جهش بانک صادرات به سوی توسعه پایدار
بانک صادرات که در مقایسه با ۷ بانک دولتی پیش از افزایش سرمایه در مرتبه پنجم قرار داشت و بانک های «سپه»، «مسکن» و «صنعت و معدن» از سرمایه بین ۲۴۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریال تا ۴۰۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی برخوردار هستند، در مراتب بالاتری قرار داشتند. با انجام افزایش سرمایه بانک صادرات از محل تجدید ارزیابی دارایی های دولتی ، این بانک رتبه ۲ ام را به خود اختصاص خواهد داد. و اما در میان بانک های حاضر در بازار سرمایه که شامل ۲۰ بانک و مؤسسه اعتباری می باشد، این بانک با انجام افزایش سرمایه مذکور، جایگاه نخست خود را حفظ خواهد کرد.
به گزارش بورس امروز؛ بانک صادرات ایران، یکی از ستون های اصلی نظام بانکی کشور، در یک اقدام تحول آفرین، برنامه افزایش سرمایه ۴۵۷.۲ درصدی را در دستور کار خود دارد. این درحالی است که افزایش سرمایه اخیر این بانک که در آذر ماه سال گذشته به تصویب رسید، در خرداد ماه سال جاری به ثبت رسید. بر اساس برنامه افزایش سرمایه «وبصادر»، سرمایه این بانک از ۲۱۵،۳۵۵۳،۹۷۲ میلیون ریال به ۱،۲۰۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریال از محل تجدید ارزیابی دارایی های ثابت مشهود و نامشهود افزایش خواهد یافت. بانک مرکزی طی نامه ای، افزایش ۵۶۷،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی را با مقررات و ضوابط بلامانع دانست اما تأیید آن را پس از اجرای برنامه و ارائه صورت جلسه به آن بانک مشخض خواهد کرد. با افزایش سرمایه جدید، سرمایه بانک صادرات به ارزش ۷۸۲،۳۵۳،۹۷۲ میلیون ریال رسید.
بانک صادرات ایران در یک سال گذشته تعداد شعب خود را به ۱،۸۵۰ عدد رسانده است. در این میان، ۳۰۲ شعبه در استان تهران، ۱،۵۰۲ شعبه در سایر استان ها، ۲۲ شعبه در مناطق آزاد، ۲۲ شعبه در خارج از کشور و ۲ شعبه از بانک های مستقل خارج از کشور را شامل می شود. این تعداد شعبه با پراکندگی گسترده نشانگر گستردگی بانک صادرات در خدمات رسانی به مشتریان است.
در افزایش سرمایه پیشنهادی، بانک صادرات ایران ۲۲۸۴ فقره زمین به ارزش ۷۶۸،۹۸۲،۸۹۶ میلیون ریال، ۲۲۳۸ فقره ساختمان به ارزش ۱۹۲،۲۵۳،۷۸۲ میلیون ریال و ۱،۲۹۰ فقره سرقفلی به ارزش ۵۰۳،۸۶۱،۲۸۰ میلیون ریال را مبنای این افزایش سرمایه پیشنهادی قرار داده است. در طبقه زمین، ۳۶۵ فقره به متراژ کل ۲۶۲،۳۸۹ متر در استان تهران، ۱۸۶ فقره زمین در استان اصفهان به میزان ۹۲،۶۹۰ متر و ۱۶۰ فقره زمین در استان خراسان رضوی به میزان ۱۱۸،۸۵۷ متر قرار دارد.
همچنانکه مشاهده می شود، ارزش دارایی های ثابت بانک که مبلغ عظیمی را در بر می گیرد، با تجدید ارزیابی به ارزش واقعی خود نزدیک شده و جایگاه بانک ها در میان بانک های بزرگ کشور تقویت می کند. این گام، نه تنها نشان دهنده عزم و اراده بانک برای بهبود وضعتی مالی خود است، بلکه با هدف تقویت ظرفیت های مالی و افزایش توان رقابتی در بازار، به عنوان یک محرک کلیدی برای رشد اقتصادی کشور نیز عمل می کند. به ویژه، باتوجه به مفاد ماده ۱۴ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور، انتظار می رود این بانک به یک بازیگر کلیدی در حمایت از بخش تولید تبدیل شود؛ چراکه با تجدید ارزیابی دارای ها، بانک گسترده تر شده و با قدرت وام دهی بیشتری به حمایت از صنعت خواهد پرداخت.
از سوی دیگر، جایگاه «وبصادر» در مقایسه با ۷ بانک دولتی پیش از افزایش سرمایه در مرتبه پنجم قرار داشت و بانک های «سپه»، «مسکن» و «صنعت و معدن» در که از سرمایه بین ۲۴۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریال تا ۴۰۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون ریالی برخوردار هستند، در مراتب بالاتری قرار داشتند. با انجام افزایش سرمایه مذکور، این بانک رتبه ۲ ام را به خود اختصاص خواهد داد. همان طور که در نمودار زیر مشاهده می شود، پس از افزایش سرمایه بانک صادرات، بانک ملی ایران با ارزش سرمایه ۹۹۱ میلیون میلیارد ریالی در جایگاه نخست، بانک سپه با ارزش سرمایه ۴۷۰ میلیون میلیارد ریالی در رتبه سوم، بانک مسکن با ارزش سرمایه ۴۳۴ میلیون میلیارد ریالی در جایگاه چهارم و بانک صنعت و معدن با ارزش سرمایه ۲۴۸ میلیون میلیارد ریالی در جایگاه پنجم قرار خواهد گرفت.
همچنین بانک صادرات در میان بانک های حاضر در بازار سرمایه که شامل ۲۰ بانک و مؤسسه اعتباری می باشد، با انجام افزایش سرمایه مذکور جایگاه نخست خود را حفظ خواهد کرد. در این بین، بانک رفاه کارگران با داشتن سرمایه ۶۲۰ میلیون میلیارد ریالی در جایگاه دوم، بانک ملت با سرمایه ۷۱۰ میلیون میلیارد ریالی در جایگاه سوم، بانک تجارت با سرمایه ۳۳۵ میلیون میلیارد ریالی در جایگاه چهارم، بانک پاسارگاد با سرمایه ۳۲۲ میلیون میلیارد ریالی در جایگاه پنجم قرار دارند. سرمایه ۷۸۲،۳۵۳،۹۷۲ میلیون ریالی بانک صادرات، آن را در جایگاه نخست در میان ۲۰ بانک حاضر در بازار سرمایه قرار داده است.
با تقویت پایه سرمایه ای، بانک صادرات قادر خواهد بود تا نسبت های مالی خود را بهبود بخشد. این امر میتواند به جلب اعتماد مشتریان و سرمایه گذاران و همچنین بهبود رتبه بندی اعتباری بانک کمک کند. بانک صادرات به عنوان یکی از نهادهای مالی معتبر با افزایش سرمایه نقش مهمی در تأمین مالی پروژه های کلان اقتصادی و تقویت روابط مالی با سیار کشورها ایفا می کند.
افزایش سرمایه مذکور به بانک صادرات ایران این امکان را میدهد تا با بهره برداری بهینه از دارایی های خود، توان رقابتی اش را در برابر سایر بانک های دولتی و خصوصی افزایش دهد. همچنین، باتوجه به رقابت در بازارهای مالی، این افزایش سرمایه میتواند به جذب مشتریان جدید و تقویت ارتباطات مالی بین المللی کمک کند.
منبع: شماره ۱۰۱ نشریه بورس امروز- آذر ماه ۱۴۰۳