راهکارهای مدیریت نقدینگی موجود در کشور
یکی از مسیرهای صحیحی که طی چند ماه اخیر مورد توجه بیشتر مردم و همچنین مسئولان قرار گرفت، بازار سرمایه و به خصوص صندوقهای سرمایهگذاری بود که توانست بخشی از نقدینگی را به سوی خود جذب کند.
به گزارش روند بورس امروز، على جبل عاملی عضو هیئتمدیره مشاور سرمایهگذاری تأمین سرمایه نوین در خصوص نقدینگی موجود در اقتصاد ایران گفت: در سال جاری شاهد گذر حجم نقدینگی از مرز ۲ هزار میلیارد تومان بودیم که در واقع تهدیدی برای اقتصاد کشور و یکی از عواملی اصلی ایجاد تورم بوده است.
جبل عاملی خاطرنشان کرد: مهار و مدیریت نقدینگی که میتواند با ورود به هر بخشی چون سیلی ویرانگر اثرات مخربی را برجا گذارد، یکی از واجبات فضای کنونی اقتصاد به شمار میآید. در این باره علاوه بر تلاش برای افزایش ریسک دلالی و سفته بازی به خصوص در ارز و مسکن و بهبود فضای کسبوکار و تولید، مسئولیت هدایت نقدینگی به مسیر صحیح و سازنده بر عهده سیاستگذار خواهد بود.
وی افزود: یکی از مسیرهای صحیحی که طی چند ماه اخیر موردتوجه بیشتر مردم و همچنین مسئولان قرار گرفت بازار سرمایه و به خصوص صندوقهای سرمایهگذاری بود که توانست بخشی از این نقدینگی را بهسوی خود جذب کند، تا جایی که بنابر اعلام مسئولان سازمان بورس دارندگان کد بورسی به ۱۳ میلیون کد رسیده اند که خبر خوبی محسوب میشود.
عضو هیئتمدیره مشاور سرمایهگذاری تأمین سرمایه نوین تأکید کرد: ارزش معاملات روزانه همواره بیش از هزار میلیارد تومان بود که به بیش از سه هزار میلیارد تومان هم رسید. اما در بخش دیگر یعنی صندوقهای سرمایهگذاری به خصوص صندوقهای با درآمد ثابت، شاهد جذب نقدینگی بالغبر ۱۷۰ هزار میلیارد تومانی هستیم که توانسته در حدود ۸ درصد از نقدینگی را با کمک ۶۴ صندوق فعال در فضایی کاملاً شفاف و بدون شائبه مدیریت کند. البته با توجه به حجم بالای نقدینگی، ظرفیت و توانمندی نهادهای بازار سرمایه در مدیریت صندوقها، میزان چشمگیری نیست.
جبل عاملی با اشاره به نقدینگی صندوقهای سرمایهگذاری گفت: در حال حاضر از مجموع ۱۷۰ هزار میلیارد تومان منابع این صندوقها که البته با استقبال خوب سرمایهگذاران در حال افزایش است، حدود ۹ درصد در سهام، ۳۶ درصد در اوراق تأمین مالی و در حدود ۵۵ درصد نیز در سپردههای بانکی سرمایهگذاری شده است. این صندوقها توانستهاند که تعداد بسیار زیاد سرمایهگذاران حقیقی با ریسک متوسط به پایین و همچنین مازاد وجوه اشخاص حقوقی را در بازههای زمانی مختلف جذب و مدیریت کنند. از سوی دیگر مدیران این صندوقها که نهادهای تأیید صلاحیت شده، از سوی سازمان بورس هستند نیز همگام با استقبال مردم، فعالیتها و زیرساختهای ارتباطی خود را گسترش و کیفیت مدیریت این صندوقها را افزایش داده تا بتوانند از یکسو سود با کیفیت و مداومی را ایجاد و در سوی دیگر قدمی در تأمین مالی دولت و شرکتها بردارند.
عضو هیئتمدیره مشاور سرمایهگذاری تأمین سرمایه نوین در نهایت اظهار داشت: با توجه به نقش بازار سرمایه در کنترل و هدایت نقدینگی، شفافیت جریان داراییها، قانونمندی صندوقها و نیز اقبال کمنظیر سرمایهگذاران به صندوقهای سرمایهگذاری در ماههای اخیر شایسته است که نهاد ناظر ضمن کمک به کاهش محدودیتهای صندوقها به خصوص محدودیتهای صندوقهای درآمد ثابت مانند حدنصابها، افزایش سقف صندوقها و سقف ۱۵ هزار میلیارد تومانی مدیران به خصوص تأمین سرمایه ها و نهادهای مالی زیر مجموعه بانکها، همگام با مدیران صندوقها و رسانهها سعی در معرفی این محصول ارزشمند بازار سرمایه به عموم مردم کند. یادمان باشد علاوه بر امکان کنترل نقدینگی، صندوقها در حقیقت تنها ابزار شفافی هستند که نیازهای سرمایهگذاران خرد و کلان با سطوح ریسک مختلف را برآورده ساخته، همچنین کمک شایانی به تأمین مالی بخش خصوصی، دولت و حتی تجهیز منابع بانکها میکنند.