ریسک شبکه بانکی به صندوق ها رسید
سحر فرهمندی،رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین،در گفتگو با خبرنگار بورس امروز،به بررسی ریسک شبکه بانکی پرداخت. رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین گفت:توسعه و عمق مالی نقش بسیار بارز و مهم و شناخته شده ای در رشد اقتصادی جوامع ایفا میکند. محققان و سیاست گذاران تلاش های فراوانی […]
سحر فرهمندی،رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین،در گفتگو با خبرنگار بورس امروز،به بررسی ریسک شبکه بانکی پرداخت.
رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین گفت:توسعه و عمق مالی نقش بسیار بارز و مهم و شناخته شده ای در رشد اقتصادی جوامع ایفا میکند. محققان و سیاست گذاران تلاش های فراوانی جهت یافتن تدابیری که منجر به رشدا قتصادی شود، انجام داده اند. توسعه ی مالی یکی از سیاست هایی است که بسیاری از اقتصاددانان در جهت رسیدن به رشد و توسعه ی اقتصادی توجیه میکنند. یکی از نظام های مالی توسعه یافته،بازارهای سرمایه هستند که با بهره گیری از سازوکارهای مترقی،زیرساخت ها و تسهیلات لازم را در برقراری جریان وجوه میان عرضه کنندگان و متقاضیان آن فراهم می آورد.
فرهمندی اضافه کرد:در بازار سرمایه نهادها، ارکان و ابزارهای متنوع و مختلفی نظیر شرکت های تأمین سرمایه، سبدگردان، صندوق های سرمایه گذاری و… وجود دارند که سعی دارند با برقراری ارتباط صحیح و بهینه بین ریسک و بازده، انتظارات سرمایه گذاران ریسک گریز و ریسک پذیر را برآورده سازند.یکی از ویژگی هایی که به کارآ شدن بازار سرمایه منتج می شود
افزایش سرعت نقدشوندگی و تعیین عادلانه قیمت اوراق بهادار است که هرچه بازار کارآتر باشد باعث سرازیر شدن منابع به سمت بازار سرمایه می شود و این مهم از طریق وجود رکن بازارگردان برآورده می شود. سازمان بورس و اوراق بهادار جهت ایجاد امکان بازارگردانی سهام شرکت های بورسی و فرابورسی در سال ۱۳۹۳ مجوز تأسیس صندوق های اختصاصی بازارگردانی را صادر کرده است که صرفا به بازارگردانی سهم یا مجموعه ای سهام از طریق دارایی های در اختیار خود می پردازند.
وی افزود:از مزیتهای صندوق های مذکور، داشتن ایستگاه معاملاتی اختصاصی و همچنین دارا بودن کارمزد معاملات بسیار پایین است که توجه بسیاری از نهادها را برای تأسیس این صندوق ها جلب کرده است. از سال ۹۳ تاکنون ۲۱ صندوق بازارگردانی توسط نهادهای مختلفی تأسیس شده است، به طوریکه مجموع دارایی های این صندوق ها در ۳۰ ام دی ماه ۱۳۹۵ بالغ بر ۶,۶۳۰ میلیارد ریال است که از ابتدای امسال رشد ۵۰ درصدی از نطر حجم دارایی ها داشته اند. اما با مقایسه نسبت به سال گذشته و همچنین با لحاظ بیشتر شدن تعداد صندوق های سرمایه گذاری بازارگردانی به نظر می رسد سال ۹۵ ، سال پر فعالیت و پربازده ای برای این صندوق ها نبوده است. به طوریکه میانگین بازدهی از ابتدای سال صندوق های
بازارگردانی منفی بوده است.
رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری تامین سرمایه نوین در ادامه گفت:با نگاهی به پرتفوی سهام تحت بازارگردانی این صندوق ها می توان گفت سهام اصلی مورد بازارگردانی در این نوع از صندوق ها به خصوص سه صندوق اول(از نظر حجم دارایی ها) مربوط به صنعت بانک ها و به ترتیب بانک صادرات، بانک ملت و بانک تجارت بوده است که با توجه به شرایط سهام های بانکی که از تیرماه امسال متوقف بودند، امکان بازارگردانی از طریق صندوق ها نیز امکان پذیر نبود. همچنین با عنایت به باز شدن نماد بانک ملت در پانزدهم بهمن ماه ۱۳۹۵ و پیرو کاهش ۳۷.۵ درصدی قیمت آن از یک سو و از سوی دیگر با توجه به گزارش های سایر بانک ها، به نظر می رسد حجم دارایی های این صندوق ها سیر نزولی خواهد داشت.
وی خاطره نشان کرد:همچنین مسئولیت صندوق های بازارگردانی در جهت تزریق نقدینگی به بازار بیشتر خواهد شد و با توجه به هدف بازارگردان در جهت متعادل ساختن قیمت سهام و از بین بردن صف های خرید و فروش و سوق دادن قیمت سهام به سوی ارزش ذاتی، اهمیت این موضوع بیش تر از پیش خواهد شد.یکی از موضوعاتی که در این شرایط نیاز به بازنگری دارد،محدوده نوسان برای این صندوق ها است و با توجه به اهداف ذکر شده توسط بازارگردان، حذف محدودیت نوسان که هم اکنون در صندوق های بازارگردانی وجود دارد، باعث تسهیل در امر بازارگردانی شده و بیشتر می تواند از صف های خرید و فروش جلوگیری کند.