مدیرعامل فولاد مبارکه خواستار شد:
لزوم ترغیب ارکان زنجیره “فولاد” به عرضه محصولات در بورس کالا
چابکی و انعطاف بورس کالا در اصلاح دستورالعمل های جاری مانند زمان تسویه متناسب با شرایط بازار و ذی نفعان جزو خواسته های طرفین معامله در زنجیره فولاد بوده که بورس کالا نتوانسته است با ارتباط موثر شورای عالی بورس این مانع را برطرف نماید.
به گزارش بورس امروز؛ از سال ۱۳۹۷ و با تشدید دخالتها در بورس کالا و تغییر انتظار دولت از بورس کالا از محل کشف قیمت شفاف و مبتنی بر عرضه و تقاضا به عنوان ابزار تنظیم بازار، نه تنها هدفگذاری دولت در قیمت گذاری فولاد بر اساس نرخ ارز ثابت (۴۲۰۰ تومانی) محقق نشد، بلکه عملکرد بورس کالا نیز با صدور بخشنامههای غیرکارشناسی و دستوری همچون الزام همه تولیدکنندگان فولاد حتی تولیدکنندگان کوچک و متوسط کاملاً خصوصی به عرضه محصولات تولیدی در بورس کالا با قیمتهای دستوری دچار اختلال گردید.اکنون با نامگذاری سال ۱۴۰۳ با نام «جهش تولید با مشارکت مردم»، تلاش شد تا به نقش بورس کالا در چهش تولید پرداخته شود. در این راستا طی گفت و گویی با محمدیاسر طیب نیا مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه تلاش شد تا اهمیت نقش بورس کالا در رفع تنگاهای مالی صنایع از جمله صنعت فولاد و نقش بورس کالا در جهش تولید در صنعت فولاد به واسطه مشارکت های مردمی مورد بررسی قرار گیرد. مشروح این گفت و گویی در ذیل آمده است.
- جناب آقای طیب نیا تنگناهای مالی صنایع از جمله فولادی ها را چگونه میتوان از طریق بورس کالا مرتفع کرد تا به این واسطه شاهد جهش تولید به واسطه مشارکت مردمی باشیم؟
بورس کالا بستری مناسب برای عرضه انواع کالاها و خرید متقاضیان در فضایی عادلانه می باشد. در شرایطی که به الزامات بورس در رقابت عمل شود و فرصت رقابت بر پایه عرضه و تقاضا فراهم شود امکان تامین منابع طرفین معامله فراهم می گردد. تامین منابع طرفین و همچنین دسترسی متنوع و همیشگی به کالاهای مشابه می تواند در ترغیب عرضه کنندگان به توسعه محصول و جهش تولید و عرضه بدون وقفه و منظم محصولات نماید که در بلند مدت متضمن منافع خریداران و متقاضیان کالاهاست. ایجاد فضای شفاف در بورس کالا برای انجام معامله مانعی برای ایجاد فساد و حضور واسطه ها خواهد بود و سود عادلانه را برای زنجیره فولاد و سایر کالاها فراهم می کند و از ایحاد التهاب های کاذب در بازار جلوگیری می کند. به جهت رفع تنگناهای مالی و استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه و بورس امکان استفاده از روش های فروش سلف و معاملات کشف پرمیوم و سایر ابزارهای نوین مالی همچون قراردادهای آتی و … فراهم می باشد.
- از منظر مدیرعامل فولاد مبارکه به این موضوع بپردازید که تولید کنندگان فولادی چگونه می توانند از طریق بورس کالا جهشی را در بخش تولید از طریق مشارکت های مردمی رقم زنند؟ آیا بورس کالا از ابزارهای مالی لازم برخوردار است؟ در بورس کالا باید چه بسترها و زمینه هایی فراهم شود؟
بورس کالا با ایجاد فضای رقابتی و جلوگیری از دخالت های دستوری خارج از بورس می تواند ارکان زنجیره فولاد را به عرضه هر چه بیشتر محصولات خود در بورس کالا ترغیب کند. دخالت بورس کالا در توافق طرفین عرضه و تقاضا در شرایط پرداخت نیز مانعی برای حضور شرکتهای فولادی در بورس کالا خواهد بود. در این راستا چابکی و انعطاف بورس کالا در اصلاح دستورالعمل های جاری مانند زمان تسویه متناسب با شرایط بازار و ذی نفعان جزو خواسته های طرفین معامله در زنجیره فولاد بوده که بورس کالا نتوانسته است با ارتباط موثر شورای عالی بورس این مانع را برطرف نماید. استفاده از ظرفیت های بورس کالا مانند رینگ صادراتی می تواند باعث توسعه بازارهای صادراتی برای زنجیره فولاد باشد. تغییر مداوم ضوابط استفاده از ارز صادرکنندگان محصولات فولادی مانعی در فعال سازی رینگ صادراتی بوده است.
منبع: شماره ۹۶ نشریه بورس امروز– تیرماه ۱۴۰۳