پیشرویی صنعت خودرو در بازار سرمایه
آیا خودرو به دوران رونق خود باز می گردد؟
با توجه به سود ده بودن صنعت خودرو در دهه ۹۰، انتظار می رود که این صنعت با حذف قیمت گذاری دستوری به دوران طلایی خود باز گردد.اما با این حال در شرایط فعلی قیمت خودرو در شرکت مادر و شرکت های زیر مجموعه در نقطه ی جذابی قرار دارد.
محمد خبری زاد قائم مقام مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری سایپا در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، به تشریح وضعیت صنعت خودرو در سال جاری پرداخت.
وی اظهار داشت: صنعت خودرو در دهه ۹۰ به عنوان صنایع سود ده با پی بر ایی پایین، از گزینه های جذاب برای سرمایه گذاران محسوب می شد.
قائم مقام مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری سایپا یادآور شد: با دستوری شدن قیمت گذاری خودرو از اواخر دهه ی نود، دو کارخانه ی بزرگ خودرو سازی در کشور با چالش زیان انباشته با مبالغ هنگفت مواجه شدند.
وی در کنار قیمت گذاری دستوری به عنوان معضل اصلی این صنعت طی این سال ها، از عدم مدیریت صحیح به عنوان دیگر چالش های این صنعت نام برد.
خبری زاد با اشاره به خروج سیمان از قیمت گذاری دستوری، وجه تمایز صنعت سیمان با خودرو را تغییر در نگرش متولیان این دو صنعت عنوان کرد.
وی یاد آورشد: متولیان صنعت سیمان سرانجام به این نتیجه رسیدندکه قیمت گذاری دستوری زیان بار است و با حذف آن تعدیل قیمتی را در سیمان ایجاد کردند.
وی به معاملات سیمان در بورس کالا اشاره کرد که در برهه های خاصی از جمله کمبود برق در تابستان، تولید کمتر و افزایش قیمت در این کالای خاکستری شکل می گیرد. اما به محض رفع معضل کمبود برق، قیمت های سیمان در بورس کالا مجدد تعدیل می شوند.
قائم مقام مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری سایپا اضافه کرد: به عبارتی مکانیزم بورس کالا باعث انتفاع سرمایه گذار، مصرف کننده و سهامدار شده است.
وی به عرضه خودرو در بورس کالا در سال ۱۴۰۱ اشاره کرد که به رغم حجم کم عرضه، قیمت محصولات در بازار نیز تعدیل یافت.
خبری زاد تعدیل قیمت خودرو در بورس کالا را ناشی از کم رنگ شدن سفته بازی و واسطه گری در بازار ذکر کرد که در نهایت مصرف کننده نهایی را قادر ساخت تا محصول مدنظر خود را مستقیما خریداری کند.
وی به فاصله ی فاحش بین قیمت بازار و کارخانه خودرو اشاره کرد که سود ناشی از این فاصله ی قیمتی نصیب واسطه گرهای این بازار می شود و هیچ مصرف کننده نهایی خودرویی نمی تواند محصول خود را به قیمت کارخانه خریداری کند.
قائم مقام مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری سایپا حساسیت مردم نسبت به صنعت خودرو را بالا دانست که بطوری که مصرف کننده انتظار دارد که به دلیل عدم واردات، محصولی با قیمت پایین تر دریافت کند.
وی که این موضوع را راهکار مناسبی نمی دانست، ذکر کرد: آنچه که مخاطب عام در رابطه با قیمت گذاری دستوری باید بداند اینست که سود ناشی از مبلغ دستوری نصیب واسطه گرها می شود که از سوی مردم پرداخت می شود.
خبری زاد با اشاره به رفع زیان انباشته خودرو سازان به واسطه رفع قیمت گذاری دستوری، تصریح کرد: اگر محصول با قیمتی نزدیک به حاشیه بازار عرضه شود و ما به ازای آن خودرو ساز متعهد شود که در بازه ی زمانی مشخصی تولید را با قیمت تعیین شده افزایش دهد، همچنین متعهد به کاهش زیان خود باشد، می توان شرایط بهتری را برای این صنعت متصور شد.
وی تصریح کرد: به طور قطع با مدیریت درست می توان شاهد کاهش زیان و رقابت جویی با محصولات خارجی بود، کما اینکه در دهه ۸۰ محصولات بهتری از ایران در بازار جهانی حضور داشت.
قائم مقام مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری سایپا به پیشرو بودن صنعت خودرو در بازار سرمایه به واسطه افت قیمتی های آن اشاره کرد که قیمت خودرو در شرکت مادر و شرکت های زیر مجموعه در نقطه ی جذابی قرار دارد.