بررسی اخبار ضدونقیض کاهش سود بانکی
در حال حاضر در برخی از بانکها نسبت به کاهش نرخ سود بانکی اقدام شده است که بانک مرکزی تا این لحظه رسماً تصمیمی برای نرخ سود بانکی نگرفته است.
به گزارش روند بورس امروز، بر اساس اخبار منتشر شده در فضای مجازی و بعضی از رسانهها تعدادی از بانکها اقدام به کاهش نرخ سود بانکی کردهاند. گزارشها حکایت از این دارد که نرخ دربانک های دولتی از ۱۸ به ۱۵ درصد کاهش یافته است.
تخطی بانکها از قوانین شورای پول و اعتبار
تخطی تعدادی از بانکها از سال گذشته شروع شده است و نرخ سود سپرده در بانک های خصوصی و بعضا دولتی هرچند طبق مصوبه شورای پول و اعتبار حداکثر باید ۱۵ درصد باشد، ولی از سال قبل رسماً وعلنا بانکها ازاین مصوبه تخطی کرده و نرخ سود را به ۲۰ درصد افزایش دادند.
بانک مرکزی قبلاً اعلام کرده بود که در سالهای اخیر، زمینه لازم برای تحقق کاهش نرخ سود بانکی فراهم شده است، چرا که نرخ تورم، کنترل و در آستانه تک رقمی قرار گرفته است و مؤسسات غیرمجاز فعال در بازار غیرمتشکل پولی نیز که همواره عامل اختلال در اجرای سیاستهای پولی و بانکی بودند، بهواسطه اقدامها و تدابیر بانک مرکزی و سایر نهادهای نظارتی تعیین تکلیف شدند.
عقبنشینی بانکها از سود ۲۰ درصدی
سود ۲۰ درصدی به مشتریان بانکی در حال حاضر نیز در برخی از بانکها پرداخت میشود اما نکته مهم اینجا است که از چند هفته قبل برخی از بانکها از سود ۲۰ درصدی عقبنشینی و نسبت به کاهش نرخ سود سپرده اقدام کردند.
استارت تخلف بانکها از مصوبه سودی شورای پول و اعتبار بعد از تشدید تلاطمهای ارزی در بازار زده شد و زمانی شدت گرفت که بانک مرکزی در بسته مدیریت بازار ارز مجوز انتشار اوراق گواهی ۲۰ درصدی را برای دوره چندروزه به بانکها داد.
راهکار بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز
۲۸ بهمنماه سال ۱۳۶۹، بسته سیاستی بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز در قالب سه طرح بهاجرا درآمد که در مهمترین آن انتشار اوراق گواهی سپرده با سود ۲۰ درصد قرار داشت. این اوراق در عمل تفاوتی با حساب سپرده ۱۵ درصد نداشته و حتی سود آن پنج درصد هم بالاتر بود. بانک مرکزی این نرخ را برای ایجاد جذابیت و کشاندن نقدینگی به سمت شبکه بانکی تعیین کرده بود تا بتواند تا حدی بازار ارز را کنترل کند.
گفتنی است، بانک مرکزی در زمان ابلاغ مصوبه سودی شورای پول و اعتبار به نظام بانکی بر اجرای سودهای مصوب از ۱۱ شهریورماه سال ۹۶ تأکید کرد و حتی در اطلاعیهای از مردم خواست که تخلفهای بانکها در این زمینه را به این بانک گزارش دهند. ردههای بالای ۱۰۰ میلیون تومان سود ۱۹ درصدی و زیر ۱۰۰ تومان سود ۱۸ درصدی لحاظ میشود.
زمینههای کاهش نرخ سود بانکی
همچنین یکی از اولویتها و برنامههای اصلی دولت دوازدهم حمایت از تولید ملی، افزایش اشتغال و اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، بر این اساس همچنان از شبکه بانکی کشور انتظار میرود با اجرای دقیق سیاستهای پولی کشور و پایبندی متعهدانه و مجدانه به آنها، زمینه رونق تولید و ایجاد اشتغال را در کشور بیش از پیش فراهم کنند.
بانک مرکزی قبلاً اعلام کرده بود «که در سالهای اخیر، زمینه لازم برای تحقق کاهش نرخ سود بانکی فراهم شده است، چرا که نرخ تورم، کنترل و در آستانه تکرقمی قرار گرفته است و مؤسسات غیرمجاز فعال در بازار غیرمتشکل پولی نیز که همواره عامل اخلال در اجرای سیاستهای پولی و بانکی بودند، بهواسطه اقدامها و تدابیر بانک مرکزی و سایر نهادهای نظارتی تعیین تکلیف شدند.
بانک مرکزی برای اطلاع از تخلفات احتمالی در بانکها و مؤسسات اعتباری کشور در اجرای بخشنامه مربوط به نرخ سود، خواستار همکاری مردم از طریق شماره تماس ۲۹۹۵۴۸۵۵-۰۲۱ شد. همچنین در راستای شفافیت قوانین و سرمایه گذاری درست، بانک مرکزی باید واکنش صحیح و به موقع نسبت به اخبار منتشر شده داشته باشد.