چرا صندوق های اهرمی جذاب اند
دارندگان واحدهای ممتاز صندوق های اهرمی همانطور که می توانند در روندهای صعودی سود بیشتری کسب کنند، در شرایط نزولی بازار نیز دچار زیان بیشتری خواهند شد. بنابراین در زمان های رکودی بازار سرمایه، خرید واحدهای عادی صندوق های اهرمی، سرمایه گذاری در صندوقهای درآمد ثابت و یا صندوق های طلا استراتژی بهتری خواهد بود.
به گزارش بورس امروز؛ صندوق های اهرمی دارای واحدهای عادی و ممتاز می باشند. واحدهای عادی این صندوق ها صدور و ابطالی بوده و دارای کف و سقف سود مشخصی هستند. ار آنجا که در صورت منفی بودن بازده صندوق، واحدهای عادی به میزان کف بازدهی سود دریافت می کنند، این واحدها را بدون ریسک نیز می نامند. واحدهای ممتاز صندوق، واحدهای قابل معامله بوده که دارای نرخ بازدهی مشخص و ثابتی نیستند و حتی دارندگان این واحدها ممکن است دچار زیان شوند.
قدمت صندوق های اهرمی در کشور به سه سال می رسد و در حال حاضر ۷ صندوق اهرمی در بازار سرمایه مشغول به فعالیت هستند. مجموع ارزش خالص دارایی های ۷ صندوق اهرمی حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان است که ۳۲ درصد کل ارزش خالص دارایی های صندوق های سهامی را تشکیل می دهد.
طبق دستورالعمل صندوق های سهامی، این صندوقها باید حداقل ۷۰ درصد دارایی خود را در سهام و ۳۰ درصد باقی را در سپرده بانکی، اوراق و سایر داراییها سرمایهگذاری نمایند. طبق بررسی پرتفوی صندوقهای اهرمی، تمامی صندوقها حد نصاب مورد نظر سازمان را رعایت نمودهاند. صندوقها برای نیاز به نقدینگی و همچنین کاهش ریسک پرتفو، همواره بخشی از منابع خود را به صورت نقد یا سپرده بانکی نگهداری میکنند.
آنچه که باید مورد توجه قرار گیرد این است که طبق امیدنامه این صندوقها، کف بازدهی سالانه این صندوق ها از ۲۷ تا ۳۱ درصد و سقف بازدهی از ۳۰ تا ۳۵ درصد متغیر است. این امر نشان
می دهد در حال حاضر نسبت به صندوق های درآمد ثابت و اوراق، نرخ بازدهی بالاتری را نصیب دارندگان واحدهای عادی خود می کنند که موجب ایجاد رقابت بین صندوق ها شده است.
در نمودار زیر روند شاخص کل با میزان حباب صندوقهای اهرمی اهرم و توان مقایسه شده است. منظور از حباب درصد اختلاف قیمت پایانی صندوق با NAV ابطال است. مشاهده میشود در روندهای صعودی بازار به دلیل افزایش تقاضا، افزایش میزان ریسک پذیری سرمایه گذاران و تمایل در به دست آورن بازدهی بیشتر، حباب صندوقها افزایش یافته است. بنابراین با توجه به خاصیت اهرمی بودن این صندوق ها، پیش بینی روند آتی بازار می تواند بر میزان بازدهی کسب شده از این صندوقها موثر باشد. دارندگان واحدهای ممتاز صندوق های اهرمی همانطور که
می توانند در روندهای صعودی سود بیشتری کسب کنند، در شرایط نزولی بازار نیز دچار زیان بیشتری خواهند شد. بنابراین در زمانهای رکودی بازار سرمایه، خرید واحدهای عادی صندوق های اهرمی، سرمایه گذاری در صندوقهای درآمد ثابت و یا صندوقهای طلا استراتژی بهتری خواهد بود.
نویسنده: مهسا پاگلی – سرپرست تحلیل شرکت تامین سرمایه امین
منبع خبر: شماره ۹۷ نشریه بورس امروز – مرداد ۱۴۰۳