تأثیر قطعی برق بر صنایع و بازار سرمایه؛ بی برقی و تاریکی بازار سرمایه
بازار سرمایه ایران رشد چشمگیری داشته اما با چالشهایی مانند مذاکرات هستهای، نوسانات ارز و قطعی برق صنایع مواجه است. کاهش تولید در بخشهای فلزات، سیمان و پتروشیمی موجب افت درآمد شرکتها شده و ریسک سرمایهگذاری را افزایش داده است. با وجود این، افزایش نرخ ارز بخشی از زیانها را جبران کرده اما مسئولان باید برای کاهش اثرات منفی این بحران چارهاندیشی کنند.
سید جواد درواری کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز؛ به روند و چالش هایی که بازار از ابتدای سال با آن مواجه بوده است اشاره کرد و گفت: شاخص کل بورس اوراق بهادار از ابتدای سال جاری روند صعودی به خود گرفت و از عدد ۲.۷۱۰.۰۰۰ واحد آغاز به فعالیت نمود و تا امروز ششم خرداد ماه ۱۴۰۴ به عدد ۳.۱۳۴.۰۰۰ واحد رسید و رشد ۱۵.۶% را برای سرمایه گذاران به همراه داشت. همچنین در این مدت شاخص کل هموزن نیز از عدد ۷۹۵.۲۷۷ واحد به عدد ۹۶۰.۴۱۰ واحد رسید و ۲۰.۶% رشد داشته است.
درواری ادامه داد: اما بازار سرمایه در شرایط فعلی درگیر مشکلاتی مانند اخبار مرتبط با مذاکرات ایران و آمریکا و ابهام در خصوص نتیجه مذاکرات و نوسانات نرخ ارز، قیمت گذاری دستوری تولیدات و محصولات شرکت ها، مشکلات تامین مواد اولیه برخی صنایع، مباحث انرژی و قطعی برق صنایع، فروش اوراق بدهی و صدور برخی ابلاغیه های سازمان بورس بدون آینده نگری و بررسی دقیق و … میباشد و ریسک زیادی را به بازار سرمایه تحمیل می کنند.
وی یاداور شد: در چند سال اخیر بازار سرمایه باتوجه به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور و اتفاقات و اخبار منفی مختلف به راه خود ادامه داده و نوسانات زیادی را تجربه نموده و به نظر می رسد آماده رشد و صعود باشد.
وی به یکی از چالش های حاد بازار سرمایه که مشکلات تامین برق صنایع و شرکتهای بورسی است، اشاره کرد و خاطر نشان ساخت: در میان گروه های صنعتی بازار سرمایه، گروه فلزات اساسی و معدنی، سیمان و محصولات شیمیایی و پتروشیمی به شدت از این موضوع متضرر می شوند.
در ادامه؛ این کارشناس نسبت به صورت های مالی این شرکتها که به علت قطعی برق کاهش تولید داشته و یا تعطیل شده ابراز نگرانی نمود و گفت: ناترازی و کمبود برق زیان شدیدی به شرکت و به تبع آن به سهامداران و سرمایه گذاران وارد می شود و کلیت بازار سرمایه را تحت الشعاع قرار میدهد و برخی شرکتها تقریبا ۲۰ درصد از درآمد خود را از دست می دهند و موجب می شود تا شرکتها آثار و زیان ناشی از قطعی برق را گزارش و افشا نمایند.
در ادامه گفت: علاوه بر این، با توجه به اینکه برخی کارخانهها قطعیهای گسترده برق را پیشروی خوددارند، به نظر میرسد گروههای زیادی از صنایع با اختلال فعالیت در چند ماه پیش رو مواجه شوند.
درواری تاکید کرد: اگر چه افزایش نرخ ارز و تأثیر آن برافزایش قیمت محصولات، تا حد زیادی آثار منفی قطعی برق را از بین میبرد و باید به این نکته مهم توجه ویژه داشت!!!!
وی در آخر تصریح کرد: اما قطعی برق صنایع اثرات منفی برای کلیت بازار سرمایه را به همراه دارد و ریسک بازار سرمایه را افزایش میدهد و قصعا بر تصمیم سرمایه گذاران برای سرمایهگذاری در سهام شرکتها تاثیر گذار خواهد بود و مسئولین محترم کشور و تصمیمگیرندگان آن باید به آثار اقتصادی و هزینههای این تصمیم توجه ویزه ای داشته باشند .