رکوردشکنی تمدن در بازارگردانی اوراق
شرکت تأمین سرمایه تمدن در سال مالی منتهی به آذر ماه ۱۴۰۳ با رشد ۹۳ درصدی درآمد بازارگردانی اوراق بدهی، رکورد جدیدی ثبت کرد. درآمد ۲۰ هزار میلیارد ریالی این شرکت عمدتاً از بازارگردانی اوراق شهرداریهای تهران، مشهد و شیراز و شرکتهایی مانند فولاد خوزستان حاصل شده است.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت تأمین سرمایه تمدن (سهامی عام) در سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳، عملکرد قابل توجهی در حوزه بازارگردانی اوراق بهادار داشته است. این فعالیت که شامل بازارگردانی اوراق بدهی و تعهد پذیره نویسی است، نقش مهمی در درآمدهای عملیاتی شرکت ایفا کرده است. تمدن از بازارگردانی اوراق بدهی در سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۲۰ هزار میلیارد ریال درآمد کسب کرده است که نسبت به سال قبل رشد چشمگیر ۹۳ درصدی داشته است.
این درآمد از طریق بازارگردانی اوراق منتشر شده توسط نهادهای مختلف مانند شهرداریها (مشهد، تهران، شیراز، کرج، اهواز) و شرکتهای بزرگ (فولاد خوزستان، صنایع آلومینیوم، سوئیکو کانه، و دیگران) حاصل شده است، عمدتاً مربوط به بازارگردانی اوراق بدهی شهرداری مشهد به مبلغ ۴ هزار و ۴۹۷ میلیارد ریال، اوراق بدهی شهرداری تهران به ارزش ۴ هزار و ۲۶۵ میلیارد ریال، اوراق بدهی شهرداری شیراز به ارزش ۲ هزار و ۴۸۵ میلیارد ریال و شرکت فولاد خوزستان به مبلغ ۱ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال بوده است.
لازم به ذکر است، این شرکت در زمان انعقاد قرارداد بازارگردانی اوراق بدهی، مبلغی به عنوان پیش دریافت ثبت نموده است که برخی از آنها به دلیل عدم تادیه تا پایان آذر ماه سال ۱۴۰۳ به عنوان اسناد دریافتی ثبت شده اند که ارزش کل آن تا پایان سال ۱۴۰۳ به مبلغ ۲۴ هزار و ۳۳۳ میلیارد ریال بوده است. در این بین، شهرداری های مشهد، تهران، شیراز، کرج و اهواز به عنوان اشخاص وابسته بیشترین سهم را در اسناد دریافتی بابت کارمزد بازارگردانی اوراق بدهی تمدن در سال ۱۴۰۳ به خود اختصاص دادند که مبلغ آن ۱۵ هزار و ۶۶۳ میلیارد ریال بوده و از این مبلغ ۱۳ هزار میلیارد ریال با پیش دریافت های زمان انعقاد تهاتر شده است.
در میان اشخاص غیر وابسته نیز، بیشترین مبلغ اسناد دریافتی بابت کارمزد بازارگردانی اوراق بدهی مربوط به قرارداد تمدن با شرکت هواپیمایی کارون و شرکت فولاد خوزستان می شود که به ترتیب به مبلغ ۲ هزار و ۶۱۹ میلیارد ریال و مبلغ ۷۷۶ میلیارد ریال بوده است. از آنجا که مبلغ کل اسناد دریافتی تجاری کوتاه مدت بابت کارمزد بازارگردانی به مبلغ ۸ هزار و ۶۶۹ میلیارد ریال بوده است، مبلغ ۷،۴۰۸ میلیارد ریال با پیش دریافت زمان انعقاد قرارداد تهاتر شده است. بر این اساس، از مجموع ۱۶ هزار و ۱۶۸ میلیارد ریال اسناد دریافتنی تجاری کوتاه مدت بابت کارمزد بازارگردانی اوراق بدهی مبلغ ۱۵ هزار و ۸۶۴ میلیارد ریال با پیش دریافت تجاری بابت کارمزد بازارگردانی این اوراق تهاتر شده است تا در زمان سررسید طی سال های آتی، مبلغ آن دریافت شود.
شرکت تامین سرمایه تمدن باتوجه به بازارگردانی اوراق بدهی برخی شرکت ها و نهادها پیش از سال مالی منتهی به آذر ۱۴۰۳، به صورت بلندمدت با بازارگردانی اوراق بدهی مبلغ ۱۸ هزار و ۴۵۳ میلیارد ریال به عنوان کارمزد بازارگردانی شناسایی کرده است که نسبت به سال مالی ۱۴۰۲ به میزان ۲۴ درصد تقلیل یافته است و تمامی آن با پیش دریافتی های زمان انعقاد قرارداد بازارگردانی تهاتر شده است. در میان اسناد دریافتی بلندمدت بابت کارمزد بازارگردانی، اسناد دریافتی بلندمدت مربوط به اوراق بدهی شهرداری تهران به میزان ۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال، اوراق بدهی شرکت هواپیمایی کارون به مبلغ ۲ هزار و ۳۳ میلیارد ریال و اوراق بدهی شهرداری مشهد به مبلغ ۱ هزار و ۶۸۶ میلیارد ریال بیشترین سهم را داشته اند.
در مقابل درآمد بازارگردانی، تمدن هزینه هایی بابت بازارگردانی و تعهد پذیره نویسی اوراق شناسایی کرده که این هزینهها مابه التفاوت نرخ سود ترجیحی پرداختی به صندوقهای سرمایهگذاری تحت مدیریت و غیر مدیریتی برای بازارگردانی بوده و ارزش کل آن در سال مالی منتهی به آذر ماه ۱۴۰۳ مبلغ ۱۹ هزار و ۱۹۷ میلیارد ریال بوده است که نسبت به دوره مشابه با افزایش ۸۹ درصدی همراه بوده است.
در این بین، صندوق سرمایه گذاری گنجینه زرین شهر، صندوق سرمایه گذاری اندوخته توسعه صادرات آرمانی، صندوق سرمایه گذاری تداوم اطمینان تمدن و صندوق سرمایه گذاری پاداش اعتماد تمدن که در مدیریت تمدن می باشند، طی سال ۱۴۰۳ مبلغ ۱۸ هزار و ۷۵۴ میلیارد ریال را بابت بازارگردانی اوراق از تمدن دریافت کرده اند که نسبت به سال مالی ۱۴۰۲ با افزایش ۸۵ درصدی همراه بوده است. صندوق های غیرمدیریتی نیز در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۴۴۳ میلیارد ریال را بابت بازارگردانی اوراق دریافت کردند درحالیکه در دوره مشابه سال گذشته هزینه ای از این بابت شناسایی نشده بود. از میان صندوق های تحت مدیریت، صندوق سرمایه گذاری گنجینه زرین شهر به مبلغ ۱۱ هزار و ۲۲۸ میلیارد ریال و از میان صندوق های غیر مدیریتی، صندوق سرمایه گذاری یاقوت آگاه مبلغ ۱۲۳ میلیارد ریال را به عنوان بیشترین هزینه بازارگردانی در میان صندوق های دسته خود دریافت کردند.
براین اساس، بازارگردانی اوراق بدهی یکی از فعالیتهای کلیدی شرکت تأمین سرمایه تمدن است که سهم قابل توجهی در درآمدهای عملیاتی دارد که در سال ۱۴۰۳، درآمد این بخش رشد قابل توجهی داشته و هزینههای مرتبط با نرخ ترجیحی اوراق نیز بهصورت کنترلشده مدیریت شده است. از سوی دیگر، تهاتر درآمد بازارگردانی با پیشدریافتها نشاندهنده تعهدات بلندمدت شرکت در این حوزه است و تمدن با تمرکز بر بازارگردانی اوراق بدهی و تعهد پذیره نویسی، توانسته است جایگاه خود را در بازار سرمایه ایران تقویت کند.