سودهای میلیاردی بانکها از نوسانات ارز؛ بانک ملت پیشتاز شد
تغییرات نرخ ارز تاثیر قابل توجهی بر سودآوری بسیاری از بانکهای بزرگ کشور داشته است. بانک ملت با شناسایی بیش از ۱۱۰۰ هزار میلیارد ریال سود، بیشترین بهره را از این تغییرات برده است. در مقابل، بانکهای دی، موسسه اعتباری ملل و ایران زمین اعلام کردهاند که تغییرات نرخ ارز تاثیری بر صورتهای مالی آنها نداشته است. سایر بانکها مانند پاسارگاد، آینده، تجارت و صادرات نیز سودهای قابل توجهی از این محل شناسایی کردهاند، هرچند میزان دقیق آن نیازمند بررسی دقیقتر صورتهای مالی است.
به گزارش بورس امروز؛ علی ابدالی مدیرعامل بانک سینا اظهارداشت: با در نظر گرفتن وضعیت باز ارزی مثبت بانک سینا در تاریخ ۳۰ اسفندماه ۱۴۰۳ و نرخ تسعیر اعمال شده در آخرین صورت مالی منتشر شده در سامانه کدال (مبلغ ۵۰۸.۴۲۸ ریال برای هر یورو و ۴۵۷.۳۵۴ ریال برای هر دلار آمریکا در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۴۰۳)، بانک سینا برآورد میکند که اثر درآمدی ناشی از تغییرات جدید نرخ تسعیر ارز بانک سینا (یورو: ۰۳۶.۷۴۴ ریال، دلار: ۲۰۳.۶۸۱ ریال)، مبلغ ۲۸۱۶ میلیارد ریال باشد.
از سوی دیگر ذبیح اله خزایی، مدیرعامل بانک پاسارگاد با اشاره به وضعیت مثبت باز ارزی این بانک در پایان سال ۱۴۰۳ و اعمال نرخهای جدید تسعیر، پیشبینی کرد که این بانک حدوداً ۵۵۴.۵ هزار میلیارد ریال سود ناشی از تسعیر ارز شناسایی کند.
شهرام اسکندری دهکردی، معاون مدیرعامل در امور مالی بانک رفاه کارگران با توجه به میزان خالص داراییهای ارزی بانک رفاه، اعلام کرد که اعمال نرخ تسعیر ارز ابلاغی بانک مرکزی، منجر به شناسایی مبلغ خالص درآمد (قبل از کسر مالیات) در تراز ارزی برای سال ۱۴۰۳ به مبلغ ۲۱.۸۶۹ میلیارد ریال شده است.
مدیر امور مالی پست بانک ایران نیز پیشبینی کرد که این بانک در پایان سال ۱۴۰۳ حدود ۸ هزار میلیارد ریال سود ناشی از تسعیر ارز کسب کند.
به گفته جواد جوادی مدیرعامل بانک خاورمیانه؛ این بانک حدود ۱۸ هزار میلیارد ریال درآمد خالص از محل تسعیر ارز در گزارشات مالی خود شناسایی خواهد کرد.
وی افزود: این سود ناشی از اعمال نرخهای جدید تسعیر ارز بر وضعیت باز ارزی مثبت بانک (معادل تقریبی ۱۰۰ میلیون یورو در پایان اسفند ۱۴۰۳) است.
به گفته وی، مبلغ تقریبی ۲۴۳۵۳ میلیارد ریال سود تسعیر ارز شناسایی شده است که پس از کسر آثار تغییر نرخ ارز بر مالیات ابرازی و ذخیره مطالبات مشکوکالوصول تسهیلات و مطالبات ارزی، به حدود ۱۸ هزار میلیارد ریال درآمد خالص میرسد.
مجید دارابی، معاون مدیرعامل بانک تجارت، از شناسایی مبلغ برآوردی ۱۴۶ هزار میلیارد ریال سود خالص از محل تسعیر ارز در گزارشات مالی این بانک خبر داد.
وی افزود: همچنین با در نظر گرفتن نرخ تسعیر ارز اعمال شده در آخرین صورتهای مالی منتشر شده در کدال (مبلغ ۵۰۸,۴۲۸ ریال برای هر یورو و مبلغ ۴۵۷,۳۷۴ ریال برای هر دلار و سایر اسعار به نرخ خرید حواله معاملات الکترونیکی ارز (ETS) مرکز مبادله ارز و طلای ایران در تاریخ (۳۱ شهریورماه ۱۴۰۳)، اعمال نرخ تسعیر ارز ابلاغی بانک مرکزی منجر به افزایش شناسایی مبلغ برآوردی ۱۸۲ هزار میلیارد ریال سود تسعیر ارز شده که پس از کسر مالیات، به طور خالص حدود ۱۴۶ هزار میلیارد ریال درآمد خالص تسعیر ارز بیشتر در گزارشات مالی قابل شناسایی خواهد بود.
دارابی در عین حال تاکید کرد که مبالغ یاد شده قطعی نبوده و پس از اعمال ذخیره مطالبات ارزی و رسیدگی توسط سازمان حسابرسی، مبلغ نهایی در صورتهای مالی منتهی به ۳۰ اسفندماه ۱۴۰۳ درج خواهد گردید.
از سوی دیگر سیدمجتبی صالحی، معاون مالی و اقتصادی بانک صادرات ایران نیز عنوان کرد که اعمال نرخهای جدید تسعیر ارز بر وضعیت باز ارزی مثبت این بانک حدود ۵۵۰ میلیون یورو اثر درآمدی خواهد داشت.
بهمن اسکندری، مدیرعامل بانک آینده، از شناسایی مبلغ ۳۳۲،۲۶۹ میلیون ریال سود تسعیر ارز خبر داد.
وی افزود، این سود بر اساس نرخ خرید حواله ETS مرکز مبادله ارز و طلای ایران برای هر یورو معادل ۷۴۴،۰۳۶ ریال و برای هر دلار معادل ۲۰۳،۶۸۱ ریال محاسبه شده است.
رضا راضیزاده، معاون مدیرعامل بانک کارآفرین نیز اظهار داشت: نرخ تسعیر ارز اعمال شده در آخرین صورتهای مالی منتشر شده در سامانه کدال، مبلغ ۵۰۸,۴۲۸ ریال برای هر یورو و مبلغ ۴۵۷,۳۷۴ ریال برای هر دلار و سایر اسعار به نرخ برابری آنها به یورو بوده است.
راضیزاده وضعیت باز ارزی مثبت تقریبی ۷۰ میلیون یورویی این بانک در پایان اسفند ماه ۱۴۰۳ را مورد اشاره قرار داد.
سید کاظم چاوشی معاون مدیر عامل بانک ملت نیز شناسایی مبلغ تقریبی ۱۴۸۹ هزار میلیارد ریال سود تسعیر ارز در گزارشات مالی این بانک را مورد تاکید قرار داد که پس از کسر مالیات ابرازی، بطور خالص حدود ۱۱۱۷ هزار میلیارد ریال درآمد خالص قابل شناسایی خواهد بود.
از سوی دیگر علیرضا معرفت، مدیرعامل بانک سامان، نیز شناسایی درآمد تقریبی ۱۳ هزار میلیارد ریالی از محل تسعیر ارز با توجه به بخشنامه بانک مرکزی، را مورد اشاره قرار داد که پس از کسر هزینه مالیات، به طور خالص حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال خواهد بود.
و اما احتشام فلاح فر معاون مالی بانک پارسیان، با توجه به نرخ و نحوه تسعیر ارز، اظهار داشت: این بانک حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان سود از این محل در پایان سال ۱۴۰۳ شناسایی کرده است.
علیرضا محمدی، مدیر امور سرمایه گذاری بانک دی، سید امین جوادی مدیر عامل موسسه اعتباری ملل و عبدالمجید پورسعید رئیس هیئت سرپرستی بانک ایران زمین، اعلام کردند که تغییر نرخ ارز تسعیر اقلام پولی داراییها و بدهیهای ارزی که از سوی بانک مرکزی ابلاغ شده است، از آنجائیکه بانک های مذکور فاقد دارایی ها و بدهی های ارزی بوده اند؛ لذا تاثیر مالی با اهمیتی بر صورتهای مالی پایان سال ۱۴۰۳ این بانک ها نخواهد داشت.
شایان ذکر است؛ بانک مرکزی ایران با صدور بخشنامهای در تاریخ ۲۹ اسفند ۱۴۰۳، نرخ تسعیر ارز برای گزارشگری مالی پایان سال ۱۴۰۳ را مشخص کرده بود. طبق این بخشنامه، نرخ خرید حواله ETS مرکز مبادله ارز و طلا در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ برای تسعیر داراییها و بدهیهای پولی ارزی بانکها ملاک قرار گرفت که به ترتیب برای هر یورو ۰۳۶.۷۴۴ ریال و برای هر دلار آمریکا ۲۰۳.۶۸۱ ریال تعیین شده بود. همچنین، این بخشنامه تعیین تکلیف مابهالتفاوت تسعیر ارز در بانکهای دولتی را نیز مشخص کرده بود؛ بدین صورت که این مابهالتفاوت به عنوان درآمد یا هزینه در نظر گرفته نمیشد، بلکه به عنوان یکی از اقلام حقوق مالکانه در نظر گرفته میشد و در صورت بستانکار بودن برای افزایش سرمایه و در صورت بدهکار بودن به حساب سود و زیان همان سال منظور میگردید.
منبع خبر: کدال