استقراض دولت از شبکه پولی و مالی برای توسعه حمل ریلی
رستمی،عضو هیئت مدیره پتروشیمی جم:بازار بخش حمل و نقل ریلی به اندازه کافی رشد پیدا نکرده است و در نهایت سرمایه گذاری در این حوزه نیز شکل نخواهد گرفت. در این زمان دولت باید به کمک بخش خصوصی برای تأمین زیر ساخت ها بیاید تا قیمت در حمل و نقل ریلی رقابتی شود. کماکان قیمت حملونقل ریلی نسبت به جادهای به صرفه نیست.
به گزارش روند بورس امروز، علی رستمی عضو هیئت مدیره پتروشیمی جم عنوان کرد: حملونقل و به ویژه حمل و نقل ریلی در معدن و صنایع معدنی بسیار حائز اهمیت است. هر چند صنعت حمل و نقل در سال های اخیر گسترش خوبی داشته است اما حمل و نقل ریلی انتظارات بخش معدن کشور را فراهم نکرده است. بخش اعظم حمل مواد معدنی و محصولات معدنی در کشور به صورت جاده ای انجام میشود. در دیگر کشورها حمل و نقل ریلی بخش بزرگی از حمل مواد معدنی را به عهده دارد.
چالشهای بسیاری در بخش حمل و نقل کشورمان وجود دارد. در حال حاضر زیر ساخت فراهم نیست و ما به اندازه کافی باید ریل تهیه کنیم. باید شرایط ارائه یارانه به بنگاه های اقتصادی فراهم شود تا برای آنها حمل ریلی مقرون به صرفه باشد. از سال گذشته تلاش برای کاهش حمل جادهای و جایگزینی حمل ریلی در دستور کار بوده است. تا این لحظه به علت آماده نبودن زیر ساخت ها حمل و نقل ریلی گرانتر از حمل و نقل جادهای برای بنگاه های اقتصادی تمام می شود.
بازار بخش حمل و نقل ریلی به اندازه کافی رشد پیدا نکرده است و در نهایت سرمایه گذاری در این حوزه نیز شکل نخواهد گرفت. در این زمان دولت باید به کمک بخش خصوصی برای تأمین زیر ساخت ها بیاید تا قیمت در حمل و نقل ریلی رقابتی شود. کماکان قیمت حملونقل ریلی نسبت به جادهای به صرفه نیست.
یکی از مشتریان اصلی شرکتهای حمل ریلی، پتروشیمیها هستند.با وجود توسعه بخش پتروشیمی و افزایش سالانه تولید در این بخش اما صنعت حمل و نقل ریلی توسعه و پیشرفتی نداشته است.
عدم توسعه حملونقل ریلی منجر به عقب افتادن توسعه های صنعتی، تولیدی و شهرکهای صنعتی خواهد شد. در حال حاضر بخشی از توسعه بخش صنعتی کشور در گرو توسعه حملونقل ریلی است. امکانات حمل و نقل جادهای ما پاسخ گوی نیاز حمل و نقل مواد معدنی، شیمیایی و دیگر موارد نیست. در زمان مذاکره صنعتی با طرفهای خارجی برای ایجاد مجتمع های بزرگ صنعتی و معدنی در کشور فاکتور محدودکننده همین بحث حمل و نقل خصوصاً حملونقل ریلی است.
راهحل این موضوع ایجاد شرکتهای بزرگ حملونقل ریلی است که دولت حداقل سهم خود را برای یک دوره، یارانهای به این شرکتها پرداخت کند. همچنین عوارض و اجاره های اخذ شده را کاهش دهند، یا آنها را حذف کند. در این شرایط شرکت های بزرگ توان شکل گیری و سرمایه گذاری پیدا میکنند. در حوزه ریلی هم زیرساختها باید از سوی دولت ایجاد شود.
دولت میتواند با تأمین مالی از بازار پول این زیرساختها را فراهم کند. در آینده از درآمدهای ایجاد شده از این سرمایهگذاریها اصل و سود این منابع را برگردانند. دولت باید در حال حاضر پیشقدم این اقدام شود. با استقراض از بازارهای مالی و پولی کشور زیرساختها را فراهم کند.
شرکتها آمادگی مشارکت در این حوزه را دارند اما شرکتهای تولیدی و صنعتی تجارت اصلیشان حملونقل نیست. اگر شرکتهای متخصص در این زمینه حاضر شوند، شرکتهای تولیدی و صنعتی هم حاضر هستند که سهامدار این شرکتها شوند.
یکی از شاخصهای توسعهیافتگی در کشور وجود شرکتهای ریلی، واگنها و لوکوموتیوهای در دسترس برای حملونقل است.