تحریم ها هم برداشته شود قادر به همکاری با نظام بانکی جهانی نیستیم
ولی الله سیف گفت: فرض کنیم تحریمها یک شبه برداشته شود و FATF هم حل شود چون نه استاندارد حاکمیت شرکتی و نه نسبتهای مالی رعایت نشده ما قادر به همکاری با نظام بانکی جهانی نیستیم.
به گزارش بورس امروز؛ ولی الله سیف رئیس کل اسبق بانک مرکزی در همایش بانکداری اسلامی گفت: به نظر من تکرار این همایش برکات خوبی داشته و ارائه مقالات برای ارتقا و بهبود خدمات بانکی به جامعه مفید است.
وی ادامه داد: شرایط نظام بانکی و استاندارد سازی لازم برای همکاری با نظام بانکی جهانی باید دقیق و مشخص شود زیرا که اکنون اقشار مختلف هرکسی به گونهای ایراد نظام بانکی را تحلیل میکند و بعضاً دارای تضاد و تناقض است لذا باید استانداردهای جهانی را در نظر گرفت.
سیف تصریح کرد: عوامل اصلی در ایرادهای موجود نظام بانکی شامل سیاستهای اقتصادی و رفتارهای نادرست دولتهای گذشته در ابعاد مختلف، توسعه نامتوازن بانکهای خصوصی با ساختار سهامداری غیراصولی میشود لذا باید استانداردهای جهانی را در نظر گرفت.
این کارشناس بانکی ادامه داد: مدیریت غیرحرفهای بانکها ناشی از ساختار سهامداری غیر اصولی (دولتی، نهادی و خصوصی) میشود بنابراین فقدان نظام حرفهای و مستقل حسابرسی، فقدان نظارت حرفهای بانک مرکزی بر بانکها موجب شده است که امروزه در صنعت بانک داری با مشکلاتی مواجه شویم. مشکلاتی از جمله ناکارآمدی و ناتوانی در تسهیلات دهی، در ایفای تعهدات و در سودآوری که نتیجه آن عدم تعادل جریان نقدینگی است. بر این اساس نیازمند یک برنامه اصلاحی کوتاه مدت و در ادامه بلند مدت هستیم.
سیف تصریح کرد: فرض کنیم تحریم ها یک شبه برداشته شد و FATF حل شد چون نه استاندارد حاکمیت شرکتی و نه نسبتهای مالی رعایت نشده ما قادر به همکاری با نظام بانکی جهانی نیستیم و مشکلات داخلی مانع آن خواهد بود.
وی ادامه داد: از جمله اقدامتی که باید در این زمینه انجام شود تصحیح سیاست گذاریهای پولی و مالی دولت شامل تغییر رفتار دولت با بانکها، اصلاح نظام نظارت بانک مرکزی بر بانکها، اصلاح نظام حسابرسی شامل استقلال، کیفیت و نظارت بر عملکرد، اصلاح ساختار نظام سهامداری بانکها شامل استقرار مدیریت حرفهای و مستقل، متعادل سازی کسب و کار بانکها شامل پاکسازی ترازنامه و تعادل دارایی و بدهی، تعادل درآمد و هزینه و جریان نقد ورودی و خروجی را شامل میشود.
وی خاطرنشان کرد: اگر در مورد مؤسسات غیرمجاز که در حال چپاول مال مردم بودن، زودتر اقدام میکردند چنان اتفاقاتی برای مؤسسات مالی نمیافتاد؛ بعضاً بانک مرکزی بدلیل نداشتن استقلال از برخورد قاطع با تخلفات عاجز است.
سیف خاطرنشان کرد: ما داریم سپرده گذار را جریمه میکنیم و آخر سال قدرت خرید سپرده او را از بین بردهایم. در این جریان گیرنده تسهیلات نفع میبرد و از جیب سپرده گذار بهره میبرد که ادامه این روند دیگر قابل قبول نیست.
وی گفت: بحث استقلال بانک مرکزی قابل بازی گرفتن نیست و میدانیم استقلال لازم را ندارد و ابزار و اختیارات لازم در اختیارش نیست.
به گفته سیف استقلال بانک مرکزی به مذاق بسیاری سازگار نیست که شاید اشکال به افق کوتاه مدت ماست و ما افق دید بلند مدت نداریم و نهایت افق ما ۴ ساله است و خود را مسئول نمیدادند فقط اینکه بتواند در این مدت پاسخگو باشد ما هیچ نهاد بلند مدتی در قانون نداریم و هرکس خود را مسئول دوره خود میداند و بعد را به خود مربوط نمیدادند.
وی ادامه داد: ترکیب هیأت عالی (بانک مرکزی) استقلال لازم را به بانک مرکزی نمیدهد مثلاً بانک مرکزی به تنها توانایی و امکان برخورد با تخلفات بانکی و مؤسسات مالی را ندارد؛ باید تاکید کرد که یک بهمن در بانکها در حال شکل گیری است که اگر فکری نشود دیر یا زود شاهد آن خواهیم بود باید گفت که هیچ بانکی بدون دست درازی به بانک مرکزی امکان ارائه تسهیلات تکلیفی را ندارد.
منبع:خبرگزاری مهر