تفاوت ارزی و تعرفه های وارداتی، صادرات ذوب آهن اصفهان را ۴۸ درصد کاهش داد
ذوب آهن اصفهان دلیل کاهش ۴۸ درصدی صادرات خود در سال ۱۴۰۳ را تداوم صادرات توسط اشخاص غیرتولیدکننده با استفاده از تفاوت نرخ ارز و اعمال تعرفه های وارداتی توسط کشورهای هدف صادراتی عنوان کرد. به گفته مدیرعامل شرکت، این عوامل به همراه افزایش نرخ گاز مصرفی، موانعی جدی برای توسعه صادرات این شرکت محسوب می شوند. کاهش تولید در سه ماهه پایانی سال به دلیل کمبود مواد اولیه نیز از دیگر عوامل انحراف از بودجه فروش بوده است.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت ذوب آهن اصفهان، دلایل کاهش فروش و صادرات در سال ۱۴۰۳ را تشریح کرد.
سید اردشیر افضلی، مدیر عامل شرکت ذوب آهن اصفهان، با اشاره به گزارش تفسیری مدیریت و صورتهای مالی ۹ ماهه منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳، اعلام کرد که میزان پوشش بودجه فروش محصولات در پایان اسفند ماه ۹۵ درصد بوده است.وی دلیل این انحراف را کاهش تولید محصولات در سه ماهه پایانی سال به دلیل مشکلات تامین مواد اولیه عنوان کرد.
در خصوص کاهش ۴۸ درصدی صادرات محصولات شرکت نسبت به سال مالی قبل (کاهش از ۱,۰۵۵,۳۶۵ تن به ۵۴۶,۵۷۵ تن)، افضلی توضیح داد که تداوم صادرات محصولات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی غیرتولید کننده، یکی از عوامل اصلی این کاهش بوده است.
به گفته وی، پس از صدور مجوز صادرات توسط این اشخاص، امکان تهیه محصول از بازار داخلی با قیمت ریالی و صادرات آن با استفاده از تفاوت نرخ ارز بازار آزاد و نرخ سامانه نیما (با حاشیه سود حدود ۳۰ درصد) فراهم شده است.
نمودار تفاوت نرخ ارز رسمی (نیما توافقی) و نرخ ارز بازار آزاد در سه ماهه پایانی به شرح زیر می باشد:
تعرفههای وارداتی و نرخ بالای گاز، موانع صادرات
مدیر عامل شرکت ذوب آهن اصفهان، ضمن تشریح دلایل کاهش صادرات این شرکت، به موانعی همچون اعمال تعرفههای وارداتی توسط کشورهای هدف و افزایش نرخ گاز مصرفی اشاره کرد.
افضلی با بیان اینکه قیمتهای پایین ارائه شده توسط تجار داخلی، موجب شده کشورهای هدف صادراتی به منظور حمایت از تولیدات خود تعرفههایی بر واردات وضع کنند، به نمونههایی از جمله تعرفه ۲۰ درصدی میلگرد در عراق، تعرفه ۳۵۰ دلاری میلگرد و ۲۰۰ دلاری تیرآهن در افغانستان و تعرفه ۲۵ درصدی واردات میلگرد در ترکیه اشاره کرد.
وی همچنین سیاستهای کلان تدوین شده در شرکت مبنی بر کاهش واردات زغال پرمیوم را از دیگر عوامل تاثیرگذار بر شرایط تولید دانست. مدیر عامل ذوب آهن با تاکید بر نقش سیاستهای ارزی دولت در توسعه یا محدودیت صادرات، از مکاتبات و پیگیری مستمر شرکت برای اصلاح سیاستهای ارزی به منظور تسهیل و توسعه صادرات خبر داد.
افضلی همچنین به افزایش نرخ گاز مصرفی شرکت اشاره کرد و اعلام کرد نرخ گاز مصرفی شرکتها برای اسفند ماه به ازای هر متر مکعب به ۷۲,۵۱۵ ریال رسیده است که این مبلغ نسبت به نرخ اعلام شده برای بهمن ماه (۵۷,۱۰۰ ریال) افزایش یافته است.
وی در خصوص علت این افزایش، خاطرنشان کرد که مبلغ ۵۷,۱۰۰ ریالی که در نامه مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۷ معاونت برنامه ریزی وزارت نفت اعلام شده بود، صرفاً نرخ گاز بوده و ۱۰ درصد عوارض، ۱۵ درصد مالیات بر ارزش افزوده و هزینه آبونمان به آن اضافه نشده است. با احتساب این موارد، بهای هر متر مکعب گاز طبیعی به ۷۲,۵۱۵ ریال رسیده است که در قبوض اسفند ماه اعمال خواهد شد.
منبع: کدال