تامین مالی طرح های حیاتی فولاد خراسان
پروژه کنسانتره «فخاس» با انجام سرمایه گذاری ۳۴،۰۰۸،۳۵۷ میلیون ریال به میزان رشد ۴۷ درصدی دست یافته است. این شرکت به منظور تکمیل این پروژه، مخارج کل ۸۱،۲۷۹،۵۶۱ میلیون ریال را برآورد کرده است. زمان هدف «فخاس» برای بهره برداری از این طرح، سال ۱۴۰۴ است.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت به منظور تسریع در بهره برداری از طرح های زیرساختی همچون نیروگاه و پساب اقدام به دریافت تسهیلات نمود تا عدم النفع ۹۶۷ میلیارد تومانی ۶ ماهه نخست ناشی از محدودیت های انرژی را به صفر رساند.
شرکت فولاد خراسان یکی از تولیدکنندگان بزرگ گندله، آهن اسفنجی، شمش و میلگرد در کشور است که به دلیل اقدامات مدیریتی و عملکرد مطلوب خود به ارزش برآوردی بازار ۳۰ همت رسیده است. این شرکت قصد دارد با استراتژی های توسعه زیرساختی خود میزان تولید این محصولات را طی سال های مختلف افزایش دهد. برنامه «فخاس» برای تولید گندله در سال ۱۴۰۳، ۱،۹۰۰،۰۰۰ تن می باشد که طی ۳ سال بعد، ۲،۲۰۰،۰۰۰ تن در سال ۱۴۰۴، ۲،۳۰۰،۰۰۰ تن در سال ۱۴۰۵ و ۲،۵۰۰،۰۰۰ تن در سال ۱۴۰۶ را محقق نماید.
گروه فولاد خراسان برای تولید آهن اسفنجی سقف ۱،۳۰۰،۰۰۰ تن را برای سال مالی ۱۴۰۳ تعیین کرده است تا در سال های بعد با رشد سالانه ۱۰۰،۰۰۰ تن، به رقم های ۱،۴۰۰،۰۰۰ تن در سال ۱۴۰۴، ۱،۵۰۰،۰۰۰ تن در سال ۱۴۰۵ و ۱،۶۰۰،۰۰۰ تن در سال ۱۴۰۶ دست یابد. حجم تولید شمش هدفگذاری شده «فخاس» برای سال ۱۴۰۳، رسیدن به ۹۶۰،۰۰۰ تن، برای سال ۱۴۰۴ دستیابی به ۱،۰۰۰،۰۰۰ تن، برای سال ۱۴۰۵ کسب ۱،۱۰۰،۰۰۰ تن و در نهایت برای سال ۱۴۰۶ تولید ۱،۲۰۰،۰۰۰ تن در سال است. همچنین، این شرکت قصد دارد حجم تولید میلگرد را برای سال ۱۴۰۳ به میزان ۵۸۰،۰۰۰ تن، برای سال ۱۴۰۴ به میزان ۶۰۰،۰۰۰ تن، برای سال ۱۴۰۵ به میزان ۶۱۰،۰۰۰ تن و برای سال ۱۴۰۶ به میزان ۶۵۰،۰۰۰ تن برساند.
با وجود محدودیت های انرژی و تامین گاز و برق در فصول سرد و گرم، فولاد خراسان به منظور افزایش تولیدات خود اقدام به انعقاد قراردادهای تامین انرژی با شرکت های تولیدکننده برق نمود و مکاتباتی با شرکت گاز در خصوص استفاده از طرح هایی همچون اوراق گواهی انجام داد. از سوی دیگر، فخاس در کنار اقدام کوتاه مدت، برای رفع بلندمدت این مشکل به انجام پروژه های احداث نیروگاه جهت تامین برق پرداخته است.
استراتژی بلندمدت «فخاس» در توسعه فعالیت
شرکت فولاد خراسان به منظور افزایش تولیدات خود، طرح های توسعه ای همچون کنسانتره را در دستور کار قرار داده است. پروژه کنسانتره «فخاس» با انجام سرمایه گذاری ۳۴،۰۰۸،۳۵۷ میلیون ریال به میزان رشد ۴۷ درصدی دست یافته است. این شرکت به منظور تکمیل این پروژه، مخارج کل ۸۱،۲۷۹،۵۶۱ میلیون ریال را برآورد کرده است. زمان هدف «فخاس» برای بهره برداری از این طرح، سال ۱۴۰۴ است.
در کنار طرح توسعه کنسانتره، شرکت فولاد خراسان پروژه هایی همچون تصفیه پساب شهر نیشابور و بازچرخانی فاضلاب به شرکت و پروژه تامین آب صنایع و معادن ایران، سرمایه گذاری در پروژه نیروگاهی مپنا نیز در دستور کار قرار داده است. مجتمع فولاد خراسان به منظور اجرای پروژه های مذکور، اقدام به اخذ تسهیلات نموده است؛ چراکه مهم ترین عامل عدم دستیابی به تولید و فروش بودجه شده شرکت، اعمال محدودیت مصرف برق در تابستان و گاز در زمستان است.
لذا شرکت به منظور مدیریت تولید سعی نمودهتا در زمستان به ذخیره سازی آهن اسفنجی و قراضه پرداخته و در ماه های همراه با محدودیت مصرف، نیاز بخش تولید را برآورده نماید. همچنانکه تجربه قطع برق طی ۶ ماهه نخست ۱۴۰۳ موجب کاهش تولید در خطوط گندله سازی به میزان ۳۱۷،۴۵۷ تن، کاهش ۱۵۳،۵۶۸ تن در خط تولید احیا مستقیم، کاهش ۲۰۶،۵۹۵ تن در تولید فولادسازی و کاهش ۷۴۲ تن در واحد نورد شد. این قطعی برق و کاهش تولید ناشی از آن، موجب عدم النفع ۹۶۷ میلیارد تومانی «فخاس» شد.
در نتیجه شرکت به منظور تسریع در بهره برداری از طرح های زیرساختی همچون نیروگاه و پساب اقدام به دریافت تسهیلات نمود تا عدم النفع ناشی از محدودیت های انرژی را به صفر رساند. این شرکت برای انجام پروژه پساب خود هزینه ۱۰،۷۳۷ میلیارد ریالی را در سال ۱۴۰۱ برآورد کرد. بر این اساس، پس از انعقاد قرارداد با شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی در ازای تکمیل طرح، امتیاز بهره برداری ۲۵ ساله از پساب ۲۸۸.۹۶۹ میلیون متر مکعب را دریافت خواهد کرد.
این درحالیست که پیش بینی «فخاس» از آب مورد نیاز در زنجیره تولید ۳ میلیون متر مکعب در سال است؛ به طوری که تولید گندله به ۱۶۹،۳۴۴ متر مکعب آب، تولید آهن اسفنجی به ۱،۳۱۱،۹۹۱ مترمکعب آب، تولید شمش به ۱،۳۵۸،۷۸۰ مترمکعب آب و تولید میلگرد به ۱۵۹،۸۸۶مترمکعب در سال نیاز دارد.
پیش تامین ماده اولیه تولید
شرکت فولاد خراسان که طرح توسعه تولید محصول کنسانتره را در دستور کار دارد، قصد دارد مواد اولیه خود را از معادن سنگان توسط سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) تامین نماید که با نرخ روز سنگ آهن در منطقه مشخص می شود. عیار سنگ آهن مذکور ۴۲ درصد بوده است.
منبع: شماره ۱۰۳ نشریه بورس امروز- بهمن ماه ۱۴۰۳