منابعی دارد که رفتار آنها برای بورس تأثیرگذار است.