افزایش سرمایه 3،350 میلیاردی مس سرچشمه:
سرچشمه؛ رشد پایدار با استراتژی سرمایهگذاری هوشمند
شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه با اجرای افزایش سرمایه مستمر، ساختار مالی خود را بهبود بخشیده و نقدینگی لازم برای توسعه پروژههای کلیدی را تأمین کرده است. یکی از مهمترین این پروژهها، کارخانه فلوتاسیون سرباره خاتون آباد است که نقش مهمی در افزایش ظرفیت تولید و سودآوری شرکت ایفا میکند. افزایش سرمایه نهتنها موجب تقویت پرتفوی بورسی سرچشمه شده، بلکه زمینهساز رشد پایدار و توسعه زیرساختهای صنعتی آن نیز شده است.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه در آخرین افزایش سرمایه خود که در اردیبهشت ماه سال گذشته به ثبت رسید موفق شد با رشد سرمایه خود به میزان ۴،۰۰۰ میلیارد ریال، ساختار مالی خود را اصلاح، ریسک سرمایه گذاری را کاهش و پرتفوی بورسی خود را تقویت نماید. از سوی دیگر، این افزایش سرمایه که از محل سود انباشته صورت گرفت از خروج وجه نقد جلوگیری کرده و سودآوری شرکت را تداوم بخشید.
پیش از افزایش سرمایه سال ۱۴۰۳، سرچشمه طی ۷ دوره افزایش سرمایه، ارزش سرمایه خود را بهبود بخشید. همچنانکه مشاهده می شود، روند افزایش سرمایه این شرکت از سال ۱۳۹۱ به صورت مستمر انجام شده است. به طوری که در سال ۱۳۹۱ بیشترین درصد افزایش سرمایه به میزان ۳۰۰ درصد انجام و ارزش سرمایه به مبلغ ۸۰۰ میلیارد ریال رسید.
عمده افزایش سرمایه های شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه از محل مطالبات و آورده نقدی سهامدان و در مرحله دوم از محل سود انباشته صورت گرفته است. از آنجا که شرکت در سال های گذشته موفق به کسب سود های بیش از ۳ هزار میلیارد ریالی شده است که بخشی از آن به عنوان سود انباشته در شرکت ذخیره شده است، منبع مناسبی برای تداوم افزایش سرمایه های پیش روی شرکت بوده است.
همچنانکه در تصویر فوق مشاهده می شود، شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه در سال ۱۳۹۸ موفق به کسب سود ناخالص ۳ هزار و ۱۹۶ میلیارد ریال شده است که باتوجه به هزینه های پایین اداری و عمومی با ارزش ۳ هزار و ۴۹ میلیارد ریال به عنوان سود عملیاتی ثبت شده است. در این دوره سود خالص شرکت با درج سایر درآمدها و هزینه های شرکت به مبلغ ۳ هزار و ۱۴۸ میلیارد ریال رسید.
سرچشمه با افزایش مستمر درآمدهای عملیاتی خود موفق شد در سال ۱۴۰۱ ارزش سود ناخالص خود را به ۴ هزار و ۸۱۶ میلیارد ریال برساند و در ادامه بهبود درآمدهای غیرعملیاتی و کاهش هزینه ها، سود خالص این شرکت را در سال مذکور به رقم ۴ هزار و ۵۱۷ میلیارد ریال ثبت کرد. این افزایش در سال ۱۴۰۲ باعث شد سود ناخالص شرکت به مبلغ ۸ هزار و ۴۲۱ میلیارد ریال و سود خالص به مبلغ ۷ هزار و ۹۳۲ میلیارد ریال برسد که تغییر مذکور ناشی از افزایش هزینه های اداری و عمومی بوده است. با این وجود سود خالص در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال مالی ۱۴۰۱ با افزایش ۷۲ درصدی همراه بود. لازم به ذکر است، شرکت ظرف ۶ ماهه نخست سال جاری نیز موفق به تحقق ۴ هزار و ۱۹۸ میلیارد ریال سود خالص شد که بیش از نیمی از ارزش سود خالص محقق شده سال گذشته است.
رشد درآمدی مستمر شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه طی ۶ سال گذشته موجب شده است تا شرکت امکان افزایش نقدینگی و دارایی های ثابت خود را بدست آورد به گونه ای که مجموع دارایی های غیرجاری شرکت از سال ۱۳۹۸ که به ارزش ۶ هزار میلیارد ریال بوده است به مبلغ ۹.۹ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۲ رشد یافته است. این افزایش به دلیل بهبود نقدینگی و افزایش مطالبات تجاری شرکت نیز موجب رشد دارایی های جاری از مبلغ ۶ هزار و ۵۶۳ میلیارد ریال به ۳۷ هزار و ۶۷۴ میلیارد ریال شده است.
لذا با بهبود سود انباشته، مجموع حقوق مالکانه سرچشمه نیز از سال۱۳۹۸ تا کنون از مبلغ ۹ هزار میلیارد ریال به ۲۳ هزار و ۶۴۴ میلیارد ریال رسیده است. باتوجه به استفاده شرکت از ابزار اهرم و منابع خارج از شرکت مجموع بدهی های شرکت نیز از مبلغ ۳ هزار و ۵۳۲ میلیارد ریال به ۲۳ هزار و ۹۴۹ میلیارد ریال رسیده است.
لازم به ذکر است، بهبود مستمر عملکرد سرچشمه و استراتژی های کسب درآمد، موجب شده است که در ۶ ماهه نخست سال جاری رکودهای قابل توجهی از سوی این شرکت محقق شود که منجر به رشد ۷ درصدی دارایی های جاری و رشد ۹ درصدی دارایی های غیر جاری نسبت به سال مالی ۱۴۰۲ شده است. لذا مجموع دارایی های این شرکت ظرف ۶ ماه با رشد ۷ درصدی از مبلغ ۴۷ هزار و ۵۹۴ میلیارد ریال به رقم ۵ هزار و ۹۵۳ میلیارد ریال ترقی کرده است.
در کنار افزایش مستمر درآمد، شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه طی سال های گذشته سه پروژه کارخانه فلوتاسیون سرباره خاتون آباد، کارخانه تغلیظ فاز ۳ و ۴ مجتمع مس سرچشمه و کارخانه فلوتاسیون مس سرچشمه را به صورت مستمر تامین مالی و تکمیل کرده است. کارخانه فلوتاسیون سرباره که برای اولین بار در خاورمیانه به منظور بازیابی سرباره مس انجام شده است از سال ۱۴۰۱ در دستور کار قرار گرفت که مبلغ قرارداد آن بالغ بر ۳۷ هزار میلیارد ریال بوده و کل مخارج تکمیلی آن ۳۴ هزار و ۸۳۷ میلیارد ریال برآورد شده است. باتوجه به درصد پیشرفت این پروژه تا زمان تکمیل آن که ۳۶ ماه برآورد شده است، میتواند درآمد عملیاتی ۳۷ هزار میلیارد ریالی را محقق نماید.
پروژه کارخانه تغلیظ فاز ۳ و ۴ نیز که با ۳۷۹ هزار میلیارد ریال قرارداد آن منعقد گردید که مخارج کل برآوردی بیش از ۳۵۱ هزار میلیارد ریالی را برای تکمیل به همراه دارد تا ظرف مدت ۷۲ ماه از سال ۱۴۰۱ باید به مرحله تکمیل برسد و با تحقق درآمد عملیاتی کل ۳۷۹ هزار میلیارد ریالی در مقابل بهای تمام شده ۳۵۱ هزار میلیارد ریالی، سود ناخالص ۲۷ هزار و ۸۹۷ میلیارد ریالی را محقق نماید؛ اما به دلیل ناکافی بودن نقدینگی لازم و تاخیر در پرداخت پیش پرداخت توسط کارفرما (شرکت صنایع ملی مس ایران)، شرکت پیش بینی خود را تغییر داد که با اجرای افزایش سرمایه سال ۱۴۰۴ تایم یش بینی بهره برداری به سال ۱۴۰۷ تغییر کرد.
پروژه فلوتاسیون سرباره مجتمع مس سرچشمه نیز که مبلغ قرارداد آن به ارزش ۱۲ هزار میلیارد ریال بوده است طبق برآورد صورت گرفته مخارج بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریالی را جهت تکمیل به همراه دارد. این درحالی ست که پیش بینی شرکت از تکمیل آن، تحقق درآمد عملیاتی ۱۲ هزار میلیارد ریالی در مقابل بهای تمام شده ۱۰ هزار و ۹۵۴ میلیارد ریال بوده است تا سود ناخالص ۱ هزار و ۲۹۱ میلیارد ریالی را برای شرکت به ارمغان آورد.
سایر پروژه های شرکت سرمایه گذاری مس سرچشمه که همچون پروژه های مذکور در دستور کار قرار دارد، شامل پروژهایی همچون پروژه انتقال اسید می باشد که به صورت ۲۰ درصد افزایش نسبت به سنوات قبل فرض شده و شرایط و هزینه قراردادها معادل ۹۸ درصد درآمد پیش بینی شده بوده است.
لذا شرکت به منظور تکمیل این پروژه قصد دارد پس از تصویب مجمع مبلغ ۳ هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال را به عنوان حفظ تداوم سودآوری، جلوگیری از خروج وجه نقد و تقویت پرتفوی بورسی هزینه نماید که ایم بلغ با در نظر گرفتن سود سهام مصوب ۴ هزار و ۶۶۰ میلیارد ریالی در نظر گرفته شده است که در نهایت با افزایش سرمایه، ارزش سود انباشته به مبلغ ۱ هزار و ۹۱۲ میلیارد ریال خواهد رسید.
با اجرای افزایش سرمایه، سرچشمه میتواند سرمایه در گردش مورد نیاز برای افزایش حجم پرتفوی سرمایه گذاری های سریع المعامله را تامین نماید که معادل ۲۸.۷۵ درصد سرمایه کنونی است. با اجرای افزایش سرمایه، سود خالص شرکت طی ۴ سال آینده میتواند از مبلغ ۱۹ هزار و ۵۹۹ میلیارد ریال سال ۱۴۰۳ به مبلغ ۳۳ هزار و ۱۴۳ میلیارد ریال در سال ۱۴۰۷ رشد یابد.
لذا با اجرای افزایش سرمایه، شرکت با تحقق اهداف پیش بینی شده با نرخ تنزیل ۳۰ درصدی و دوره بازگشت یک سال و ۹ ماه و ۱۵ روز میتواند نزخ بازده داخلی ۳۸ درصدی را پیش بینی نماید که از منظر اقتصادی و مالی توجیه قابل قبولی دارد.