توجه صنعت فلزات اساسی به سود انباشته
در ۱۰ ماهه نخست سال جاری، شرکت های صنعت فلزات اساسی ۹۶ اطلاعیه در خصوص افزایش سرمایه منتشر کردند که ۱۱ افشائیه مربوط به پیشنهاد افزایش سرمایه شرکت ها بود. در فروردین ماه هیچ پیشنهادی از سوی شرکت های حاضر در صنعت فلزات اساسی مطرح نشد و تنها جهان فولاد سیرجان اطلاعیه مربوط به نتایج حاصل از فروش حق تقدم های استفاده نشده را منتشر کرد.
به گزارش بورس امروز؛ برخی از شرکت های صنعت فولاد در ۱۰ ماهه نخست سال جاری با استفاده از سود انباشته دوره های گذشته پیشنهاد افزایش سرمایه را مطرح نمودند تا به اهدافی همچون اصلاح ساختار مالی و تامین سرمایه در گردش خود بپردازند. در این گزارش به تفکیک مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در ۱۰ ماهه نخست سال جاری، شرکت های صنعت فلزات اساسی ۹۶ اطلاعیه در خصوص افزایش سرمایه منتشر کردند. در این بین ۱۱ افشائیه مربوط به پیشنهاد افزایش سرمایه شرکت ها بوده است. اگرچه در فروردین ماه هیچ پیشنهادی از سوی شرکت های حاضر در صنعت فلزات اساسی مطرح نشد و تنها جهان فولاد سیرجان اطلاعیه مربوط به نتایج حاصل از فروش حق تقدم های استفاده نشده را منتشر کرد.
جهان فولاد سیرجان در این اطلاعیه خبر داد که هر سهم یکهزار و ۹۷۴ ریال سود حاصل از فروش حق تقدم های استفاده نشده خواهد رسید که شامل ۱،۱۴۷،۲۴۹،۶۵۱ حق تقدم بوده است. «فجهان» ضمن اجرای فرایند افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران در ۲ ماهه نخست سال جاری، با فاصله دو ماه مجدداً پیشنهاد افزایش سرمایه از محل سود انباشته را به ارزش ۲۵،۰۰۰ میلیون ریال به میزان ۲۲.۷۳ درصد را به مجمع ارائه کرد که ظرف مهلت یک ماهه پس از دریافت مجوز سازمان، آن را به ثبت رساند.
فولاد آلیاژی ایران نیز برای شرکت در افزایش سرمایه، مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام را اعلام نمود که در دو مرتبه مجدداً خرداد و مرداد ماه تمدید شد. با این وجود به دلیل عدم مشارکت تمامی سهامداران، افزایش سرمایه «فولاژ» اقدام به فروش حق تقدم های استفاده نشده نمود و نتیجه آن را در پایان مرداد اعلام کرد. شرکت فولاد آلیاژی ایران در اعلام نتایج فروش حق تقدم های استفاده نشده از کسب سود ۴،۵۰۳ ریالی به هر حق تقدم خبر داد که شامل ۱۲۷،۲۱۰،۲۱۱ حق تقدم بوده است.
شرکت توسعه سازه فولاد ایرانیان که مرحله دوم افزایش سرمایه خود را در سال جاری آغاز کرد، مجوز افزایش سرمایه مرحله دوم را در اواخر فروردین دریافت کرد تا سرمایه خود را به میزان ۱،۶۰۰،۰۰۰ میلیون ریال معادل ۱۶۶.۶۷ درصد سرمایه خود از محل مطالبات و آورده نقدی افزایش دهد. فولاد افزار سپاهان نیز که در اسفند ۱۴۰۲ پیشنهاد افزایش سرمایه خود را مطرح کرده بود، در اردیبهشت ماه سال جاری اظهار نظر حسابرس را منتشر نمود که در ادامه سازمان نیز با فاصله دو ماه مجوز افزایش سرمایه این شرکت را منتشر کرد. «فافزا» افزایش سرمایه ۳۶۰،۰۰۰ میلیون ریالی خود را از محل سود انباشته پیشنهاد داد تا با رشد ۴۰۰ درصدی سرمایه خود بتواند ضمن اصلاح ساختار مالی شرکت، از خروج نقدینگی نیز جلوگیری نموده و سودآوری شرکت را افزایش دهد. این شرکت برنامه افزایش سرمایه خود را در ابتدای شهریور ماه امسال به ثبت رساند.
شرکت احیا استیل فولاد بافت سومین شرکت فولادی در سال جاری بود که پیشنهاد افزایش سرمایه خود را در سال گذشته منتشر کرده بود. این شرکت دومین مرحله افزایش سرمایه خود را در اردیبهشت ماه طبق تصمیم هیئت مدیره به مرحله اجرا در آورد تا سرمایه خود را از ۲۷،۳۰۰،۰۰۰ میلیون ریال به میزان ۱۵،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریال معادل ۵۴.۹۵ درصد از محل سود انباشته افزایش داده و پروژه احیا ۲ را تامین مالی نماید. این درحالی است که شرکت بدون اخذ مجوز از سازمان بورس برای اجرای مرحله دوم، این فرایند را طی کرد لذا به منظور تکمیل مرحله دوم افزایش سرمایه، فرایند را مجدد طی نمود.
اولین پیشنهاد افزایش سرمایه در سال جاری به شرکت گروه صنعتی سدید مربوط می شود که در اردیبهشت ماه از محل مطالبات و آورده نقدی ارائه شد. «وسدید» قصد دارد با افزایش ۷،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی سرمایه خود معادل ۲۳.۳۴ درصد ساختار مالی خود را بهبود بخشد. اگرچه این شرکت ظرف یک هفته اظهار نظر حسابرس خود را منتشر نمود اما تا دی ماه سال جاری اطلاعیه ای در خصوص دریافت مجوز و مراحل بعدی این افزایش سرمایه منتشر نشد.
دومین پیشنهاد افزایش سرمایه سال جاری در مرداد ماه از سوی شرکت سوژمیران منتشر گردید. این شرکت سرمایه خود را به میزان ۳۰۰ درصد معادل ۱،۸۰۰،۰۰۰ میلیون ریال از محل سود انباشته افزایش داد تا ضمن بهره مندی از معافیت مالیاتی ناشی از افزایش سرمایه از محل سود انباشته، ساختار مالی خود را نیز اصلاح نماید. این شرکت پس از انتشار اظهار نظر حسابرس در شهریور ماه، موفق شد تا در اواسط آبان مجوز افزایش سرمایه خود را دریافت و در دی ماه این افزایش را به ثبت رساند.
در شهریور ماه سال جاری، دو پیشنهاد افزایش سرمایه از سوی شرکت صنایع فولاد آلیاژی یزد و گروه صنعتی سپاهان منتشر شد. «فولای» با اعلام پیشنهاد افزایش سرمایه ۸۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی معادل ۵۰ درصد از محل سود انباشته، قصد داشت تا ساختار مالی خود را اصلاح نماید. لذا با فاصله یک ماهه اقدام به انتشار اظهارنظر حسابرس خود نمود تا سازمان مجوز افزایش سرمایه را در اواخر دی ماه به این شرکت دهد.
گروه صنعتی سپاهان نیز پیشنهاد افزایش سرمایه خود را به میزان ۵،۵۸۰،۰۰۰ میلیون ریال معادل ۱۵۰ درصد از محل سود انباشته ارائه کرد تا همچون «فولای» به اصلاح ساختار مالی خود بپردازد. این شرکت اگرچه اظهار نظر حسابرس را در مهر ماه منتشر نمود اما با فاصله یک ماه موفق شد مجوز افزایش سرمایه خود را از سازمان بورس دریافت نماید. علاوه بر پیشنهاد افزایش سرمایه دو شرکت «فولای» و «فسپا»، در مهر ماه شاهد آغاز مرحله دوم افزایش سرمایه شرکت صنعت روی زنگان نیز بودیم. این شرکت مرحله دوم افزایش سرمایه خود را از محل مطالبات و آورده نقدی به میزان ۱،۰۲۸،۰۰۴ میلیون ریال معادل ۲۳۴.۱۷ درصد به منظور تامین نقدینگی پروژه خط تولید دوم آهک هیدراته کلید زد که به دلیل نوافق مدارک تا پایان دی ماه نتوانست محوز افزایش سرمایه مرحله دوم خود را کسب نماید.
در مهر ماه نیز دو شرکت «فسازان» و «کویر» پیشنهاد افزایش سرمایه از محل سود انباشته را مطرح کردند. غلتک سازان سپاهان به منظور جلوگیری از خروج وجه نقد و تامین سرمایه در گردش پیشنهاد افزایش سرمایه ۱،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی معادل ۲۵ درصد را از محل سود انباشته مطرح کرد که در پایان مهر ماه نیز اظهار نظر حسابرس ان منتشر شد. باتوجه به روند سریع این پیشنهاد، مجوز افزایش سرمایه آن در اواخر آبان ماه از سوی سازمان منتشر گردید اما ثبت افزایش سرمایه مذکور در دی ماه صورت گرفت.
شرکت تولیدی فولاد سپید فراب کویر نیز افزایش سرمایه ۱۰،۹۵۴،۴۴۰ میلیون ریالی معادل ۲۱ درصد را از محل سود انباشته مطرح کرد تا ریسک تامین نقدینگی خود را کاهش داده و تامین مالی طرح های توسعه را تسهیل نماید. از سوی دیگر، «کویر» قصد داشت با استفاده از این افزایش سرمایه ساختار مالی خود را نیز اصلاح نموده و نسبت مالکانه را بهبود بخشد. بر این اساس، اظهار نظر حسابرس را در انتهای مهر ماه منتشر نمود. سازمان نیز مجوز اجرای افزایش سرمایه «کویر» را در اواخر آذر به این شرکت اعطا کرد تا در نهایت افزایش سرمایه مذکور در دی ماه به ثبت رسد.
در آبان ماه ضمن انتشار افشائیه شرکت ها در خصوص اظهار نظر حسابرس، دو شرکت آلومینیوم ایران و ملی صنایع مس ایران پیشنهاد هیئت مدیره خود را در خصوص افزایش سرمایه منتشر کردند. «فایرا» به منظور تامین سرمایه در گردش و اصلاح ساختار مالی خود ضمن جلوگیری از خروج وجه نقد، پیشنهاد افزایش سرمایه ۱۲،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی از محل سود انباشته را مطرح کرد که ظرف یک هفته اظهار نظر حسابرس آن نیز منتشر گردید. با وجود سرعت ارائه پیشنهاد و اظهار نظر، مجوز سازمان بورس در دی ماه به این شرکت ارسال شد.
شرکت ملی صنایع مس ایران نیز در آبان ماه پیشنهاد افزایش سرمایه ۲۷۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی از محل سود انباشته مطرح کرد اما اظهار نظر حسابرس در دی ماه به سمع و نظر سهامداران رسید. در آذر ماه نیز شرکت طلوع فولاد پارس آخرین پیشنهاد افزایش سرمایه صنعت فلزات را ارائه کرد. این شرکت هم زمان با ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه ۱۲،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی خود که معادل ۸۵.۷۱ درصد سرمایه شرکت است، اظهار نظر حسابرس را منتشر نمود. «فطلوع» قصد دارد تا با اجرای افزایش سرمایه ۸۵.۷۱ درصدی خود از محل آورده نقدی با سلب حق تقدم، طرح توسعه خط تولید مگامدول آهن اسفنجی که از ظرفیت ۱.۷ میلیون تنی برخوردار است را تکمیل و به مرحله بهره برداری رساند.
همان طور که مشاهده می شود، اکثر افزایش سرمایه های صنعت فلزات اساسی از محل سود انباشته بوده است که با توجه به درصد قابل توجه انها نسبت به سرمایه اولیه، نشان دهنده سود انباشته قابل توجه از فروش دوره های گذشته است که در مجامع سالانه ذخیره شده است تا شرکت ها با استفاده از این منبع به اقداماتی همچون اصلاح ساختار مالی و تامین سرمایه در گردش بپردازند.
منبع: شماره ۱۰۳ نشریه بورس امروز- بهمن ماه ۱۴۰۳