پتانسیل های رشد بازار در آذرماه
از منظر بنیادی محدوده ۱۳۰ میلیارد دلار برای بازار محدوده ارزشی مهمی تلقی شده و p/e بازار نیز در محدوده ۷.۵ واحد به ناحیه دشواری خواهد رسید. از منظر تکنیکالی هم محدوده سقف اردیبهشت ماه ۲۵۰۰ هزار واحد میتواند باعث توقف کوتاه مدت در شاخص کل و نمادهای بازار باشد. بنظر میرسد با کمی اصلاح و ورود پولهای جدید، شاخص کل بتواند تا انتهای سال جاری به بالای این قله مهم رسیده و اعداد جدیدی را ثبت نماید.
به گزارش بورس امروز؛ بازار سرمایه طی دو سال گذشته درگیر انواع مختلفی از ریسکهای سیستماتیک و غیر سیستماتیک بود و همین امر باعث شد تا روزهای سختی را سرمایه گذاران بازار بورس تجربه کنند. نامه نرخ خوراک، مخالفت با عرضه خودرو در بورس کالا، تداوم زیان خودروسازها، کاهش سود شرکتها، فاصله دلار نیما و بازار آزاد، افزایش بهره بانکی و تنشهای سیاسی و نظامی برخی از دلایلی بودند که باعث ایجاد یک روند اصلاحی و فرسایشی در بازار سرمایه شد. شاخص کل در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲ توانست به قله ۲۵۰۰ هزار واحدی دست یابد و پس از آن در یک روند فرسایسی با تحمل انواع ریسکها با کاهش حدودا ۲۲ درصدی تا محدوده ۱۹۶۰ هزار واحد اصلاح کرد. این موضوع به طور متوسط باعث کاهش ۴۰ تا ۵۰ درصدی صنایع و نمادها شد و ارزش معاملات نیز در برخی روزها به کمتر از ۱.۵ همت هم رسید. اما در ابتدای آبان ماه تا لحظه نگارش این متن با رشد ۲۰ درصدی با محدوده ۲۴۰۰ هزار واحدی رسیده و ارزش دلاری بازار هم از کف ۱۰۰ میلیارد دلاری در محدوده ۱۲۵ میلیارد دلار قرار گرفته است.
در حال حاضر شاهد افزایش ارزش معاملات و ورود پولهای جدید به بازار سرمایه هستیم که بخشی از این پولهای جدید حاصل خروج از صندوقهای درآمد ثابت میباشد. ولی بنظر میرسد پولی از بازارهای موازی مانند دلار و طلا به طور چشمگیری وارد بازار سرمایه نشده و همچنان به چشم اکثر سرمایه گذاران جذابیت و اطمینان بازارهای موازی بیشتر از بازار سرمایه است. مادامی که شاهد ورود این پولها به بازار سرمایه نباشیم نمی توان با قطعیت از رشدهای ادامه دار در بازار صحبت کرد. در حال حاضر از منظر بنیادی محدوده ۱۳۰ میلیارد دلار برای بازار محدوده ارزشی مهمی تلقی شده و p/e بازار نیز در محدوده ۷.۵ واحد به ناحیه دشواری خواهد رسید. از منظر تکنیکالی هم محدوده سقف اردیبهشت ماه ۲۵۰۰ هزار واحد میتواند باعث توقف کوتاه مدت در شاخص کل و نمادهای بازار باشد. بنظر میرسد با کمی اصلاح و ورود پولهای جدید، شاخص کل بتواند تا انتهای سال جاری به بالای این قله مهم رسیده و اعداد جدیدی را ثبت نماید.
از منظر زمانی هم هفته دوم و سوم آذر ماه پتانسیل بالایی دارد و احتمال اصلاحات مقطعی در این برهه زمانی بالا خواهد بود. اما این محدوده زمانی صرفا به عنوان یک دست انداز بر سر راه بازار عمل خواهد کرد و باعث تغییر روند نخواهد شد و احتمالا پس از صرف زمانی کوتاه و اصلاحات قیمتی اندک، مجددا به روند صعودی خود ادامه دهد تا کام سهامداران در ماههای پایانی سال جاری شیرین شود. به نظر می رسد که رشد اصلی بازار سرمایه در نیمههای سال ۱۴۰۴ رخ خواهد داد و همچنان رشدهای فعلی روند اصلی نبوده و بخشی از ترند صعودی آینده به شمار میآید.
نویسنده: علی پور رمضان- تحلیل گر سبدگردان ایساتیس پویا
منبع خبر: شماره ۱۰۱ نشریه بورس امروز- آذر ماه ۱۴۰۳