دستاوردهای فولاد مبارکه در شش ماهه اول سال
به گزارش روند بورس امروز، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، در جریان افتتاح پنجمین همایش و نمایشگاه صنعت دیرگداز و پس از بازدید از غرفۀ فولاد مبارکه، ضمن تقدیر و تشکر از تلاش این شرکت در بومیسازی صنعت نسوز، از فولاد مبارکه بهعنوان برترین شرکت در زمینۀ استفاده و عرضۀ تولیدات داخلی در شرایط […]
به گزارش روند بورس امروز، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، در جریان افتتاح پنجمین همایش و نمایشگاه صنعت دیرگداز و پس از بازدید از غرفۀ فولاد مبارکه، ضمن تقدیر و تشکر از تلاش این شرکت در بومیسازی صنعت نسوز، از فولاد مبارکه بهعنوان برترین شرکت در زمینۀ استفاده و عرضۀ تولیدات داخلی در شرایط جنگ اقتصادی نام برد و تصریح کرد: در این ماراتن اقتصادی، شرکت فولادمبارکه عملکرد بسیار خوبی داشته و بخش اعظمی از بینیازی کشور از محصولات زنجیرۀ فولاد مدیون تلاش و تخصص فولاد مبارکه است.
درخشش مدال حمایت از تولیدات داخلی بر سینۀ فولاد مبارکه
وی تصریح کرد: بخش اعظمی از بینیازی کشور از محصولات زنجیرۀ فولاد مدیون تلاش و تخصص فولاد مبارکه است.
خداداد غریبپور طی سخنانی در مراسم افتتاحیۀ این همایش گفت: نکتۀ مهم این است که صنعت نسوز صددرصد خصوصی است و این ویژگی بینظیر این صنعت است.
وی تأکید کرد: ما به دنبال تأمین مواد اولیه با اکتشافات جدید در زمینۀ معادن دولومیت و… هستیم.
غریبپور یادآور شد: ۵۰۰ هزار تن از ظرفیت ۷۰۰ هزار تنی این صنعت فعال است و امیدواریم با تأمین مواد اولیه، این صنعت با ظرفیت بیشتری کار کند و سرمایهگذاریهای صورتگرفته، وارد مدار تولید شود.
رئیس هیئت عامل ایمیدرو با تأکید بر تمرکز ایمیدرو بر حمایت از بخش خصوصی، اظهار داشت: ۱۸ طرح تحقیقاتی نیازمحور با همکاری دانشگاهها، جهاد دانشگاهی و مراکز علمی در حال اجراست.
وی همچنین گفت: ایمیدرو ۵۰ درصد بودجۀ تحقیقات و ۶۰ درصد بودجۀ آموزشی را افزایش داده است.
چالش مواد اولیه در صنعت نسوز
در ادامه، علی حسین زاویه، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت مواد نسوز گفت: صنعت نسوز تنها صنعتی است که در صنایع فلزات، فولاد، نفت و گاز و پتروشیمی و… کاربرد دارد و بهصورت کامل به دست بخش خصوصی اداره میشود.
زاویه با اشاره به مشکلات صنعت نسوز اظهار داشت: یکی از مهمترین مشکلات صنعت نسوز تهیۀ مواد اولیه است. باتوجهبه اینکه این صنعت خصوصی است، انتظار میرود دولت در تأمین مواد اولیه به این صنعت کمک کند.
وی در ادامه افزود: سازمان ایمیدر و شرکت تهیه و تولید به ما قول دادهاند در تأمین مواد اولیه ما را یاری کنند.
۹۵ درصد مواد نسوز فولاد مبارکه تولید داخل است
ایرج مختارپور، مدیر مرکز نسوز فولاد مبارکه نیز گفت: امروز میتوانیم با افتخار اعلام کنیم که با کمک فولاد مبارکه و تلاش واحدهای تولیدی تأمینکنندۀ مواد نسوز داخلی، حدود ۹۵درصد از مواد نسوز موردنیاز شرکت از داخل تأمین میشود.
وی ضمن تأکید بر رشد مناسب و کیفیت مطلوب مواد نسوز تولید داخل گفت: بهدلیل تعداد اندک شرکتهای تولیدکنندۀ مواد نسوز در ایران، در ابتدا فولاد مبارکه بیش از ۸۰درصد از مواد نسوز را از خارج از کشور تأمین میکرد.
مختارپور در ادامه با اشاره به هدفگذاری فولاد مبارکه در احیا و کمک به بومیسازی صنایع وابسته گفت: در طول سه دهه از عمر فولاد مبارکه فعالیتهای بسیار گستردهای بهطور مشترک بین شرکت و تأمینکنندگان داخلی مواد نسوز در زمینۀ تولید داخلی و با استفاده از دانش و تجربۀ شرکتهای تحقیقاتی و دانشبنیان انجام شده است.
مختارپور گفت: حدود ۵ درصد از مواد نسوز بهدلیل نبود دانش فنی و تکنولوژی تولید و همچنین هزینۀ تولید زیاد بهعلت نبود مواد معدنی مورداستفاده در این محصولات، از خارج از کشور تأمین میشود. بااینحال، فعالیتهای بومیسازی این ۵ درصد هم با تولیدکنندگان مرتبط شروع شده است و امیدواریم نتایج خوبی را به همراه داشته باشد.
مدیر مرکز نسوز فولاد مبارکه در پاسخ به این سؤال که کیفیت و استانداردهای تخصصی تولیدات داخل صنعت دیرگداز چقدر قابلرقابت با محصولات مشابه خارجی است، گفت: قبل از استفاده از هر محصول در شرکت، آزمونهای خاصی انجام میگیرد. این محصولات مطمئنا در مرحلۀ اول قابلرقابت با محصولات مشابه خارجی نیستند، اما بعد از تغییرات و طی کردن مراحل استانداردسازی در طی تعامل فولاد مبارکه با واحد تأمینکننده، به نتیجۀ مطلوب و محصولی با شرایط کیفی و استاندارد برای استفاده در فولادسازی میرسیم.
مختارپور با تأکید بر این موضوع که صنعت نسوز در ایران بهطور کاملا خصوصی اداره میشود، گفت: خصوصی بودن صنعت نسوز در ایران باعث شده در تأمین مواد اولیه و تولید محصولات باکیفیت، موفقیتهای خوبی به دست آورد.
وی با اشاره به رکورد فولاد مبارکه در سال ۹۶ در رسیدن به حدود ۷.۶ کیلوگرم بر تن میزان مصرف نسوز ناحیۀ فولادسازی، گفت: این میزان مصرف و عملیاتهای دقیق و کارشناسانه الگویی مناسب برای سایر شرکتهای فولادسازی کشور است.
مختارپور در ادامه تصریح کرد: باتوجهبه بازار رقابتی موجود در کشور، شرکتهایی موفق خواهند بود که عملکردی مناسب در مدیریت هزینههای خود داشته باشند؛ بنابراین ازآنجاکه مواد نسوز یکی از اقلام پرهزینۀ تولید فولاد محسوب میشود، کاهش ضریب مصرف آن در این شرایط میتواند کمکی برای مقابله و پشت سر گذاشتن بحران موجود باشد؛ بنابراین رکورد حاصلشده در شرکت فولاد مبارکه یکی از موفقیتهای شرکت در زمینه کاهش هزینههای تولید است.
مدیر مرکز نسوز فولاد مبارکه گفت: با حساسیتها و استانداردهای خاصی که فولاد مبارکه برای محصولات نسوز تعیین میکند، شرکتهای داخلی در تطبیق و رشد و توسعۀ محصولات موفق عمل کردهاند و نیازهای فولادسازی را با استانداردهای جهانی برآورده میکنند.
شایان ذکر است این همایش و نمایشگاه با حضور بیش از ۵۰ شرکت داخلی و خارجی از ۲۹ مهرماه تا اول آبان ماه در هتل المپیک تهران برپا و طی آن ۳۵ مقالۀ علمی و ۱۵ سخنرانی مهم ارائه شد.
معاون اقتصادی و مالی فولادمبارکه خبر داد: رشد ۹۱ درصدی سود نسبت به مدت مشابه سال قبل
پس از این که فولاد مبارکه در شش ماهه اول سال ۱۳۹۸ توانست به اهداف خود در تولید کمی و کیفی دست یابد، در بخش ساختن سود برای ذینفعان نیز خوش درخشید.
معاون اقتصادی و مالی فولاد مبارکه ضمن تائید این خبر گفت: با توجه به این که از ابتدای سال جاری، رونق تولید از سوی مقام معظم رهبری و همچنین دست یابی به اهداف شرکت از سوی مدیریت ارشد فولاد مبارکه در دستور کار قرار گرفته بود، با تلاش جمعی همه بخش های گروه فولاد مبارکه اهداف تولید محقق شد و سود ۶۲۶ ریالی در شش ماهه اول سال ۱۳۹۸ نیز محقق شد.
طهمورث جوانبخت با بیان این که شرکت در مدت مشابه سال قبل ۳۲۸ ریال سود برای هر سهم شناسایی کرده بود، تصریح کرد: علت اصلی رشد ۹۱ درصدی سود در ۶ ماهه اول سال جاری، افزایش ۱۰۴ درصدی درآمدهای عملیاتی ۶ ماهه امسال (افزایش از مبلغ ۹۸ هزار و ۱۰۱ میلیارد ریال به ۲۰۰ هزار و ۳۳۷ میلیارد ریال) در مقایسه با دوره مشابه سال قبل می باشد. که به لحاظ ریالی رکورد محسوب می گردد.
وی درآمد حاصل از فروش داخلی را معادل ۱۶۶ هزار و ۷۸۸ میلیارد ریال و درآمد حاصل از صادرات را معادل ۳۳ هزار و ۵۴۹ میلیارد ریال در ۶ ماهه اول سال جاری اعلام کرد.
افزایش ۱۲۵ درصدی سود ناخالص نسبت به دوره مشابه سال قبل
معاون اقتصادی و مالی فولاد مبارکه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: طی ۶ ماهه اول ۱۳۹۸ سود ناخالص شرکت با ۱۲۵ درصد افزایش نسبت به دوره مشابه سال قبل از ۴۶ هزار و ۶۹ میلیارد ریال به ۱۰۳ هزار و ۸۳۹ میلیارد ریال افزایش یافت. این در حالی است که بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی در شش ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه ۸۵ درصد افزایش داشته است.
وی در ادامه از تحقق ۶۹ درصدی سود نسبت به بودجه فولاد مبارکه در سال ۹۸ خبر داد و در این خصوص اظهار کرد: سود خالص شرکت پس از کسر مالیات به ۸۱ هزار و ۴۳۶ میلیارد ریال رسیده است.
جوانبخت افزایش سرمایه شرکت از مبلغ ۱۳۰ هزار میلیارد به ۲۱۰ هزار میلیارد ریال( معادل۵۳/۶۱ درصد) از محل سود انباشته را از دیگر برنامه های راهبردی فولاد مبارکه اعلام کرد و گفت: با راهبردهای هوشمندانه ای که در دستور کار فولاد مبارکه بوده است ما شاهد این هستیم که شرکت نه تنها همه ساله سود مناسبی را تقسیم کرده است بلکه با اجرای توسعه های خود توانسته است بازدهی مناسبی برای سهامداران و ذینفعان شرکت ایجاد نماید.
وی تصریح کرد: این افزایش سرمایه به تایید هیات مدیره و حسابرس مستقل شرکت رسیده است و در انتظار صدور مجوز از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار، برای برگزاری مجمع عمومی فوق العاده است.
با اتکا به توان داخلی شرکت انجام شد؛ تعمیر اساسی پایۀ آنیل واحد آنیلینگ و شستوشوی الکترولیتی
سرپرســـت تعمیــــرات خطــــوط آنیلینــــــگ و شستوشوی الکترولیتی فولاد مبارکه گفت: در واحد بازپخت هیدروژنی (آنیلینگ)، که یکی از واحدهای ناحیۀ نورد سرد است، عملیات حرارتدهی و پخت کلافها بهمنظور یکنواختسازی ساختار متالورژیکی ورق و همچنین دستیابی به خواص مکانیکی موردنظر انجام میشود. در ادامه، کلافها پس از طی عملیات حرارتی و خنککاری نهایی برای ادامۀ فرایند به واحد بعدی در ناحیۀ نورد سرد منتقل میشوند.
محمدعلی ایرانپور افزود: پس از اینکه شرکت سازندۀ پایۀ آنیل، که از تجهیزات خاص شمرده میشود، از تعمیرات اساسی یک پایۀ یدک واحد آنیلینگ سر باز زد و تعمیرات را منوط به دریافت هزینۀ بسیار زیاد و عدم تضمین در عملکرد اعلام کرد، مدیریت ناحیۀ نورد سرد خواستار بازگشت پایه به تعمیرگاه مرکزی شد. در ادامه باتوجهبه توقف یکی از پایههای اصلی واحد آنیلینگ بهدلیل شکستگی از ناحیۀ فلانچ موتور، پایۀ اصلی از مدار خارج و تصمیم بر آن شد که پایۀ یدک جایگزین شود. بدین ترتیب بلافاصله پایۀ یدک از تعمیرگاه به واحد منتقل و پس از شکافتن پایه، تعمیر اساسی قطعات آن انجام شد و بهجای پایۀ از مدار خارجشده، نصب و راهاندازی گردید.
وی با بیان اینکه این تعمیرات با صرف ۲۵۰ نفر ساعت کار انجام شد، افزود: تجهیز تعمیرشده چندین هفته است که با بازدهی مطلوب و بدون هیچگونه مشکل خاصی در حال کار است.
سرپرست تعمیرات خطوط آنیلینگ و شستوشوی الکترولیتی فولاد مبارکه کسب دانش فنی و تکنیک تعمیر پایههای واحد آنیلینگ و نهادینه شدن آن در این واحد را از مهمترین دستاوردهای این کار بزرگ اعلام کرد و گفت: از این پس تعمیرات و سرویس پایههای آنیل با همکاری واحد و تعمیرگاه انجام خواهد شد. با اجرای این کار، ضمن صرفهجویی ۳۰۰ میلیون تومانی، از توقف پایه به مدت دو ماه و کاهش ۱۵۰۰ تنی تولید جلوگیری شد.
ایرانپور در خاتمه از زحمات مدیریت ناحیۀ نورد سرد، تعمیرگاه مرکزی، تعمیرات واحد، دفتر فنی تعمیرات و دیگر واحدهای یاریرسان در کسب این موفقیت قدردانی کرد.
ثبت رکورد روزانۀ تولید در واحد احیا مستقیم فولاد سفیددشت
سیام مهرماه سال جاری، کارکنان واحد احیا مستقیم فولاد سفیددشت چهارمحال و بختیاری با تولید ۲۴۹۲تن آهن اسفنجی توانستند به رکورد تازهای دست یابند. رئیس واحد آهنسازی شرکت فولاد سفیددشت با اعلام این خبر گفت: رکورد جدید ۴۴تن افزایش تولید نسبتبه رکورد قبل را نشان میدهد.
اکبر اسکندری حمایتهای فولاد مبارکه و مدیریت شرکت، تلاش کارکنان واحد آهنسازی و کارِ گروهی و برنامهریزیهای دقیق را از مهمترین عوامل کسب این موفقیت دانست. وی اظهار داشت: بدون شک، انگیزۀ بالای کارکنان و حفظ این روند میتواند راه دستیابی به اهداف سالانه و ظرفیت اسمی واحد را هموارتر کند.
بومیسازی والوهای کنترلی تنظیم قوس کورههای قوس الکتریکی
والوهای کنتــــرلی تنظیــــم قوس کــــوره های قـــــوس الکتریکــــــی فـــــولاد مبـــــارکه (اسپــــــول)HRR) High response regulation) با تکیه بر توان شرکتهای داخلی و ظرفیت کارشناسی ناحیه فولادسازی فولاد مبارکه بومیسازی شد.
در همین خصوص عباس محمدی رئیس دفتر برنامه ریزی، کنترل و نگهداری تعمیرات فولاد سازی به سؤالات خبرنگار فولاد اینگونه پاسخ داد:
این سیستم همانطور که از نام آن مشخص است، وظیفۀ تنظیم دکل فازهای کوره و بهتبع آن تنظیم فاصلۀ الکترودها از سطح ذوب را دارد که باعث عملکرد روی قوس میشود. سیستم تنظیم الکترودها در موارد بسیاری اهمیت دارد، ازجمله کاهش زمان تخلیه تا تخلیه (tap to tap)، بهینه شدن مصرف الکترودهای گرافیتی، افزایش کیفیت ذوب، بهینه شدن مصرف نسوز، بهینه شدن مصرف انرژی الکتریکی کورههای قوس و… .
در خصوص نقش اسپولها توضیح دهید؟
اسپولهای سیستم HRR نقشی حیاتی در تنظیم قوس الکتریکی کورهها دارند، بهطوریکه عملکرد نامناسب آنها علاوهبر موارد ذکرشده باعث نشتی شدید هیدرولیک و مشکلات بعدی میشود. هنگام خرابی و تعمیر این اسپولها که ۴ عدد از آنها در هر کوره نصب شده است، کوره و فرایند تولید مذاب باید بهطور کامل و به مدت دو ساعت متوقف شود.
حبیب ا… موحدی، کارشناس فرآیند نگهداری و تعمیرات در پاسخ به این سوال گفت:سازندۀ اینگونه سیستمها شرکتهای فولادساز خارجی شناختهشده هستند و ازآنجاکه یکی از شاخصهای هر فولادسازی، تولید فولاد با حجمی کمتر از مصرف الکترود است، فروش این تجهیزات به مصرفکننده با کنترل و حساسیتهای زیادی صورت میگیرد و اخیرا بهدلیل شرایط بینالمللی، امکان تأمین آنها از خارج از کشور وجود نداشت.
با توکل به خداوند متعال، استفاده از ظرفیتهای بدنۀ کارشناسی ناحیه و همکاری یکی از شرکتهای سازندۀ داخلی، این قطعات حساس بومیسازی شد و اکنون حدود ۴ ماه است که تست گرم را با موفقیت پشت سر گذاشته است.
این تجهیزات تاکنون ازنظر کیفی، توان رقابتی خوبی با اسپولهای مشابه خارجی داشته و این امیدواری وجود دارد که با تکیه بر توان شرکتهای داخلی و پتانسیل کارشناسی ناحیه، بتوانیم در این مسیر بهبود مستمر و افزایش عمر بیشتر تجهیزات را شاهد باشیم.
مهدی ایرانشاهی کارشناس قطعات یدکی واحد فولادسازی در پاسخ به این سوال گفت :بله. این قطعات با حدود یکچهارم قیمت مشابه خارجی بومیسازی شدهاند و مهر تأییدی بر توانمندی فرزندان این مرزوبوم زدهاند.
در پایان از حمایتهای بیدریغ مدیریت ناحیۀ فولادسازی، مساعدت همکاران واحدهای بومیسازی، تعمیرات و تولید کورههای قوس و دفتر فنی تعمیرات فولادسازی و شرکت آتیاندیشان بصیر که در مسیر پیشبرد اهداف سازمان همکاری صمیمانهای داشته و دارند صمیمانه قدردانی میکنم.
تعمیرات تخصصی و اساسی کوره شمارۀ دو واحد آهکسازی با موفقیت انجام شد
برای اولیـــــن بـــــار در فـــــرایند تعمیرات سالانۀ کورۀ شمارۀ دو آهکسازی فولاد مبارکه، عملیات تعویض پینیون اصلی کوره و سنگزنی و تنظیمات کرانویل این تجهیز، که از فعالیتهای تخصصی در این زمینه به شمار میآید، به دست توانمند کارکنان و پیمانکاران داخلی فولاد مبارکه انجام شد.
سرپرست واحد آهکسازی ضمن اعلام این خبر گفت: واحد آهکسازی فولاد مبارکه وظیفۀ تأمین آهک پختۀ موردنیاز ناحیۀ فولادسازی را بر عهده دارد. این واحد دارای دو کوره از نوع دوار با پیش گرمکن عمودی است و بهمنظور حفظ کیفیت محصول تولیدی و حفظ آمادهبهکاری کورهها، بهصورت سالانه، برای تعمیرات اساسی کورهها برنامهریزی میکند.
مجید نیکاقبال با بیان اینکه این تعمیرات با بیش از ۳۰۰۰ نفر ساعت تعمیراتی از ۱۱ تا ۲۵ مهرماه سال جاری انجام شد، گفت: ازجمله فعالیتهایی که برای اولین بار در این تعمیرات سالانه انجام شد میتوان به تعویض پینیون اصلی کوره شمارۀ دو، سنگزنی و انجام تنظیمات کرانویل آن اشاره کرد که ازجمله فعالیتهای تخصصی محسوب میشود.
وی خاطرنشان کرد: بهرهبرداری و کنترل فرایند صحیح، که از تعمیرات اساسی قبلی تاکنون بیش از ۱۲ ماه فعالیت مداوم را در پی داشته، حجم نسوزکاری داخل کوره و هزینههای تعمیراتی را به کمترین حد ممکن رساند.
سرپرست واحد آهکسازی از هماهنگی کارکنان تولید، تعمیرات و نظارت دفاتر فنی تولید و تعمیرات بهعنوان مهمترین دلایل اجرای این برنامۀ تعمیراتی بزرگ یاد کرد و از تمامی واحدهای سرویسدهنده و پشتیبانی، شامل تعمیرات و تعمیرگاه مرکزی، واحد نسوز، دفاتر فنی و تعمیرات، ایمنی و خدمات عمومی قدردانی کرد.