جزئیات افزایش سرمایه رایان سایپا در سال جاری
به گزارش خبرنگار بورس امروز: بحث لیزینگ و شرکتهای خودرویی لیزینگی چند سالی است که به دلیل تورم شدید دچار مشکلات فراوانی بوده است. طبیعی است در چنین شرایطی فعالیت شرکتهای لیزینگی بسیار کاهش یابد. اما در همین شرایط تحریمی و تورمی کشور و مشکلات بسیار بالایی که در بحث نقدینگی وجود دارد شرکت لیزینگ […]
به گزارش خبرنگار بورس امروز: بحث لیزینگ و شرکتهای خودرویی لیزینگی چند سالی است که به دلیل تورم شدید دچار مشکلات فراوانی بوده است. طبیعی است در چنین شرایطی فعالیت شرکتهای لیزینگی بسیار کاهش یابد. اما در همین شرایط تحریمی و تورمی کشور و مشکلات بسیار بالایی که در بحث نقدینگی وجود دارد شرکت لیزینگ رایان سایپا که جزو قدیمیترین و باسابقهترین شرکتهای لیزینگ در کشور است. این شرکت در حالی سال گذشته ۷۲ هزار دستگاه را لیز کرده که سال پیش یکی از بدترین سالهای صنعت خودرو بوده است. شرکت طی سالهایی که وضعیت لیزینگ خودرو مشکل داشته، سعی کرده تا روشهای دیگری برای عدم رکود در این بازار استفاده کند. همچنین این شرکت برای سال جدید قصد دارد سرمایه خود را از ۹۰۴ میلیارد تومان به ۱.۳۶۰ میلیارد تومان افزایش دهد. با در همین زمینه با محمد زارعپور اشکذری به گفتوگو پرداختیم. مشروح این گفت و گو در ذیل آمده است که با هم می خوانیم:
با توجه به فعالیت هایتان شما به نوعی یک نهاد مالی محسوب می شوید و بحث کفایت سرمایه در مورد شما کاملا صدق می کند. الان بحث افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها موضوع روز عرصه اقتصادی است. آیا شما در این خصوص برنامه ای دارید؟
مصوبه مجمع ما این است که افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی، سود انباشته و از محل آورده سهامداران داشته باشیم.
کدام یک از دارایی هایتان را در بحث کفایت تامین مورد نظر قرار می دهید؟
شرکتهای لیزینگ طبق مصوبه بانک مرکزی نمی توانند دارایی های زیادی داشته باشند. از ۱۰۰ درصد منابعی که در اختیار دارند باید ۸۵ درصد آن در حوزه لیزینگ خرج شود. ما نمی توانیم دارایی ثابت بخریم، پس در بحث تجدید ارزیابی از محل دارایی ها خیلی دست ما باز نیست. برای بانک ها به دلیل ساختمانهای بسیاری که در اختیار دارند این تجدید ارزیابی بسیار مفید است اما شرکتهای لیزینگ این اختیار را ندارند.
شما نمی توانید نمایندگی داشته باشید؟ طبق دستور بانک مرکزی برای این کار باید یک نهاد مستقلی وجود داشته باشد. لیزینگها نمی توانند شعب داشته باشند و در شهرستانها نمایندگی داشته باشند. در حال حاضر بیش از ۶۰۰ نماینده در سراسر کشور داریم.
اینها کسانی هستند که نمایندگی سایپا، سایپا دیزل، زامیاد و… هم را دارند. یعنی اگر فردی بخواهد خودرو سنگین از زامیاد یا سایپا دیزل خریداری کند می تواند از نمایندگی درخواست دریافت تسهیلات شرکت لیزینگ رایان سایپا را داشته باشد. یعنی وقتی متقاضی به نمایندگی های سایپا می رود در اتوماسیون مشترکی که وجود دارد می تواند از آپشن های مختلف خرید که شامل استفاده از لیزینگ رایان است استفاده کند. البته اینها بستگی به شرایط و سیاست های فروش گروه خودروسازی سایپا دارد.
آیا افزایش سرمایه شما در سال جاری اتفاق خواهد افتاد؟
بله امسال اجرایی خواهد شد. سرمایه فعلی شرکت ۹۰۴ میلیارد تومان است که در نظر داریم این رقم را تا ۱٫۳۶۰ میلیارد تومان برسانیم.
یعنی شما از لیزینگ بخش مردم و جامعه به سمت شرکت ها تغییر سیاست خواهید داد؟
خیر، بحث لیزینگ خطوط تولید و تامین مواد اولیه آنها خارج از مشکلات مردم و جامعه نیست. همین مردم هستند که این مجموعه شرکت ها را تشکیل می دهند؛ رونق تولید با عنایت به فرمایشات مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد مقاومتی کمک شایانی در حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم و در یک دید کلی مشکلات اقتصادی جامعه می نماید.
در حال حاضر چند درصد از فروش سایپا را شما بصورت لیزینگ انجام می دهید؟
در یکسال گذشته بازار خودرو با توجه به شرایط حاکم به سمت خرید نقدی حرکت کرده و فروش لیزینگی محصولات سایپا کمی کاهش یافته است. لیکن چشم انداز افزایش آن با توجه به شرایط کنونی بازار بهتر می شود.
سال گذشته چه میزان از فروش سایپا را شرکت رایان سایپا انجام داده است؟
سال گذشته حدود ۷۲ هزار دستگاه خودرو را ما به صورت لیزینگی واگذار کردهایم.
با توجه به شرایط بازار و نواسانات قیمت ارز و تغییرات قیمت خودرو شما متحمل زبان نمی شوید؟
ما فقط اعطای تسهیلات داریم و کاری به نوسانات بازار ارز و خودرو نداریم؛ بعنوان مثال مشتری از کارخانه خودرویی را خریداری می کند و ما حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد قیمت آن را تسهیلات پرداخت می کنیم. با قیمت خودرو کاری نداریم بلکه بابت تسهیلاتی که پرداخت کرده ایم طی دوره مدت قرارداد بصورت اقساط در بازه های زمانی ۳۶ یا ۴۸ ماهه مبلغ به ما بازگردانده می شود. در واقع ما اصل تسهیلات و سودی که به آن تعلق گرفته است را پس می گیرم؛ در واقع لیزینگ ها با نوسانات ارزی و بازار در گیر نیستند.
در حال حاضر شرکت رایان سایپا با توجه به شرایط اقتصادی و تحریم ها چه فعالیت هایی دارد؟
شرکت رایان سایپا از قدیمی ترین شرکت های لیزینگ در ایران است و در حال حاضر ۴۰ درصد سهم لیزینگ کشور را در اختیار دارد. این بار مسئولیتی رایان سایپا را افزایش می دهد. از سال گذشته و با توجه به تحریم ها و مشکلاتی که در حوزه خودرو پیش آمده شرکت به بخش های دیگری از خودروسازی ورود یافته است. بخشی از ظرفیت ها در راستای سیاست های گروه سایپا و در اختیار این شرکت است و مازاد آن در راستای ظرفیت های خالی در حوزه های دیگری مانند لوازم خانگی, خودروهای دست دوم و … استفاده می شود.
آقای زارع پور با توجه به سوابقی که در مجموعه سایپا داشته اید و شناخت کاملی که از این خودروسازی دارید چه برنامه هایی برای رایان سایپا در نظر گرفته اید؟ آیا شاهد تغییر و تحول جدی در این بخش خواهیم بود؟
از بدو حضور اینجانب در شرکت رایان سایپا از حدود یک ماه پیش با عنایت به فرمایشات مقام معظم رهبری و نام گذاری امسال بنام سال رونق تولید و در راستای فرمایشات معظم له در زمینه حمایت از تولید کنندگان داخلی و تقویت بخش خصوصی مشغول تدوین برنامه ای برای حضور در بازارهای دیگر غیر از خودرو از جمله تامین مواد اولیه کارخانجات شرکت های تولیدی و در حوزه معادن بدنبال لیزینگ ماشین آلات و خطوط تولید این حوزه هستیم.
شرکت بر اساس مجوز بانک مرکزی و دستور العمل فعالیت شرکت های لیزینگی اقدام به فعالیت می کند تا به غیر از کسب درآمد برای مجموعه رایان سایپا در راستای رونق تولید و حمایت از تولید کنندگان نیز کمک شایانی داشته باشد. بانک مرکزی به ما اجازه داده در تامین منابع مالی برای ماشین آلات خط تولید و همچنین قطعات لوازم یدکی فعالیت کنیم. برنامه ریزی می کنیم تا از همه ظرفیت های رایان سایپا در تحقق اهداف یاد شده قدم برداشته شود.