فولاد در سرازیری قیمتی
در بازار داخلی، قیمتهای شمش با کف خود فاصله زیادی ندارند. قیمت شمش بر مبنای قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا با نرخ ۶۰ درصد همراه با کرایه حمل، نمیتواند زیر ۲۲ هزار تومان باشد. مگر این که قیمت پایه آهن اسفنجی به زیر ۱۱ هزار تومان برسد.
به گزارش بورس امروز؛ بازار فولاد طی اردیبهشت ماه نیز رکود سه ماهۀ خود را نشکست و چندان رونق نگرفت. اما برخلاف چند ماه اخیر، افت نسبی قیمتها را تجربه کرد. از ابتدا تا پایان ماه، روند قیمت بسیاری از مقاطع فولادی نزولی بود. میزان کاهش قیمت در برخی محصولات مانند میلگرد آجدار و تیرآهن، بیشتر بود؛ به نحوی که قیمت میلگرد آجدار برخی برندها، به قیمت اسفند ماه خود نزدیک شد. این افت قیمت باعث شد تا میلگرد آجدار رکورد ضعیفترین میزان تقاضای خود را بشکند!
نوسانات کاهشی قیمت ارز، اصلیترین علت افت قیمت مقاطع فولادی در اردیبهشت ماه محسوب میشود. دلار آزاد که در اواخر فروردین حدود ۶۷ هزار تومان عرضه میشد از ابتدای اردیبهشت وارد یک روند نزولی شد که این روند تا آخر ماه تداوم یافت و به محدوده ۵۷۰۰۰ تومان رسید یعنی حدود۱۰هزارتومان کاهش را طی یک ماه اخیر به ثبت رساند.
به دنبال کاهش قیمت ارز، تقاضا برای خرید محصولات فولادی نیز کاهش پیدا کرد. بسیاری از فعالان حوزه ساخت و ساز، امید دارند با تداوم افت قیمت ارز، قیمت مقاطع فولادی باز هم کاهش پیدا کند. به همین خاطر، تقاضا روی بازار فولاد بسیار پایین نمود یافته است. عرضه محصولات فولادی در بازار بورس کالا هم وضعیتی مشابه بازار آزاد دارد. نرخ فروش اکثر محصولات زنجیره فولاد بورس کالا در اواخر اردیبهشت ماه، به پایینترین میزان خود از ابتدای سال ۱۴۰۳ رسید. برای مثال، طی سه هفته متوالی تمام حجم آهن اسفنجی عرضه شده در تالار صنعتی بورس کالا، مورد معامله قرار نگرفت. قیمت شمش هم در بازار بورس روند نزولی داشته و با کاهش تقاضای ۲۶درصدی به نسبت ماه قبل روبه رو شد.
طی اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، بیشتر محصولات فولادی اعم از میلگرد، تیرآهن، ورق، پروفیل، نبشی و ناودانی، با افت قیمت همراه شدند. این میزان کاهش قیمت برای محصولات و برندهای مختلف، متفاوت بود. میلگرد آجدار و تیرآهن، بیشترین افت قیمت را ثبت کردند. به گونهای که شاهد کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت میلگرد و افت ۱۰ تا ۲۰ درصدی قیمت تیرآهن از ابتدای اردیبهشت ماه بودهایم. همچنین ورق سیاه فولاد جزء محصولاتی است که طی یک ماه گذشته، بیشترین افت قیمت را تجربه کرده است. به گونهای که هر کیلوگرم ورق سیاه ۳میل فولاد مبارکه اصفهان حدود ۵۵۰۰ تومان افت قیمت داشته یعنی حدود ۱۳درصد کاهش قیمت به نسبت ماه گذشته خود را تجربه کرده است. با وجود ریزشهای قیمتی اخیر در بازار فولاد، بسیاری از کارشناسان معتقدند از نیمه دوم خرداد ماه شاهد تغییر روند بازار و افزایش قیمت محصولات فولادی خواهیم بود. برخلاف بازار ارز و طلا، حباب قیمتی در بازار فولاد وجود ندارد و این بازار بیشتر تحت تاثیر جَو منفی بازار ارز قرار گرفته است. بنابراین به محض ثبات نرخ ارز، احتمالا شاهد افزایش تقاضا برای خرید محصولات فولادی و افزایش قیمتها در این بازار باشیم. معمولاً با ورود به فصل تابستان و برنامه کاهش برق مصرفی تولیدکنندگان و در پی آن کاهش عرضه، مصرف فولاد به پیک خود نزدیک می شود و احتمالا، بازار آهن آلات رونق گیرد. اگرچه سال گذشته این اتفاق رخ نداد و در تابستان شاهد رکود بازار ساخت و ساز و به تبع آن، رکود نسبی بازار فولاد بودیم.
از طرف دیگر، در بازار داخلی، قیمتها با کف خود فاصله زیادی ندارند. بر مبنای قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا با نرخ ۶۰ درصد همراه با کرایه حمل، قیمت شمش نمیتواند زیر ۲۲ هزار تومان باشد. مگر این که قیمت پایه آهن اسفنجی به زیر ۱۱ هزار تومان برسد. بدین منظور، باید قیمت گندله، کنسانتره و سنگ آهن کاهش پیدا کند که این موضوع امکان پذیر نیست. زیرا تولیدکنندگان این کالاها عمدتاً دولتی هستند و کاهش قیمت آنها، بودجه دولت را به هم میریزد. همچنین، درآمد دولت از مالیات بر ارزش افزوده را کاهش میدهد.
فارغ از این مسائل، آمارهای معاملاتی نشان میدهد که قیمت شمش و میلگرد به پایان سال ۱۴۰۱ نزدیک شده است. این در حالی است که طی دو سال گذشته، تمام عوامل موثر بر قیمت از جمله کرایه، دستمزد، برق، گاز و غیره افزایش یافتهاند. بنابراین تداوم این روند، برای دولت و صنعت فولاد تبعات زیادی در پی خواهد داشت.
چالشهای پیش روی بازار فولاد را میتوان در کاهش نقدینگی، افزایش مالیات، رکود در بخشهای مختلف اقتصادی، کاهش مصرف فولاد، کاهش ساخت و ساز و نوسانات شدید قیمت ارز جست و جو کرد. علاوه بر موارد فوق، میتوان وضعیت نابسامان بازار جهانی فولاد در سایه جنگ را هم اضافه کرد. جنگ اسرائیل و غزه همچنان ادامه دارد و قیمت نفت تغییر جدی نداشته است. با وجود ضعف تقاضا، قیمت شمش و ضایعات تقریبا ثابت مانده و رکود در بازار چین ادامه دارد. حجم صادرات فولاد چین هم از ژانویه تا آوریل امسال، از مرز ۳۵ میلیون تن عبور کرده که از سال ۲۰۱۶ تا کنون بی سابقه بوده است. این به معنای در دست گرفتن بازارهای خاورمیانه توسط رقیب ایران بوده و به ضرر صنعت فولاد ایران میباشد.
نویسنده: علی سپه وند ـ سرپرست معاملات بورس کالا کارگزاری صبا تامین
منبع: نشریه شماره ۹۵ بورس امروز- خرداد ۱۴۰۳