زعفران ایران از استاندارد بالایی برخوردار است
فرهاد سحرخیز،عضو هیأت مدیرهی گروه شرکتهای زعفران سحرخیز:: استاندارد اجباری به این معناست که هر زعفرانی که با درجهبندیهای مختلف استاندارد تعریف شده باید آزمونهای اخذ این استاندارد را کسب کند. هر چند که استانداردها بهطور معمول کف را نشان میدهد، اما زعفران ایران از استاندارد بالایی برخوردار است. همچنین زعفرانهایی که شرایط استاندارد را پاس میکنند و مُهر استاندارد اجباری را دارند، زعفرانهای باکیفیتی هستند؛ اما باید دقت داشت این علامت استاندارد واقعی باشد.
به گزارش روند بورس امروز، فرهاد سحرخیز عضو هیأت مدیرهی گروه شرکتهای زعفران سحرخیز گفت: تقلب در بازار زعفران به ۲ صورت اتفاق میافتد؛ نخست تقلبی که به ماهیت زعفران ضربه نمیزند و در اصطلاح تقلب سالم نام دارد. در این تقلب رطوبتِ زعفران را بالا میبرند تا وزن آن افزایش یابد.
وی افزود: استفاده از کولرهای آبی در سالنهای تولید و بخار دادن مصنوعی برای وزندار کردن زعفران، اضافه کردن آب نمک، آب شکر، اجسام خارجی نظیر نخ و گیاهانی شبیه زعفران، از دیگر تقلبهای متداول در بازار زعفران است.
عضو هیأت مدیرهی گروه شرکتهای زعفران سحرخیز در پاسخ به این سوال که مصرف کننده چگونه باید زعفران اصل را از زعفران تقلبی تشخیص دهد، گفت: مصرفکنندهای که از برندهای مطرحی مانند سحرخیز خرید میکند، با توجه به سازوکارهای نظارتی از طرف کارخانه و دستگاههای نظارتی مثل ادارهی بهداشت و ادارهی استاندارد که نظارت مستمر بر محصولات دارند، تنها با اعتماد به نام این برندها میتواند مطمئن باشد که زعفران اصل خریداری کرده است.
فرهاد سحرخیز با اشاره به ویژگیهای یک زعفران با کیفیت، گفت: استاندارد اجباری به این معناست که هر زعفرانی که با درجهبندیهای مختلف استاندارد تعریف شده باید آزمونهای اخذ این استاندارد را کسب کند. هر چند که استانداردها بهطور معمول کف را نشان میدهد، اما زعفران ایران از استاندارد بالایی برخوردار است. همچنین زعفرانهایی که شرایط استاندارد را پاس میکنند و مُهر استاندارد اجباری را دارند، زعفرانهای باکیفیتی هستند؛ اما باید دقت داشت این علامت استاندارد واقعی باشد.
وی با بیان اینکه در گروه شرکتهای زعفران سحرخیز علاوه بر استانداردهای اجباری نوعی استاندارد داخلی نیز وجود دارد، افزود: این استاندارد داخلی حتی از استانداردهای اجباری برای ورود زعفران به تولید کارخانهای سختگیرانهتر است.
عضو هیأت مدیرهی گروه شرکتهای زعفران سحرخیز تصریح کرد: کیفیت از همان مرحلهی کِشت زعفران و نوع پیاز زعفران مشخص میشود. در این میان مراقبت علمی و مستمر از زمینهای کشاورزی، آبدهیِ بهموقع و وضعیت اقلیمی در طول یک سال زراعی، باعث افزایش کیفیت گل زعفران میشود. در ادامه نحوهی جمعآوری و نحوهی خشک کردن، اهمیت فراوانی دارد.
آقای فرهاد سحرخیز با بیان اینکه در سالهای اخیر به دلیل استفاده از مکانیزم خشک کردن به وسیلهی دستگاههای صنعتی وضعیت کیفی زعفران تغییر کرده افزود: در تمام این مراحل رعایت الزامات بهداشتی تاثیر فراوانی بر کیفیت زعفران دارد. هر اندازه زعفران به صورت مستقیم از کشاورز به کارخانهها برسد، کیفیت و امنیت بیشتری دارد. اگر این زعفران مدت زیادی در انبارهای غیراستاندارد نگهداری شود، کیفیت پایینتری خواهد داشت؛ زیرا در این میان امکان اینکه محصول به دست دلالان و واسطهگران بیفتد و تقلباتی صورت بگیرد بیشتر است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر تحریمهای اقتصادی بر صادرات زعفران ایران، گفت: زعفران گیاه ملی ایران بوده و باید با دید متفاوتی به آن نگاه کرد. بر اساس جلسات مختلفی که با وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی داشتیم، بر رفع موانع و مشکلات پیش روی صادرات این محصول و تسهیل مسیر توسعه صادرات آن تاکید شد.
عضو هیأت مدیرهی گروه شرکتهای زعفران سحرخیز با بیان اینکه صادرکنندگان زعفران به هیچ عنوان مشکلی با برگرداندن ارز حاصل از صادرات ندارند، گفت: قوانین بانک مرکزی قوانینی اجرایی و دقیق نیست؛ زیرا در بحث تعرفهی زعفران، صادرکننده را وادار میکند این محصول را براساس تعرفهی گمرکی بازگرداند و به علت نوسانات هر روزهی قیمت زعفران این تعرفهی گمرکی نمیتواند رقم ثابتی داشته باشد.
فرهاد سحرخیز تصریح کرد: در محصول زعفران صادرکننده مجبور است براساس تعرفه گمرکی قیمت را برگرداند که لازم به ذکر است به علت نوسانات هرروز قیمت زعفران تعرفه گمرکی نمیتواند عدد ثابتی باشد.
درخواست کردیم از استانداری که با توجه به اینکه ۹۰ درصد زعفران مختص خراسان شمال،جنوبی و رضوی است تصمیم گیری در این مورد را به استان تفویض نمایند
درخواست کردیم آن را به استان واگذار کنند تا بتوان در این خصوص تصمیمگیری لازم را انجام داد. مسئلهی بعدی بحث تک نرخی شدن ارز است که اگر رفع تعهد ارزی در “سامانهی نیما” صورت بگیرد، اختلافی که وجود دارد جوابگوی صادرکنندهی زعفران نبوده و امیدواریم مسئولان این محصول را به چشم ذخیرهی ژنتیکی ایران نگاه کنند.
به گفتهی وی با توجه به اتفاقات ۲ سال اخیرِ منطقهی خاورمیانه، هم قاچاق زعفران افزایش پیدا کرده و هم کشورهای رقیب مانند افغانستان از این وضعیت سود برده و زعفران ایران را به نام خود صادر میکنند.