ونیکی؛ از اقدامات تا سیاست ها
به موجب شرکت های حاضر در سبد بورسی “ونیکی”، P/E، ارزش خالص دارایی های شرکت سرمایه گذاری “ونیکی” ۵۰ همت و ارزش پرتفوی بورسی آنرا ۴۲ همت در حالیست که سهام این شرکت از قیمت پایینی برخوردار است. بخش کمیته سرمایه گذاری “ونیکی” با واگذاری و کسب سود حاصل از فروش سرمایه گذاری ها تلاش دارد تا قیمت سهام “ونیکی” در بازار سرمایه را بهبود دهد.
به گزارش بورس امروز؛ در تبیین سیاست های شرکت، مجمع عمومی فوق العاده این شرکت در سال ۱۳۹۹ را مورد اشاره قرار داد که به موجب آن “ونیکی” از شرکت سرمایه گذاری به هلدینگ چندرشته ای تبدیل شد.
با توجه به برنامه اصلاح پرتفوی این شرکت، آنچه تصمیم شرکت را در جابه جایی پرتفو در خصوص یک شرکت تحت تأثیر قرار میدهد، تقسیم سود شرکت های سرمایه پذیر است. در صورتی که شرکت های سرمایه پذیر “ونیکی” در پایان سال سود مناسبی را در مجمع تقسیم کنند، احتمال جابه جایی کمتری از پرتفوی وجود دارد.
به موجب قدمت “ونیکی” باید حداقل از ۳۰ تا ۴۰ شرکت های موجود در پرتفوی خارج شود. با توجه به انجام فرایند خروج و مناسب بودن اقدامات واگذاری، چند شرکت دیگر در دستور کار خروج قرار گرفته اند. برای اصلاح پرتفوی “ونیکی”، برنامه ای برای ایجاد شرکت زیرمجموعه دیگر برای تبدیل نوع سهامداری مستقیم به غیر مستقیم وجود ندارد.
به موجب ضوابط تبدیل شرکت های سرمایه گذاری به هلدینگ، باید میزان سهامداری در شرکت های تحت مالکیت تا سقف نفوذ مؤثر و میزان اوراق بهادار حاضر در پرتفوی شرکت افزایش یابد که بر این اساس ۷۰ درصد پرتفوی “ونیکی” باید به سهام (اوراق بهادار) اختصاص یابد که تاکنون ۴۲ درصد آن محقق شده است.
در اصلاح پرتفوی “ونیکی” برنامه شرکت سرمایه گذاری ملی ایران بر مذاکره با سهامداران مشترک شرکت ها به منظور تهاتر است که به عنوان یکی از گزینه های پیش روی این شرکت قرار دارد.
به عنوان مثال با توجه به سهامداری بنیاد مستضعفان در شرکت ها، این مجموعه از سهامدار مشترک با برخی از شرکت های سرمایه گذاری ملی ایران برخوردار است. بر این اساس “ونیکی” در مذاکره با بنیاد مستضعفان جهت فروش سهم شرکت های با درصد سهامداری پایین، تلاش دارد تا میزان مالکیت خود را در دیگر شرکت ها به حد نفوذ مؤثر رساند. تاکنون مذاکرات “ونیکی” در سطح کارشناس انجام شده و به مرحله مدیریتی نرسیده است. کارشناسان این شرکت در حال حاضر به جمع بندی در خصوص فروش و خرید سهام رسیده اند و شرکت این مسئله را در هیئت مدیره به بحث و بررسی گذاشته تا با افزایش سیت های مدیریتی در شرکت هایی که سهامدار عمده است، سهام برخی شرکت ها را واگذار نماید.
کارشناسان با بررسی ارزش شرکت ها و محاسبه EPS آنها، فرایند افزایش و کاهش سهامداری در یک سهم را مشخص می کنند و بر این اساس، “ونیکی” تاکنون با استفاده از این شیوه ارزیابی، میزان سهامداری خود را در نمادهای پارسان، نوری، ملی مس و صباتأمین افزایش داده است.
موانع واگذاری ایران خودرو
سهامداری مستقیم شرکت سرمایه گذاری ملی ایران در ایران خودرو ۵ درصد است که با افزودن سهم بانک تجارت و اعمال میزان مالکیت غیرمستقیم، این شرکت صاحب ۸.۵ درصد سهام شرکت ایران خودرو است. در خصوص موانع پیش روی “ونیکی” در واگذاری سهام ایران خودرو باید به اهمیت موضوع ایران خودرو در تمامی سطوح حاکمیتی اشاره کرد، لذا اتخاذ این تصمیم نیازمند اخذ انواع مجوزهای متعددی است که کسب آنها به راحتی ممکن نیست. “ونیکی” به منظور کسب مجوزات دولتی تاکنون از سوی بانک تجارت درخواست خود را ارائه نموده تا در مجامع بانک و زیرمجموعه های بانک، نزد وزارت صمت مطرح شده و پروسه آن طی شود.
برنامه های ونیکی در تأمین مالی طرح ها
یکی از برنامه های گذشته”ونیکی” در تأمین مالی را انتشار اوراق بدهی است که طی دو مرحله انجام شده است. باتوجه به زمان سررسید بخشی از این اوراق در تیر ماه سال آینده و بخش دیگر در اسفند ماه سال آینده، “ونیکی” تنها تصمیم به تسویه بدهی خود دارد و برنامه ای برای انتشار اوراق جدید در حال حاضر ندارد.
باتوجه به شرایط کنونی و نرخ اوراق، انتشار اوراق چندان به صرفه نیست، اما “ونیکی” به منظور تأمین مالی برنامه های خود، برنامه افزایش سرمایه را پیش روی خود دارد.
به موجب مصوبات هیئت مدیره شرکت سرمایه گذاری ملی ایران، “ونیکی” مرحله مذاکره با سهامدار عمده را طی می کند.
شرکت سرمایه گذاری ملی ایران برنامه خود را در اختیار سهامداران اصلی یعنی بانک تجارت و صندوق بازنشستگی قرار داده است. در صورت تأیید سهامداران عمده، پیشنهاد افزایش سرمایه مراحل ارائه به سازمان بورس و اخذ مجوز را طی خواهد نمود.
این شرکت در برنامه افزایش سرمایه خود تمامی منابع افزایش سرمایه اعم از سود انباشته، اندوخته ها و آورده نقدی را لحاظ نموده است.
تغییر سیاست ها و فیلدهای مدیریتی
بانک تجارت و صندوق بازنشستگی به ترتیب با مالکیت های ۴۱.۹۳ درصدی و ۳۴.۲۵ درصدی، به عنوان سهامداران این شرکت فعال در گروه شرکت های چندرشته ای صنعتی محسوب می شوند، لذا انتظار تغییر ترکیب سهامداران این شرکت در کوتاه مدت وجود ندارد. در صورت وجود سیاست این دو سهامدار بر حفظ و نگهداری سهام “ونیکی”، شاید در ادامه نیز تغییری در فیلدهای سهامداری این شرکت مشاهده نشود.
باتوجه به سیاست های اتخاذ شده شرکت سرمایه گذاری ملی ایران، این شرکت طی چند مرحله اقدام به مزایده فروش املاک تحت اختیار خود نموده است. املاک مذکور در گذشته دارایی مازاد شرکت ها بوده که به منظور کسب نقدینگی به فروش گذاشته شده بودند.
از جمله اقدامات “ونیکی” در خصوص خرید این املاک، افزایش نقدینگی شرکت های متقاضی، توسعه شهری و افزایش شعب در سراسر کشور است که اکنون با تغییر سیاست، این شرکت قصد واگذاری و فروش املاک مذکور را دارد تا با واگذاری املاک خود، املاک جدیدتر و متناسب با اهداف طراحی شده را خریداری نماید.
-چالش های سبدگردانی “ونیکی”
با توجه به اقدام “ونیکی” در تأسیس شرکت سبدگردانی با سرمایه حدود ۲۰ میلیارد تومانی و سهامداری بانک تجارت در “ونیکی”، فعالیت این سبدگردانی در بازار سرمایه را منوط به کسب مجوز از بانک مرکزی است. بر این اساس شرکت سرمایه گذاری ملی ایران قصد دارد تا با واگذاری بخشی از سهام تحت مالکیت خود در این شرکت، مسائل پیش روی این سبدگردان را تسهیل نماید.
این شرکت به دلیل تداخل تصمیمات برخی مراجع بالا دستی، توانایی انجام کارهای متداول سایر سبدگردان ها را ندارد.
و اما با توجه به مالکیت ۱۰۰ درصدی شرکت سرمایه گذاری ملی ایران در شرکت مدیریت سرمایه گذاری ایران، برنامه ” ونیکی” توسعه شرکت مدیریت سرمایه گذاری ملی ایران و ورود آن را به بازار سرمایه است.
ارزندگی سهام ونیکی
با توجه بهNAV مناسب شرکت سرمایه گذاری ملی ایران، “ونیکی” برای سرمایه گذاری ارزنده است. به موجب شرکت های حاضر در سبد بورسی “ونیکی”، P/E، ارزش خالص دارایی های شرکت سرمایه گذاری “ونیکی” ۵۰ همت و ارزش پرتفوی بورسی آنرا ۴۲ همت در حالیست که سهام این شرکت از قیمت پایینی برخوردار است. بخش کمیته سرمایه گذاری “ونیکی” با واگذاری و کسب سود حاصل از فروش سرمایه گذاری ها تلاش دارد تا قیمت سهام “ونیکی” در بازار سرمایه را بهبود دهد تا به این واسطه ارزش بازاری این سهام به قیمت اصلی خود نزدیک شود.
نویسنده: فرهاد حنیفی – مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری ملی ایران
منبع خبر: شماره ۱۰۰ نشریه بورس امروز آبان ماه ۱۴۰۳