وزارت اقتصاد چارهای بیاندیشد؛
“اوراق” نفس بورس را گرفت
طی هفته های اخیر کاهش موقعیتها در بازار اختیار معاملات به میزان کافی نبوده و عدم امکان اخذ موقعیت جدید باعث قیمتگذاری نادرست در برخی از قیمتهای این زنجیره شده است.
به گزارش بورس امروز؛ بازار اختیار معاملات این روزها متاثر از بازار اصلی، دارای رکود نسبی است. هرچند ارزش معاملات همچنان قابل قبول است؛ اما ریسکهایی مانند احتمال اخراج آنها به فرابورس و توقف نماد معاملاتی برای فعالین این بخش نیز در حال افزایش است که از جمله آن میتوان به نمادهای پر حجم خودرو و خساپا اشاره کرد.
همچنین نماد پرمعامله اهرم که از جملهETF های محبوب فعالین آپشن نیز محسوب میشود با چالش سقف موقعیتها همراه است. به این نحو که به سقف مجاز موقعیتهای باز خود رسیده است. این عدد نصف تعداد واحدهای صندوق یعنی چهار میلیارد ورقه است (معادل دو میلیون قرارداد در هر سررسید) و امکان معامله مجدد نماد فوق تنها به واسطه آفست شدن ۲۰ درصد از موقعیتها قابل انجام است تا به این واسطه شاهد مجاز شدن امکان مجدد معاملات بر سررسید ماه سوم باشیم. هم اکنون بیش از دو هفته است که کاهش موقعیتها به میزان کافی نبوده و عدم امکان اخذ موقعیت جدید باعث قیمتگذاری نادرست در برخی از قیمتهای این زنجیره شده است.
هم اکنون تعداد موقعیتهای باز بیش از ۴۴ میلیون قرارداد است که بر ۴۴ نماد پایه در حال انجام است. از ارزش اعمال بالغ بر ۱۴ هزار میلیارد تومانی، تنها ۲۳ درصد در سود هستند و از ارزش اعمال نمودن برخوردارند.
ناامیدی به بورس در هفتههای اخیر باعث کاهش بازدهی در برخی استراتژیهای پرکاربرد از جمله کاوردکال (که از جمله موارد پرکاربرد بین فعالین آپشن و صندوقها است) شده است؛ به این صورت که بازدهی ماهانه این استراتژی با فاکتور ۱۰ درصد حاشیه امنیت به محدوده ۲.۵ درصد ماهانه تقلیل یافته است و نسبت به بازدهی اوراق اخزا و صندوقهای درآمد ثابت هیچ جذابیتی ندارد. در واقع صرفا افرادی که به ناچار در بازار حضور دارند میتوانند از امکان پوشش ریسک برای جلوگیری از زیان سهام خود استفاده نمایند.
به نظر میرسد که وزارت اقتصاد نیازمند آنست که به کمک بانک مرکزی برای اوراق اخزا با نرخهای بالا و سررسیدهای دور (که هر روز انتظارات بازده آن بالاتر میرود و پیامد منفی آن بر صندوقها بیش از گذشته خواهد بود)، چارهای بیاندیشد.
در همین راستا ایجاد ابزارهای مشتقه در بخش اوراق بیش از پیش الزامآور میشود. بر این اساس پیشنهاد میشود بر اخزاها، فیوچر اخزا و یا از آپشنهای با سررسیدهای مختلف استفاده شود. با این توضیح که بانک مرکزی یا وزارت اقتصاد به واسطه این ابزار از امکان ورود به آن با هزینه کمتری برخوردارند. در این میان توصیه میشود که از الان بازدهی اوراق برای سررسیدهای دور را معین کنند تا چراغ راهی برای سررسیدهای نزدیک این اوراق باشد. ضمن آنکه وجود چنین ابزارهایی در حال حاضر میتواند به صندوقهای برخوردار از اخزا کمک کند تا ریسک نوسانات منفی آن را با خرید پوت آپشن یا انتشار کال آپشن محدود کرد تا نیازی به ذخیره و یا ثبتهای نادرست nav که تبعات منفی خود را دارد، نباشد.
نویسنده: میثم مقدم -مدیر امور اقتصادی و توسعه شرکت سرمایه گذاری پویا
منبع: نشریه بورس امروز-خردادماه شماره ۹۵