حریل تأثیرگذار صنعت ریلی کشور
شرکت حریل با توجه به همکاریها با مجموعههای صنعتی بزرگ و همکاریها با راهآهن جمهوری اسلامی ایران توانسته است، خود را در ردیف شرکتهای تأثیرگذار در صنعت حملونقل باری و ریلی کشور معرفی نماید.
به گزارش روند بورس امروز، حملونقل به معنای عام، دو کارکرد اصلی در اقتصاد دارد. اولین کارکرد آن، اثر مستقیمی است که به عنوان یک فعالیت اقتصادی بر رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال میگذارد. با نگاهی به حسابهای ملی، سهم ارزشافزوده بخش حملونقل از تولید ناخالص داخلی قابلتوجه بوده تا حدی که از سال ۱۳۸۳ تا سال ۱۳۹۵ بهطور میانگین بیش از ۸ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور (GDP) را بخش حملونقل تولید کرده، بیش از ۱۶ درصد در کل بخش خدمات سهم داشته و ۷،۸۳ درصد در گروه حملونقل، انبارداری و ارتباطات سهم داشته است.
این رقم، اثر مستقیم حملونقل در اقتصاد ایران را نشان میدهد ولی نقش حملونقل در اقتصاد فراتر از آن است. با واکاوی اثر غیرمستقیم آن متوجه خواهیم شد که بخش حملونقل یکی از کلیدیترین و مهمترین زیرساختهای اقتصادی کشور است که اگر بخواهیم نرخ رشد اقتصادی بالایی را هدفگذاری کنیم نیازمند توسعه زیرساختهای حملونقل در کشور هستیم چراکه اگر این بخش متناسب با هدفگذاری رشد اقتصادی توسعه پیدا نکند قطع گلوگاهی برای رشد اقتصادی خواهد بود.
مزیتهای حملونقل ریلی نسبت به حمل جادهای
حملونقل ریلی به عنوان یکی از شیوههای زمینی جابجایی کالا، همواره موردتوجه سیاستگذاران توسعه اقتصادی موردتوجه بوده است. آمار بانک جهانی نشان میدهد که میزان مصرف سوخت در راهآهن برای حمل یک هزار تن بار در هر کیلومتر تنها ۶،۷ لیتر و در حملونقل جادهای ۳۳ لیتر است. همچنین در گزارش مقایسه مصرف سوخت در سیستم حملونقل ریلی و جادهای گروه مطالعات اقتصادی مرکز تحقیقات راهآهن، میزان مصرف گازوئیل در حملونقل بار جادهای به ازای هر تن کیلومتر بار برابر ۵۹ سیسی گزارش شده است. در همین گزارش، رقم معادل برای حملونقل ریلی حدود ۱۰،۵ سیسی است. علاوه بر مصرف پایین انرژی در بخش ریلی، یکی دیگر از ویژگیهای مهم حملونقل ریلی ایجاد آلودگی کمتر و سازگاری با محیطزیست و همچنین امنیت بالای حملونقل ریلی نسبت به سایر روشهای حملونقل است.
علیرغم مزیتهای فراوان حملونقل ریلی نسبت میزان بار حمل شده، ریلی نسبت به حمل جادهای در سال ۱۳۹۵ تنها ۱۱ / ۷ درصد بوده که نشاندهنده پتانسیل بالای رشد این شیوه از حملونقل است.
حریل تأثیرگذار صنعت ریلی کشور
شرکت ریل پرداز سیر با نماد حریل یکی از سهام بورسی است که در روند سودآوری صعودی بوده است. شرکت ریلی به عنوان مجموعهای تأثیرگذار بر صنعت باری و ریلی کشور با مجموعههای معدنی، فولادی و دیگر مجتمعهای صنعتی کشور همکاری داشته است. در ادامه این گزارش بررسی دقیقی از عملکرد حریل در صنعت حملونقل ریلی و باری کشور میپردازیم.
حملونقلی ریلی محصولات معدنی
شرکت ریل پرداز سیر سالانه قریب به ۲ میلیون تن مواد معدنی که عمدتاً سنگآهن، کنسانتره، گندله، زغالسنگ و سیمان به صورت فله و پاکتی است را با استفاده از ۱۰۰۰ دستگاه واگن لبهبلند ملکی و بیش از ۲۰۰ دستگاه واگن لبهبلند استیجاری دخلی و خارجی حمل میکند و نقش مهمی را در صنایع معدنی و فولادی کشور ایفا مینماید. مشتریان اصلی شرکت در این بخش، شرکت ذوبآهن اصفهان، شرکت فولاد خوزستان، اپال پارسیان سنگان، بهمن گستر سپاهان، احیا ریل ایرانیان، شرکت معادن احیا سپاهان، هرات نت و صادرکنندگان عمده مواد معدنی هستند.
رشد بهرهوری واگنها در نیمه نخست سال ۹۸
در دوره ششماهه منتهی به شهریور ۱۳۹۸ به دلایل افزایش نرخ مالکانه حمل حدود ۳۰ درصد افزایش تعرفه بهرهبرداری راهآهن به میزان ۲۳ درصد از ابتدای تیرماه، افزایش آمادگی ناوگان حمل بار آمادگی ناوگان حمل بار ۴ درصد و افزایش بهرهوری ۲ درصدی میزان درآمد عملیاتی ۵۶ درصد نسبت به دوره مشابه سال ۹۷ افزایش داشته است. با توجه به معافیت هزینه بهرهبرداری در سرمایهگذاری و خرید ناوگان جدید، حاشیه سود ناخالص حدوداً ۱۲۲ درصد، نسبت به دورههای قبل شرکت رشد داشته است.
بررسیها نشان میدهد که افزایش متوسط سرعت سیر واگن از ۸۵ تا ۹۵ کیلومتر، آمادگی و فعالیت حدوداً ۹۷ درصد کل ناوگان، استفاده از ظرفیت خالی واگنهای باری ملکی و دو سرباری واگنها، استفاده از ظرفیت خالی واگن باری سایر شرکتها بهصورت همکاری متقابل از مهمترین دلایل رشد بهرهوری واگنها در ششماهه اول سال ۹۸ نسبت به دوره مشابه سال ۹۷ است.
لازم به ذکر است که افزایش حاشیه سود ناخالص در ششماهه اول سال ۱۳۹۸ نسبت به دوره مشابه متأثر از معافیت کامل هزینه حق بهرهبرداری از خطوط راهآهن بابت استفاده از ۷۰ دستگاه واگن جدید در دوره مالی مذکور بوده است.
مطابق ماده ۱۲ هدفمندی یارانهها معادل کل سرمایهگذاری ناوگان باری ریلی (خرید واگن ۵۰ دستگاه سال ۹۷ به مبلغ ۱۵۳،۰۰۰ میلیون ریال و خرید ۵۰ دستگاه واگن جدید در سال ۱۳۹۸ به مبلغ ۲۹۳،۷۴۷ میلیون ریال) از سازمان بهینهسازی سوخت در سال ۱۳۹۸ و سنوات آتی دریافت خواهد شد که این امر منجر به افزایش حاشیه سود ناخالص در سال ۱۳۹۸ میگردد.
شرکت حریل بر اساس عملکرد ششماهه اول سال ۱۳۹۸ مبلغ ۱۷۴،۸۵۶ میلیون ریال سود خالص محقق کرده است با همه این موارد روند فروش شرکت تا پایان سال بر اساس برآوردها و عملکرد سال قبل، خواهد بود.
همکاری حریل با شرکتهای بزرگ
در خصوص قراردادهای عمده شرکت باید به تمدید قرارداد ذوبآهن اصفهان از ۱/۹/۱۳۹۷ به مدت یک سال انجام و افزایش تعرفه بهرهبرداری راهآهن نرخ از تاریخ ۱/۴/۱۳۹۸ مطابق بخشنامه راهآهن و سهم مالکانه مطابق با توافق انجامشده با شرکت سهامی ذوبآهن اصفهان اشاره کرد.
شرکت ریل پرداز سپر در دوره مالی منتهی به ۳۱/۶/۱۳۹۸ حدوداً ۷۲۱،۴۱۰ تن و بیش از ۹۸۳ میلیون تن کیلومتر محصولات و مواد معدنی به شرکتهای تولیدکننده و معادن ازجمله ذوبآهن اصفهان، فولاد خوزستان، معادن احیا سپاهان بهمن گستر سپاهان و صادرکنندگان سیمان و مواد معدنی بخش خصوصی را از مبادی مختلف استخراج مواد معدنی به مراکز تولید و بنادر و گمرکات صادراتی حمل و سیمان پاکتی و فله (از طریق شرکتهای و اشخاص داخلی) از مراکز تولید به مقاصد صادراتی کشورهای آسیای میانه حمل
نموده است.
مازاد تجدید ارزیابی داراییها (واگنها)
شرکت حریل در راستای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و بخشنامه سازمان امور مالیاتی مبنی بر مشمول معافیت مالیات به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی شرکتهای حقوقی نسبت به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها (واگنها) از مبلغ ۱٫۹۶۰٫۰۰۰ میلیون ریال به مبلغ ۳،۹۳۷،۴۵۷ میلیون ریال (معادل مبلغ ۲،۰۱۳،۴۵۷ میلیون ریال)، معادل ۱۰۲٫۷ درصد سرمایه فعلی شرکت اقدام کرد.
ضمناً افزایش سرمایه قبلی شرکت از مبلغ ۱٫۳۶۰٬۰۰۰ میلیون ریال به مبلغ ۱،۹۶۰،۰۰۰ میلیون ریال و از محل آورده سهامداران بوده که بهمنظور تأمین سرمایه در گردش در مورخ ۱۰ دیماه ۱۳۹۲ تصویبشده و در تاریخ ۲۳ فروردینماه ۱۳۹۳، نزد مرجع ثبت شرکتها به ثبت رسیده است.
حریل در سال رونق اقتصادی رکورد حمل زد
در خصوص اقدامات شرکت ریل پرداز سیر باید به مهمترین عملکردهای این مجموعه اشاره کرد که افزایش قریب به ۵۰ درصدی نرخ حمل مالکانه طی ۶ ماهه اول سال جاری، دستیابی به رکورد بیشترین میزان حمل ششماهه تاریخ شرکت توسط واگنهای ملکی در مقایسه با مدت مشابه سالهای گذشته بر اساس شاخص تن کیلومتر، تحقق ۱۱۷ درصدی برنامههای شرکت در بخش تن کیلومتر، رشد ۲ درصدی بهرهوری ناوگان نسبت به دوره مشابه سال گذشته و رشد ۴ درصدی آمادگی ناوگان نسبت به دوره مشابه سال گذشته ازجمله این عملکردها است.
این شرکت با کسب درآمدی به مبلغ ۱،۰۰۶،۴۹۲ میلیون ریال و تخصیص مبلغ ۶۷۹٫۵۹۲ میلیون ریال در ششماهه اول سال ۱۳۹۸ به شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران به عنوان استفاده از خدمات و امکانات بهرهبرداری از شبکه ریلی کشور توانسته است، خود را در ردیف شرکتهای تأثیرگذار در صنعت حملونقل باری و ریلی معرفی نماید.