نامعادله تقاضا و تولید در بازار برق
کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، در گزارشی نسبت به نبود تناسب بین تقاضا و سرمایهگذاری در برق هشدار داد و اثرات و خسارات ناشی از قطع برق بر صنایع را بررسی کرد.
به گزارش بورس امروز؛ کمیسیون انرژی اتاق ایران، نسبت به نبود تناسب بین تقاضا و سرمایهگذاری در صنعت برق هشدار داد.
در این گزارش آمده است: تقاضای برق در دهه گذشته در روندی صعودی بوده، در حالیکه روند رشد ظرفیت تولید برق در ۱۰ سال گذشته به طور متوسط نزولی بوده که این تفاوت به شکاف عرضه و تقاضا منجر شده است.
در این گزارش متوسط نرخ رشد تقاضای برق ۵ درصد و متوسط نرخ رشد در تولید برق ۳ درصد، اعلام شده است.
خسارات ناشی از قطع برق
در گزارش کمیسیون انرژی اتاق ایران، آمده است: بر اثر تعطیلی موقت و ساعتی خطوط تولید، ضمن کاهش عرضه در اقتصاد، تورم عمومی نیز افزایش یافته است.
در این گزارش، تعدیل نیروی کار و کاهش نرخ اشتغال، کاهش صادرات و درآمدهای ارزی کشور و از دست رفتن فرصتها و بازارهای بالقوه صادراتی از دیگر خسارات ناشی از قطع برق برشمرده شدهاست.
توقف طرحهای توسعهای
کمیسیون انرژی اتاق ایران، در این گزارش، توقف طرحهای توسعهای؛ افزایش هزینه تمام شده در تولید کالاها و خدمات که بهخاطر الزام به سرمایهگذاری صنایع در تولید برق به وجود آمده را بر افزایش تورم عمومی موثر دانست.
به نظر این کمیسیون، بر هم خوردن تخصیص بهینه منابع در اثر ملزم کردن صنایع برای ورود به ساخت نیروگاه از سویی به خواب سرمایه صنعت در ساخت نیروگاه منجر میشود و از سوی دیگر، صنایع را وادار به حضور در فعالیت غیرتخصصی میکند.
ابعاد ناترازی برق
کمیسیون انرژی اتاق ایران در ادامه این گزارش به ابعاد ناترازی برق پرداخته و تاکید کرده است: با وجود آن که در پیک تابستان ۱۴۰۳، ۱۷۵۰۰ مگاوات کمبود برق وجود داشت، نیاز به تولید ۲۵۰۰۰ مگاوات و ۱۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری وجود دارد.
تاثیر قطعی برق بر شاخص شامخ بخش صنعت
کمیسیون انرژی در این گزارش با بررسی شاخص مدیران خرید موسوم به شامخ نوشت: از خرداد تا شهریور ۱۴۰۳، شامخ به خصوص در بخش صنعت و با توجه به تداوم قطعیبرق در کارخانهها برای ۳ماه متوالی، با شدت کاهش بیشتری همراه بوده است که به تولید در ظرفیتهای پایینتر از توان تولیدی کارخانهها منجر شده است. روند شامخ کل اقتصاد در شهریور ماه، پس از حذف اثرات فصلی، برای پنجمین ماه متوالی همچنان کاهشی و با رکود همراه بوده است.
در ادامه گزارش کمیسیون انرژی اتاق ایران آمده است: به رغم رکود عمیق بخش صنعت در اثر قطعی برق در خرداد تا شهریور ۱۴۰۳، در مهر و آبان ۱۴۰۳ و با کنترل خاموشی صنایع، شاهد بهبود شاخص شامخ هستیم به طوریکه شاخص صنعت به ترتیب به ۵۴.۵ و ۵۱.۸ رسیده است.
برآوردهای موجود از خسارات خاموشی
در پایان این گزارش آمده است: بهعقیده فعالان اقتصادی، تداوم مشکل قطعیبرق در تابستان و قطعی گاز در زمستان، به عوامل مخل، مزمن و دائمی برای رشد بخش صنعت تبدیل شده که در کنار سایر بیثباتیها در فضای اقتصادی، محدودیتهای زیادی برای بخش تولید ایجاد کردهاست.