اهرم دوگانه صندوقها: سود ثابت در برابر حباب متغیر
ضریب اهرمی صندوقها حداکثر ۲ است و با ابطال/صدور واحدها قابل تغییر است. همچنین سود ثابت واحدهای عادی از سود ممتاز تامین میشود. حباب صندوق ها نیز میتواند بسته به اختلاف رشد NAV و قیمت تابلو، مثبت یا منفی باشد.
مجید شجاعی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز در اشاره به ضریب اهرمی صندوقهای اهرمی و عوامل موثر بر آن، اظهار داشت: ضریب اهرمی صندوقهای اهرمی طبق آییننامه و اساسنامه، حداکثر ۲ است، فرمول محاسبه آن شامل تقسیم واحدهای عادی بر واحدهای ممتاز است.
به گفته شجاعی، اگر یک صندوق اهرمی ۱۰۰۰ میلیارد تومان واحد عادی و ۵۰۰ میلیارد تومان واحد ممتاز داشته باشد، ضریب اهرم آن ۲ خواهد بود.
وی تاکید کرد که مدیر صندوق از دو طریق میتواند ضریب اهرم را تغییر دهد: ” ابطال و کاهش واحدهای عادی” و “صدور واحدهای ممتاز بدون افزایش واحدهای عادی”
وی افزود: واحدهای عادی سود مشخص سالانه (معمولاً بین ۳۱ تا ۳۳ درصد) دریافت میکنند و این سود از محل سود سرمایهگذاران ممتاز تامین میشود. به عنوان مثال، اگر یک صندوق در سال ۶۰ درصد سود کند، ۳۱ درصد آن به سرمایهگذاران عادی تعلق میگیرد و مابقی بین دارندگان واحدهای ممتاز تقسیم میشود. در صورتی که سود صندوق از ۸۰ درصد بیشتر شود، سرمایهگذاران عادی همچنان همان ۳۰ تا ۳۳ درصد را دریافت کرده و مابقی به سرمایهگذاران ممتاز میرسد که تا ۵۰ درصد هم میرسد. این اهرم به نوعی سود افراد را افزایش میدهد، گویی با اعتبار سرمایهگذاری کردهاند.
این کارشناس بازار سرمایه، در خصوص حباب صندوقهای اهرمی اظهار داشت: حباب صندوقهای اهرمی هم میتواند مثبت و هم منفی باشد. در شرایطی که دامنه نوسان صندوقهای اهرمی با صندوقهای سهامی و سهام یکسان باشد، به دلیل ضریب اهرم، NAV آنها در روزهایی که اغلب نمادها در صف خرید هستند، ممکن است تا ۶ درصد رشد کند، در حالی که قیمت تابلوی آنها محدود به ۳ درصد است. در این حالت، حباب منفی شکل میگیرد.
وی در نهایت تاکید کرد: حباب مثبت زمانی ایجاد میشود که NAV صندوق به واسطه پورتفوی سهامی و ضریب اهرم، به عنوان مثال ۳ درصد رشد میکند، اما قیمت تابلوی آن به دلایلی مانند کم معامله شدن، تنها ۲ درصد افزایش مییابد.