انفجار ۵۷ درصدی ارزش دارایی صندوقهای درآمد ثابت؛
بازدهی خیرهکننده ۵۳٪ در صندوقهای غیربرتر!
در یک سال منتهی به فروردین ۱۴۰۴، ارزش دارایی صندوقهای درآمد ثابت با رشد ۵۷٪ به ۸.۵ میلیون میلیارد ریال رسید. در مقابل، صندوقهای سهامی با رشد ۴۹٪ ارزش دارایی ها و عملکرد متناقض برخی غولهای بازار روبهرو شدند!
به گزارش بورس امروز؛ در ۳۱ فروردین ماه سال ۱۴۰۳ ارزش خالص دارایی های ۱۵۹ صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت به مبلغ ۸،۴۹۷،۰۷۰ میلیارد ریال رسید که نسبت به دوره مشابه سال گذشته با افزایش ۵۷ درصد همراه بود. در بین صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت، ۱۵ صندوق با مجموع ارزش خالص دارایی ۴،۶۰۹،۸۴۵ میلیارد ریال، بیشترین ارزش خالص دارایی این نوع صندوق سرمایه گذاری را به خود اختصاص دادند که سهم ۵۴ درصدی از کل ارزش خالص دارایی ها را شامل شدند.
در بین ۱۵ صندوق مذکور، صندوق ثابت حامی یکم مفید با ارزش خالص دارایی ۶۶۴،۱۰۲ میلیارد ریال در جایگاه نخست قرار دارد. این صندوق در یک سال منتهی به ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ بازده ۳۰.۳۸ درصدی را خلق کرده است درحالی که قیمت صدور هر واحد آن ۹۰،۱۹۳ ریال و قیمت ابطال هر واحد ۹۰،۱۵۴ ریال بوده است.
صندوق گنجینه زرین شهر نیز با خالص ارزش دارایی ۵۹۲،۷۹۵ میلیارد ریال در جایگاه دوم قرار دارد و بازده ۲۵ درصدی برای یک سال منتهی به ۳۱ فروردین ماه را محقق نموده است. قیمت صدور هر واحد این صندوق ۱ میلیون و ۸۴۳ ریال و قیمت ابطال آن در ۳۱ فروردین ماه ۱ میلیون ریال بوده است.
در بین صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت بیشترین میزان بازدهی یکساله به صندوق مشترک آسمان امید با نماد آسامید به میزان ۵۳.۲۲ درصد و دومین جایگاه به صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت کیان با نماد کیان به میزان ۳۶.۹۷ درصد اختصاص دارد. این درحالیست که دو صندوق مذکور از نظر ارزش خالص دارایی ها جزو ۱۵ صندوق برتر نمی باشند.
ارزش خالص دارایی های صندوق های سرمایه گذاری در سهام که شامل ۱۱۵ صندوق می باشد در آخرین روز فروردین ۱۴۰۴ به ارزش ۷۶۲ هزار و ۴۹۲ میلیارد ریال رسید که نسبت به دوره مشابه سال گذشته به میزان ۴۹ درصد رشد یافت.
اگرچه مشترک پیشتاز مفید با خالص ارزش دارایی ۷۳ هزار و ۷۴۲ میلیارد ریال، صندوق مشترک پیشرو مفید با خالص ارزش دارایی ۶۲ هزار و ۸۹۴ میلیارد ریال و صندوق توسعه اطلس مفید با خالص ارزش دارایی ۴۷ هزار و ۶۱۳ میلیارد ریال ۳ صندوق با بیشترین ارزش خالص دارایی بودند اما در فروردین ۱۴۰۴، این سه صندوق بازده مازاد یکساله نسبت به شاخص کل بورس را به میزان ۵.۷۲ درصد (مشترک پیشتاز مفید)، ۹.۸۱ درصد (مشترک پیشرو مفید) و ۳.۶۸- درصد (توسعه اطلس مفید) کسب کردند. این درحالیست که بازده یکساله شاخص کل بورس برای سال منتهی به ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ به میزان ۳۹ درصد بوده است.
همچنین نوسان پذیری سه صندوق مذکور در مقابل نوسانات بازار به ترتیب ۰.۸۵ برای صندوق مشترک پیشتاز مفید، ۰.۸۲ برای صندوق مشترک پیشرو مفید و ۱.۶۸ برای صندوق توسعه اطلس مفید بوده است. همچنانکه مشاهده می شود، اطلس با کسب نوسان ۶۸ درصد بیشتر از بازار، بازده مازاد منفی نسبت به شاخص کل طی یک سال منتهی به ۳۱ فروردین را کسب کرده است. این درحالی است که صندوق های سهامی همچون اعتبار سهام ایرانیان با ضریب آلفا ۲۰.۵۲، صندوق ثروت افزون ثمین با ضریب آلفا ۱۷.۵۳ درصد و صندوق جاویدان سهام مانی با ضریب آلفا ۱۶.۹۵ نسبت به شاخص کل بازده بیشتری را به همیزان ضریب آلفا کسب کرده اند. این سه صندوق در یک سال مذکور نوسان کمتر از یک را از نظر ارزش دارایی نسبت به شاخص کل متحمل شده اند چراکه ضریب بتا هر سه صندوق ایرانیان، ثمین و مانی کمتر از یک بوده است.
در یک سال منتهی به ۳۱ فروردین ماه، صندوق های مختلط که شامل ۱۷ صندوق می باشند دارای خالص ارزش دارایی ۵۲ هزار و ۳۲۷ میلیارد ریالی بودند که ۵ صندوق با بیشترین ارزش خالص دارایی شامل صندوق هایزیتون نماد پایا به ارزش ۲۳ هزار و ۸۵۶ میلیارد ریال، صندوق مختلط گوهر نفیس تمدن با ۴ هزار و ۷۳۸ میلیارد ریال، صندوق توسعه ممتاز مفید با ۳ هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال، صندوق مشترک کوثر با ۳ هزار و ۳۶۲ میلیارد ریال و صندوق سپهر اندیشه نوین با ۲ هزار و ۹۷۶ میلیارد ریال در جایگاه ۵ صندوق با بیشترین ارزش خالص دارایی قرار داشتند. در بین ۵ صندوق مذکور بیشترین قیمت صدور به صندوق مشترک کوثر به مبلغ ۹ میلیون و ۳۴۸ هزار و ۸۹۵ ریال و بیشترین قیمت ابطال نیز به همین صندوق به مبلغ ۹ میلیون و ۳۱۱ هزار و ۴۵ ریال اختصاص دارد. درحالی که در بین ۱۷ صندوق مختلط بیشترین قیمت صدور و ابطال به صندوق یکم نیکوکاری آگاه با ارزش بیشتر از ۴۴ میلیون ریال اختصاص دارد. درحالی که بیشترین بازده در بین ۵ صندوق با بیشترین ارزش خالص دارایی را برای صندوق مختلط گوهر نفیس تمدن به میزان ۳۳.۹۵ درصد اختصاص دارد، بیشترین بازده در کل صندوق های مختلط به صندوق تعالی دانش مالی اسلامی با رقم ۹۶.۸ درصد تعلق دارد.
منبع: شماره ۱۰۶ نشریه بورس امروز– اردیبهشت ۱۴۰۴