خنثیسازی عملیات فشار حداکثری علیه ایران با تعرفههای ترامپ
درحالیکه واشنگتن مستقیما شروع به تحریم پالایشگاههای چینی کرده تا نفت ایران را نخرند، جنگ تعرفهای میان آمریکا و چین به انگیزهای برای عدم توجه پکن به قوانین تحریمی علیه ایران مبدل شده است.
به گزارش بورس امروز؛ «صادرات نفت ایران نه تنها کاهش نیافته بلکه بیشتر هم شده است.» این بخشی از گزارش اندیشکده آمریکایی «مارین اکزکیوتیو» است که میگوید بر اساس آمار شرکت رهیابی محمولههای نفتی ، کپلر، از زمانیکه دونالد ترامپ روی کار آمده، صادرات نفت ایران پیوسته در حال افزایش و ثبت رکورد جدیدی است.دونالد ترامپ قصد داشت با کاهش شدید درآمدهای نفتی دولت ایران، فشار داخلی در این کشور را تشدید کند. برای تسریع این روند، تحریمهای نفتی علیه ایران را که در اواخر دوران ریاستجمهوری بایدن آغاز شده بود، با سرعت بیشتری ادامه داده است. وزارت خزانهداری آمریکا، در سه دوره که در ۱۱ اکتبر، ۳ دسامبر ۲۰۲۴ و سپس ۲۴ فوریه امسال اعلام شد، فهرست کشتیها، کارگزاران، اپراتورهای تانکر و شرکتهای حملونقل مشمول تحریمهای اُفک را به دلیل مشارکت در فروش و انتقال نفت ایران گسترش داد.
با این حال، برخلاف انتظار، صادرات نفت ایران کاهش نیافته، بلکه حتی به سطحی بیسابقه افزایش یافته است. اگرچه ارقام گزارششده توسط نهادهای مختلف کمی متفاوت است، اما دادههای شرکت رهیابی محمولههای نفتی، کپلر که توسط خبرگزاری رویترز منتشر شده، نشان میدهد صادرات نفت ایران از زمان انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به طور پیوسته افزایش یافته و در پایان ماه مارس به رکورد جدیدی رسیده است؛ بخشی از این افزایش احتمالا ناشی از خریدهای پالایشگاههای چینی است که از تخفیف ۶ دلاری برای هر بشکه نفت تحریمی ایران استفاده میکنند. حدود ۹۰ درصد صادرات نفت ایران به چین میرود و بر اساس آمار کپلر در ماه مارس، ۱۶ درصد از واردات نفت خام دریابرد چین از ایران تامین شده است. در حالیکه برخی گزارشها از کاهش خرید نفت ایران توسط پالایشگاههای خصوصی چینی موسوم به «تیپات» حکایت داشتند، شواهد خلاف آن را نشان میدهند. مثلا کپلر گزارش کرده که در ابتدای ماه آوریل، دو نفتکش که هر دو اخیرا توسط اوفک تحریم شدهاند در بنادری که به پالایشگاههای «تیپات» خدمات میدهند، محوله های نفت خود را تخلیه کردهاند. «تیپاتها»، پالایشگاههای مستقلی هستند که نفت ایران را خریداری میکنند.
بیمیلی پکن به اجرای قوانین تحریمی ایران نکته قابل توجه به نوشته مارین اکزکیوتیو این است که با توجه به جنگ تعرفهای میان چین و آمریکا، انگیزه پکن برای رعایت تحریمهای اوفک احتمالا کاهش یافته است.کارگزاران با روشهایی نظیر انتقال نفت میان نفتکشهای تحریمی و غیرتحریمی در آبهای شرقی سنگاپور، اقدام به تغییر منبع ظاهری نفت (از ایران به مالزی) میکنند و تراکم بالای کشتیها در تنگه مالاکا و همچنین وجود دستکم ۵۰ کشتی ثابت در آبهای بینالمللی شمالشرق بندر پِناوار، منطقهای سنتی برای انتقال محمولهها، مشاهده شده است.
بر اساس براوردهای بلومبرگ با استفاده از تصاویر ماهوارهای، در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۰ انتقال روزانه انجام میشد که این عدد در سال ۲۰۲۴ به ۲۰ عدد در روز رسید. به نظر میرسد با توجه به تراکم کشتیها در این منطقه، این تعداد در ۱۲ ماه گذشته دوباره دو برابر شده است. عدم تمایل کشورها برای کمک به اجرای تحریمهای ایراندر تمام زنجیره دور زدن تحریمها، تاجران و شرکتهای حملونقل تکنیکهای پیچیدهای برای فرار از تحریمها توسعه دادهاند، در حالیکه توان اجرایی برای مقابله با آنها به همان اندازه رشد نکرده است. برای اینکه تحریمهای تحت رهبری آمریکا موثر باشند، نیاز به همکاری کشورهای دیگر وجود دارد؛ همکاریای که به نظر میرسد با آغاز جنگ تعرفهای کاهش یافته باشد.
منبع: خبرگزاری فارس
لطفا شهر مورد نظر را انتخاب کنید