تلاش شبریز برای تکمیل مالکیت و پوشش بیمهای داراییها
در مجمع عمومی پالایش نفت تبریز، حسابرس مستقل به ابهاماتی درباره درآمد حاصل از فروش سرکهای فرآورده در سالهای ۹۸ و ۹۹ اشاره کرد که هنوز مورد تأیید شرکت ملی پالایش و پخش قرار نگرفته و در حال بررسی توسط دیوان محاسبات است. همچنین، مسائل مربوط به خرید سهام پتروشیمی تبریز با پرداخت ۷۰۰ میلیارد ریال پیشپرداخت، ناقص بودن اسناد مالکیت داراییهای ثابت و پوشش ناکافی بیمهای برای موجودی مواد و کالا مطرح شد.
به گزارش بورس امروز؛ در مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام شرکت پالایش نفت تبریز، گزارش حسابرسی مستقل و بازرس قانونی برای سال مالی ۱۴۰۳ ارائه شد.
حسابرس مستقل در گزارش خود اعلام کرد وی افزود، مبنای اصلی این اظهار نظر مشروط، عدم تایید مانده درآمد شرکت پالایش نفت تبریز به مبلغ ۱۳ هزار میلیارد ریال بابت درآمد فروش شناسایی شده توسط شرکت برای شرکت فرآوردههای نفتی در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ است. این موضوع از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تایید نشده است.
حسابرس مستقل تصریح کرد که به دلیل جریان بودن اقدامات و پیگیریهای شرکت، تعیین آثار تعزیرات احتمالی ناشی از رفع مغایرت مذبور در شرایط حاضر مقدور نیست.
باقرزاده، معاون مالی شرکت پالایش نفت تبریز در این خصوص اظهار داشت: ۵ فرآورده به شرکت ملی پخش تحویل میدهیم و سهم فروش پالایشگاهها بر اساس نسبتهای اعلام شده توسط شرکت ملی پخش تعیین میشود.
وی اذعان داشت، در سالهای ۹۸ و ۹۹، شرکت ملی پخش اعلام کرد که سرکهای فرآورده متعلق به پالایشگاههاست و باید به عنوان درآمد منظور شود. ما این کار را انجام دادیم، اما دیوان محاسبات این موضوع را به عنوان یک مغایرت مطرح کرد.
معاون مالی “شبریز” افزود: ما دفاعیه خوبی ارائه کردیم و مستنداتی را مبنی بر مالکیت پالایشگاهها به سرکهای مذکور ارائه دادیم. این موضوع در حال بررسی در هیئت تجدید نظر است و از طریق انجمن صنفی پالایشگاهها پیگیری میشود. امیدواریم که رای دیوان محاسبات به نفع پالایشگاهها باشد و در صورت عدم حل مشکل، به دیوان عدالت اداری مراجعه خواهیم کرد.
رئیس مجمع نیز در این خصوص خاطرنشان کرد: رویه فروش در سالهای گذشته به گونهای بود که این مانده درآمد به سمت پالایشگاهها میآمد، اما از سال ۹۸ شرکت ملی پالایش و پخش اعلام کرد که این مبلغ متعلق به پالایشگاههاست. متاسفانه نتوانستند دیوان محاسبات را قانع کنند و پرونده باز شد. وی افزود، امیدواریم شرکت ملی پالایش و پخش در این زمینه به ما کمک کند تا این مشکل در سال آینده برای سایر شرکتهای پالایشی نیز تکرار نشود.
با وجود این ابهام مالی، باقزاده اعلام کرد که سود تقسیم شده است و شرکت منتظر رای نهایی دیوان محاسبات است.
ابهام در قرارداد خرید سهام پتروشیمی تبریز و عدم تکمیل اسناد مالکیت داراییهای ثابت
در ادامه، حسابرس مستقل در گزارش خود به پرداخت ۷۰۰ میلیارد ریال بابت تحصیل ۳.۸ درصد از سهام شرکت پتروشیمی تبریز اشاره کرد. وی افزود، این مبلغ در سال مالی قبل به عنوان پیش پرداخت سرمایهگذاری بلند مدت شناسایی شده است، اما قرارداد نقل و انتقال خرید سهام به حسابرس ارائه نشده است. حسابرس تاکید کرد که تعیین آثار تعزیرات احتمالی ناشی از عدم ارائه قرارداد مذکور در حال حاضر مقدور نیست.
باقرزاده، معاون مالی شرکت پالایش نفت تبریز در این خصوص اعلام کرد، سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتای) قصد فروش ۳.۸ درصد از سهام پتروشیمی تبریز را داشت.
وی اذعان داشت، با توجه به اینکه شرکتهای سرمایهگذاری غدیر و نفت و گاز پارسیان سهامداران عمده پتروشیمی هستند، اولویت را به این سازمانها دادیم؛ قیمتگذاری سهام توسط کارشناسان رسمی دادگستری صورت گرفت و پیشپرداختی به مبلغ ۷۰۰ میلیارد تومان با نظر سهامدار عمده پرداخت شد.
باقر زاده اظهار داشت، این قیمتگذاری توسط شرکت تامین سرمایه دماوند و با در نظر گرفتن نظر کارشناسی هیئت کانون کارشناسان استان انجام شد. اما ساتا خواستار ارزیابی مجدد توسط شرکت سرمایهگذاری مهرگان شد و ما منتظر نتیجه این ارزیابی هستیم تا قرارداد خرید سهام نهایی شود.
رئیس مجمع نیز بر تسریع در نقل و انتقال سهام تاکید کرد و گفت: با توجه به اینکه پتروشیمی تبریز در حال آمادهسازی برای ورود به بورس است، پیگیری این موضوع و تصویب آن ضروری است.
علاوه بر این، حسابرس مستقل به وضعیت اسناد مالکیت بخشی از داراییهای ثابت مشهود شرکت اشاره کرد و خواستار توجه استفادهکنندگان از صورتهای مالی به اقدامات شرکت جهت اسناد مالکیت داراییهای مزبور شد. با این حال، حسابرس تاکید کرد که این موضوع تاثیری بر اظهار نظر موسسه نداشته است.
باقرزاده در این باره اظهار داشت: کل اسناد مالکیت ما به نام وزارت نفت و شرکت ملی نفت بود و به نام خود شرکت نبود. از سال ۸۹ تا ۹۰، ما شروع به تغییر نام این اسناد کردیم. بیش از ۹۰ درصد از ۲۰۰ هکتار زمین، سند به نام شرکت شده است و تغییر نام بخش باقیمانده در حال انجام است.
حسابرس مستقل اعلام کرد که موجودی مواد و کالای شرکت به بهای تمام شده ۷۲ هزار میلیارد ریال، تنها به ارزش ۳۴ هزار میلیارد ریال از پوشش بیمهای برخوردار است. با این حال، حسابرس تاکید کرد که این موضوع تاثیری بر اظهار نظر موسسه نداشته است.
رئیس مجمع در خصوص این موضوع اذعان داشت: بحث بیمه یک موضوع فنی است. ما به دلیل ماهیت فعالیت پالایشگاهها، مدیریت بیمههای تمام خطر را انجام میدهیم. سقف بیمه محدود است و در صورت وقوع حادثه، تنها تا سقف بیمه پوشش داده میشود. همچنین، برخی از داراییها اصلاً مشمول بیمه نمیشوند، مانند حوادثی مانند جنگ یا زلزله. قرارداد ما با شرکت بیمه، پوشش تا میزان مشخصی را شامل میشود و نمیتوان انتظار داشت که کل پالایشگاه و داراییها به طور همزمان تحت پوشش باشند.