واردات نفتا و بهرهبرداری از LPG؛ راهکار پتروشیمی شازند برای تأمین پایدار خوراک
شرکت شاراک در مجمع سالانه خود، اصلاح فرمول نرخ خوراک و بازپسگیری مبالغ دریافتی ناعادلانه را دنبال میکند و با واردات نفتا از عراق و بهرهبرداری از LPG، در تلاش برای کاهش هزینههای خوراک و افزایش بهرهوری است. زیاندهی شرکت ناشی از افزایش نرخ خوراک، نیروی انسانی مازاد و خریدهای غیرضروری بوده که با اصلاح ساختار، مدیریت هزینهها و تعدیل ۸۰۰ نفر از کارکنان، بهبود یافته است. همچنین فروش کاتالیستهای نقره درآمد قابل توجهی ایجاد کرده و صادرات بنزین به افغانستان با فرمول A92، علیرغم کاهش تناژ، سودآوری بیشتری به همراه داشته است.
به گزارش بورس امروز؛ در مجمع عمومی سالانه منتهی به سال مالی ۱۴۰۳ شاراک عباس کریمی مدیرعامل این شرکت در خصوص پیگیریهای این شرکت در مورد اصلاح نرخ خوراک و فرمول نرخ نفتا، اظهار داشت: متأسفانه در دو سال و نیم اخیر، نرخ خوراک به انجمن پالایشگاهی واگذار شد. در قانون گفته شده بود قیمت خوراک باید ۹۵ درصد نرخ صادراتی باشد درحالی که نفتا را برای محصولات صنعت پزشکی استفاده می کنیم. اخیراً کارگروهی تشکیل شده تا فرمول نرخ خوراک اصلاح شود. نماینده شرکت ما در این کارگروه حضور دارد و امیدواریم به نتیجه برسد.
وی در خصوص علت تخفیف بیشتر برخی پتروشیمیها در نرخ خوراک نسبت به شازند، گفت: این تفاوت ناشی از تغییر فرمول خوراک از سال ۱۴۰۱ است که در حال اصلاح است و امیدواریم به نتیجه برسد. اگر نرخ جدید ناعادلانه باشد، شکایت و پیگیری خواهیم کرد.
مدیرعامل با تشریح اینکه تشکیل کارگروه برای تیر ماه بوده است اما به دلایل پیش آمده به مرداد ماه موکول شد تاکید کرد: ما به عنوان یک شرکت مایع سوز پیگیر نهایی شدن فرمول و رفع تناقضات فرمول قبل هستیم تا نرخ آغازی که از ما دریافت شده را بازپس گیریم.
وی در ادامه در خصوص نفتای وارداتی شرکت اظهار داشت: آخرین خرید ما از عراق با ۱۶ درصد تخفیف همراه بود و با احتساب کرایه حمل، حدود ۲۰ درصد ارزانتر از فرمول انجمن تمام میشود و به عبارتی ۱۰۰ دلار به نفع ما بود،. اما مشکل اینجاست که مرز ناپایدار است و نمیتوانیم روی آن حساب باز کنیم.
کریمی با اشاره به اینکه ۸۰ درصد هزینه بهای تمام شده مربوط به خوراک است، تاکید کرد: تمام تلاش ما بر آن است که خوراک را با تخفیف و ارزان دریافت نماییم تا بتوانیم شرکت را از زیان خارج نموده و پیشرفت های خوبی را کسب کنیم، لذا شرکت سعی در برنامه ریزی در تامین پایدار خوراک ارزان در کنار افزایش بهره وری دارد. از انجا که شرکت های پالایشی ملزم به تامین میزان مشخصی نفتا برای پتروشیمی ها بوده و اولویت کار با تولید بنزین است، لذا شازند پالایشگاه های مختلفی را برای تامین نفتا در نظر گرفته است که این مسئله باعث افزاش هزینه حمل می شود.
وی یادآور شد: شازند در راستای بهره وری اقدام به استفاده از مازاد LPG خود در بخش کوره ها دارد که پس از اورهال اجرایی خواهد شد. میزان مازاد استفاده شده از LPG بر روی تولید خود را نشان خواهد داد به گونه ای که راندمان شرکت افزایش خواهد یافت.
مدیرعامل در ادامه اظهار داشت: بررسیها نشان میدهد تا ۱۰ الی ۱۵ درصد میتوانیم خوراک گازی تزریق کنیم. اگر الپیجی با قیمت ۴۵۰ دلار استفاده کنیم، نسبت به نفت ۶۰۰ دلاری صرفهجویی خواهیم داشت.
کریمی د در خصوص زیان ده بودن چند محصول شرکت و برنامه برای آن، یادآور شد: سه دلیل اصلی زیاندهی شرکت عبارتند از: ۱. افزایش ۵۵ درصدی نرخ خوراک در مقابل افزایش ۳۸ درصدی نرخ محصولات، ۲. هزینههای نیروی انسانی مازاد و ۳. خرید اقلام غیرضروری که برای هر کدام راهکارهایی داریم، از جمله اصلاح فرمول خوراک، کاهش نیرو و مدیریت بهینه هزینهها.
وی در تشریح برنامه مدیریت هزینه ها یاداور شد: شرکت قصد دارد تا ضمن تامین نفتا، از خوراک گاز ال پی جی برای تزریق به واحدهای تولید بهره برده و با ریفاینری های داخلی یا واردات نفتا ی ارزانتری را خریداری نماید.
مدیرعامل شازند در خصوص تعدیل نیرو گفت: در حالی که تعداد نرمال نیروی لازم برای شازند ۳ هزار و ۳۰۰ نفر بوده است، طی سال های گذشته به رقم ۴ هزار و ۳۰۰ رسیده بود که اکنون در حال کاهش نیرو بوده و این مسئله چندان هم به راحتی انجام نخواهد شد اما در نهایت به عدد منطقی خواهد رسید. در هشت ماه اخیر، ۸۰۰ نفر از نیروهای رسمی و پیمانی کاهش یافتهاند و همچنین مشاوران غیرضروری حذف شدهاند.
مدیرعامل در پاسخ به این سوال که هزینه اورهال جامع انجام شده پس از ۱۱ سال و آیا فروش ضایعات و کاتالیستها درآمدی برای شرکت ایجاد میکند یا خیر؟، گفت: برخی از واحدهای تولید به دلیل تعویض کاتالیست پس از لود شدن با رعایت استاندارد میتوانند به ظرفیت کامل برسند، فروش کاتالیستهای نقره سال گذشته هزار میلیارد تومان درآمد داشت و امسال نیز ادامه خواهد داشت.
کریمی در پاسخ به بازگشت مشتری افغانستانی برای خرید بنزنی با تغییر فرمول بنزین به A۹۲ گفت: بله، خوشبختانه هفته پیش نمونه A۹۲ به افغانستان ارسال و تأیید شده است. اگرچه تناژ فروش به دلیل تغییر فرمول کاهش مییابد، اما قیمت هر تن ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار گرانتر است. لذا با وجود کاهش ارزش فروش بنزین به افغانستان مثلا از ۱۸۰ میلیون دار به ۱۳۰ میلیون دلار، اما حاشیه سود بیشتری خواهد داشت.
در پایان مدیر مالی شرکت با اشاره به اینکه سود انباشته قابل تقسیم حدود ۹۷۰ میلیارد تومان است، اما با توجه به بندهای حسابرس در خصوص ذخیره گیری هزینه ها که طبق ماده ۱۸ دستورالعمل اولویت دارد، باید ملاحظاتی لحاظ شود، گفت: پیشنهاد هیئت مدیره تقسیم ۳۴۰ میلیارد تومان (۲۰۰ ریال به ازای هر سهم) است که رئیس مجمع نیز با توجه به نظرات، سود ۳۰۰ ریال به ازای هر سهم را به تصویب مجمع رساند.