برنامههای توسعهای پتروشیمی تندگویان؛ از نوسازی تجهیزات تا راهاندازی پتروشیمی صدف
پتروشیمی تندگویان در سال ۱۴۰۳ با وجود کاهش ۹ هزار تنی تولید ناشی از تعمیرات اساسی و مشکلات خوراک، موفق به ثبت ۳۱ همت درآمد عملیاتی شد و با تولید و فروش بیش از ۶۰۰ هزار تن محصول، بخش عمدهای از نیاز بازار را تأمین کرد. شرکت با اصلاح کاتالیست، تأمین خوراک از پتروشیمی نوری، بهینهسازی مصرف انرژی و جلوگیری از واردات تکلیفی، عملکرد عملیاتی خود را حفظ نمود. کاهش رقابت در بورس کالا، نوسان نرخ خوراک و یوتیلیتی، مهمترین عوامل فشار بر سودآوری بودند، اما طرحهای توسعهای نظیر پتروشیمی صدف و ارتقاء واحدهای تولیدی چشمانداز مثبتی برای آینده شرکت ترسیم میکنند.
به گزارش بورس امروز؛ قاسمی شهری، مدیرعامل شرکت پتروشیمی تندگویان در مجمع عمومی عادی سالیانه این شرکت برای سال مالی ۱۴۰۳، از کاهش ۹ هزار تنی میزان تولید “شگویا” در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، و همچنین افزایش درآمدهای عملیاتی شرکت به ۳۱ همت در سال ۱۴۰۳ خبر داد. جزئیات گزارش عملکرد این شرکت به مشروح در ذیل آمده است.
کاهش تولید “شگویا” به دلیل تعمیرات اساسی و مشکلات خوراک
قاسمی شهری با ارائه گزارشی از عملکرد شرکت در سال ۱۴۰۳، اعلام کرد: از مجموع تولید انجام شده، ۴۶ درصد مربوط به محصول اسیدفتالیک خالص (PTA) به عنوان محصول میانی، ۲۴ درصد گرید بطری، ۲۸ درصد گرید الیاف و ۲ درصد گرید POY بوده است.
وی با اشاره به روند صعودی تولید از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۳، به جز سال ۱۴۰۱ که به دلیل استفاده از کاتالیست مناسب و تامین خوراک مطلوب، شرکت شاهد جهش در تولید بوده، تصریح کرد: کاهش تولید در سال ۱۴۰۳ نسبت به برنامه، حدود ۶۰ هزار تن بوده است که عمده دلیل آن، انجام تعمیرات اساسی ۴۵ روزه در این سال بوده است.
مدیرعامل پتروشیمی تندگویان، مشکلات نوسانی در تامین خوراک دریافتی از پتروشیمی بوعلی و همچنین مسائل مربوط به کاتالیست را از دیگر عوامل موثر در کاهش تولید برشمرد و اظهار داشت: با توجه به عدم امکان تامین کاتالیست از سازندگان اصلی و عدم وجود لایسنس، اقدام به ساخت کاتالیست نسل اولی از طریق شرکتهای داخلی کردیم که کیفیت آن در ابتدا مطلوب نبود و منجر به کاهش تولید شد. وی افزود، خوشبختانه در نسل دوم این کاتالیست، این مشکل برطرف شده است.
قاسمی شهری با بیان اینکه تعمیرات اساسی ۲۳ درصد، کاتالیست ۲۰ درصد، کمبود خوراک ۲۹ درصد و سایر عوامل فنی ۲۸ درصد در کاهش تولید سهم داشتهاند، به انجام اقدامات شاخصی در فاز ۲ اشاره کرد.
همکاری با “نوری”، تولید داخلی کاتالیست و بهینهسازی مصرف انرژی راهکار غلبه بر چالشها
مدیرعامل شرکت پتروشیمی تندگویان در مجمع عمومی عادی سالیانه این شرکت برای سال مالی ۱۴۰۳، به جبران کمبود خوراک با کمک پتروشیمی نوری اشاره کرد و گفت: با جلسات و مذاکرات انجام شده با پتروشیمی نوری، توانستیم کمبود خوراک ناشی از مشکلات تامین از پتروشیمی بوعلی را جبران کنیم.
وی با اشاره به مشکلات مربوط به کاتالیست در سال ۱۴۰۳، افزود: پس از شناسایی معایب کاتالیست نسل اول، اقدام به اصلاح آن کردیم و در حال حاضر کاتالیست نسل دوم با ظرفیت ۱۰۰ درصد در سرویس است. این کاتالیست با تولید داخلی، از تعطیلی احتمالی فاز ۲ پتروشیمی تندگویان جلوگیری کرد.
قاسمی شهری با تاکید بر اهمیت بهینهسازی مصرف انرژی در شرایط افزایش بیرویه نرخ یوتیلیتی، تصریح کرد: برای صرفهجویی در مصارف و کاهش قیمت تمام شده محصول، پروژههایی از جمله بازطراحی و تعویض تله بخارها، بازیافت آب بلودان کولینگ به میزان ۱۵۰ متر مکعب در ساعت، بهینهسازی سیستمهای کولینگ ماشینآلات دوار و کاهش مصرف آب کولینگ را اجرا کردیم. وی افزود، کاهش مصارف آب کولینگ و هوا در فاز ۲ نیز در دست اقدام است و انتظار میرود تاثیر بسزایی در کاهش بهای تمام شده داشته باشد.
از فروش ۶۰۵ هزار تنی تا درآمدهای ۳۱ همتی و مقابله با واردات
مدیرعامل “شگویا” در خصوص عملکرد فروش شرکت در سال ۱۴۰۳، اعلام کرد: در این سال، ۲۸۰ هزار تن گرید بطری (۴۶ درصد وزنی سبد محصول)، ۲۹۷ هزار تن گرید الیاف (۴۹ درصد سبد محصول) و ۲۸ هزار تن نخ مصنوعی و سایر محصولات (۵ درصد) به فروش رسیده است که مجموع فروش به ۶۰۵ هزار تن میرسد.
قاسمی شهری با اشاره به مشکلات قیمتگذاری محصولات بطری و الیاف، گفت: در این زمینه جلسات و مکاتبات متعددی با بورس کالا، صنایع پاییندستی و نهادهای مربوطه داشتهایم که منجر به اصلاح تدریجی قیمتها شده و تا کنون حدود ۱۰ درصد کاهش قیمت را شاهد بودهایم.
وی با انتقاد از نحوه قیمتگذاری فعلی، افزود: هدف ما استفاده از دستورالعمل ستاد تنظیم بازار و لحاظ کردن بهای تمام شده به اضافه ۱۷ درصد در قیمتگذاری است که هنوز محقق نشده است. وی ادامه داد با این حال، حدود ۱۰ درصد به بهای تمام شده ما اضافه شده و امیدواریم این روند ادامه یابد.
مدیرعامل پتروشیمی تندگویان، واردات تکلیفی گرید بطری و عرضه تلفیقی آن را یکی از چالشهای اصلی شرکت در سالهای گذشته برشمرد و اظهار داشت: خوشبختانه با حمایت سهامداران و نهادهای مالی سهامدار، از واردات ۵۴ هزار تن محصول گرید بطری که سال گذشته به ما تحمیل شده بود، جلوگیری کردیم و از طریق روشهای دیگر این کمبود را جبران کردیم.
وی همچنین با درخواست برای جلوگیری از صدور مجوز واردات و اعمال تعرفه بر واردات POY، افزود: خوشبختانه این درخواست تاکنون نتیجه داده و مجوزی برای واردات POY صادر نشده است. وی واردات بیرویه POY توسط دلالان را نیز از عوامل تاثیرگذار در بازار عنوان کرد.
قاسمی شهری اعلام کرد که پتروشیمی تندگویان، ۳۱ همت درآمدهای عملیاتی در سال ۱۴۰۳ را ثبت کرده است.
چالش نرخ خوراک و یوتلیتی مهمترین عامل کاهش سودآوری
مدیر عامل “شگویا” کاهش رقابت در بورس کالا را یکی از عوامل اصلی کاهش سودآوری شرکت برشمرد.
وی با اشاره به اصلاح پایه قیمتها از نرخ دلار ۲۸.۵۰۰ تومانی به نرخ دلار نیمایی، گفت: پس از این اصلاح، رقابت فروش در بورس کالا به شدت کاهش یافت.
قاسمی شهری اذعان داشت در سال ۱۴۰۲، رقابت در فروش بطری ۷۵ درصد و در نساجی ۳۱ درصد بود، اما در سال ۱۴۰۳ این ارقام به ترتیب به ۳۹ درصد و ۱۴ درصد رسید که نشاندهنده کاهش ۳۶ درصدی در بطری و ۱۷ درصدی در نساجی است.
وی با بیان اینکه این کاهش رقابت، سود شرکت را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، افزود: به طور کلی، نرخ خوراک ۳۶ درصد، نرخهای یوتلیتی ۳۳ درصد و افزایش قیمت پایه محصولات به میزان ۱۱ درصد، چالشهای موثر بر سودآوری شرکت بودهاند که این افزایش قیمت، با تغییرات قیمت خوراک و یوتلیتی و سایر هزینهها نامتوازن بوده است.
برنامههای توسعهای پتروشیمی تندگویان
مدیرعامل پتروشیمی تندگویان، برنامههای در دست اقدام شرکت را شامل دستیابی به برنامه مصوب تولید، بهینهسازی مصارف انرژی و بهبود عملکرد تولید در واحدهای پاییندستی عنوان کرد و گفت: تجهیز آر پی اف به جای دکانترا در واحد شیمیایی فاز ۲ و خرید و جایگزین دو دستگاه درایر از جمله این برنامهها است.
قاسمی شهری همچنین از پیشراهاندازی و راهاندازی طرح پتروشیمی صدف به عنوان مهمترین برنامه شرکت یاد کرد و افزود: تحقق این طرح، از آرزوهای سهامداران و مدیریت شرکت است و امیدواریم به زودی به آن دست یابیم.