عقب ماندگی قیمت واحدهای صندوق دارا یکم در پی کمبود نقدینگی
بازگشت قیمت واحدهای دو صندوق پالایش و دارایکم نیازمند منابع زیادی است، اگرچه در صندوق پالایش تا حدودی عملیات بازارگردانی منجر به بازگشت قیمت به سمت NAV آن شده است، اما در صندوق دار یکم به دلیل نیاز به تأمین منابع تاکنون محقق نشده است.
محمدهادی حمیدی تحلیلگربازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز؛ به عرضه و پذیره نویسی صندوق های پالایش و دارا یکم همزمان با صعود بازار و رسیدن شاخص به قله در سال ۱۳۹۹، بر غیراصولی بودن عرضه واحدهای صندوق ها در بازار سرمایه اشاره کرد.
وی یاد آور شد: دو صندوق دارا یکم و پالایش در زمان پذیره نویسی تنها دارایی تأیید شده ای شامل بانک، بیمه و شرکت پالایشی را داشتند و بدون برخوداری از رکن مدیر و متولی، نظارتی بر روند سرمایه گذاری آنها صورت نگرفت.
این تحلیل گر بازار سرمایه در خصوص تاثیر شرایط منفی بازار بر این صندوق ها، تفاوت دامنه این صندوق ها با سهام را مورد اشاره قرار داد و گفت: در زمان ریزش بازار در حالی که دامنه نوسان سهام ۵ الی ۶ درصد بود، سهام واحدهای صندوق های مذکور با دامنه نوسان ۱۰ درصد معادله می شدند این موضوع در کنار نبود بازارگردان منجر به تسریع ریزش قیمت واحدهای این صندوق ها شد.
وی با تأکید بر فقدان رکن مدیر در صندوق های پالایش و دارا یکم، گفت: عدم وجود مدیر در دو صندوق مذکور موجب بی برنامگی شده بود. علاوه بر این، رکن متولی دو صندوق پالایش و دارا یکم نیز مشخص نبود اما طی دو سال اخیر، تأمین سرمایه بانک مسکن مدیر صندوق دارا یکم و تأمین سرمایه نوین به عنوان مدیر صندوق پالایشی یکم انتخاب شدند.
وی نتیجه عملیات بازارگردانی در نماد پالایش را منجر به رشد قیمت واحدهای صندوق پالایشی یکم ذکر کرد؛ به گونه ای که مدیر صندوق موفق به نزدیک کردن قیمت واحدهای سرمایه گذاری این صندوق به NAV آن شد.
حمیدی با اشاره به فاصله قیمتی واحدهای صندوق دارا یکم با NVA آن، تأکید کرد: بزرگ بودن دو صندوق پالایش و دارا یکم، بازارگردانی این دو صندوق را نیازمند منابع بالایی می سازد تا اختلاف قیمتی آن را از میان برد.
وی فاصله قیمتی بین واحدهای این دوصندوق با ارزش ذاتی آن را در بازه زمانی میان مدت برای دو صندوق قابل رفع دانست و افزود: صندوق پالایشی تا حدودی موفق به رفع فاصله قیمتی با NAV صندوق شده و در حال حاضر به عدد ۸۰ درصد رسیده است؛ اما در صندوق دارا یکم هنوز قیمت هر واحد آن با ارزش ذاتی صندوق مزبور ۶۰ درصد فاصله وجود دارد.
تناقض ارزندگی دارایی صندوق های پالایش و دارایکم با ریزش قیمت واحدها
وی در اشاره به دو صنعت بانکداری و پالایشی در بازار سرمایه، گفت: صنعت بانکداری به لحاظ بنیادی از مؤلفه های تأثیرگذاری چون منابع ارزی و تعهد ارزی برخوردار است. P/E مناسب آن سبب حضور این صنعت در پرتفوی اغلب شرکت های حقوقی شده است.
این تحلیل گر بازار سرمایه با اشاره به تراز عملیاتی مناسب صنعت بانکداری، گفت: به جز تعداد محدودی از بانک ها، سایر بانک ها عملکرد مطلوبی از خود نشان داده اند که این امر در P/Eهای آنها منعکس شده است.
وی تنها مشکل صنعت بانکداری را تقسیم سود آن ذکر کرذ که به دلیل مشکلات کفایت سرمایه، بانک مرکزی اجازه پرداخت سود بالاتر از میزان مجاز خود، حتی به رقم ۱۰ درصد ثبت شده در قانون تجارت را نمی دهد.
طبق گفته حمیدی؛ اگرچه ممکن است تقسیم سود پایین صنعت بانکداری موجب کاهش جذابیت آن برای برخی سهامداران شده باشد، اما به دلیل پایین بودن P/E این صنعت، انتظار کاهش قیمت قابل توجهی برای آن وجود ندارد.
وی تأکید کرد: در صورت گشایش های بین المللی، این صنعت از پتانسیل رشد درآمد کارمزد ناشی از افزایش معاملات برخوردار است.
حمیدی که از صنعت پالایشی به عنوان صنایع پیشرو بازار سرمایه نام می برد، مصوبات دولت قبل در مورد این صنعت را مورد اشاره قرار دادکه با ایجاد حواشی برای این صنعت، سودآوری این صنعت را به مخاطره انداخت.
وی با این حال دید اغلب سرمایه گذاران نسبت به سهام پالایشگاه ها را مثبت ارزیابی کرد و گفت: سال گذشته P/E صنعت پالایشی مطلوب بوده است و شاید با افزایش کمی در P/E ، میزان جذابیت آن محدودتر شود.
وی به استراتژیک بودن محصولات تولیدی صنعت پالایشی اشاره کرد که سبب شده تا دولت خریدار محصولات اصلی این شرکت ها باشد.
این تحلیل گر بازار سرمایه همچنین با اشاره به عرضه برخی از دیگر محصولات پالایشی ها در بورس کالا، بر عدم وجود مشکل از نظر فروش برای این صنعت تاکید کرد.
لزوم وجود رکان صندوق در نظارت بر عملکرد
حمیدی از عدم رعایت اصول اولیه در تشکیل ارکان صندوق (رکن مدیر و متولی) و بازارگردان در ابتدای پذیره نویسی به عنوان تنها دلیل ریزش قیمت واحدهای این صندوق های پالایشی و دارا یکم، تنها دلیل ریزش این صندوق ها بوده است.
حمیدی به دامنه نوسان منفی و مثبت ۱۰ درصدی برای صندوق های پالایش و دارا یکم اشاره کرد که نبود بازارگردان در ابتدای پذیره نویسی و همزمانی این پذیره نویسی با ریزش بازار سرمایه، موجب سرعت در کاهش قیمت واحدهای صندوق های مذکور شد.
وی با بیان اینکه بازگشت قیمت واحدهای دو صندوق نیازمند منابع زیادی است، گفت: اگرچه در صندوق پالایش تا حدودی عملیات بازارگردانی منجر به بازگشت قیمت به سمت NAV آن شده است، اما در صندوق دار یکم به دلیل نیاز به تأمین منابع تا کنون محقق نشده است.
این تحلیل گر بازار سرمایه در پایان با تأکید بر لزوم پذیره نویسی اصولی صندوق ها و معرفی ارکان مدیر، متولی و بازارگردان برای هر صندوق، اظهار داشت: در صورتی که این صندوق ها در همان ابتدا به صورت اصولی پایه ریزی و پذیره نویسی می شدند، به مشکلات کنونی دچار نمی شدند، همان طور که در سایر صندوق های حاضر در بازار به غیر از صندوق های اهرمی، معامله واحدها به فاصله کم نسبت به NAV به خوبی گویای این مسئله است.