فرصتهای آربیتراژی در روزهای پرنوسان
بازار سرمایه به ویژه در شرایطی که از وضعیت سیاسی مناسبی به لحاظ سرمایهگذاری برخوردار نیست و دارای التهابهای فراوان است، یکی از گزینههایی که امکان کنترل ریسک را به فعالین میدهد، استفاده از فروش آپشنهای خرید یا خرید آپشنهای فروش جهت بیمه کردن سهم است که به سرمایهگذاران پیشنهاد میشود.
به گزارش بورس امروز؛ در حال حاضر بازار اختیار دارای ۴۹ نماد پایه است که تعداد موقعیتهای باز آن بالغ بر۳۷ میلیون و به عبارتی بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان ارزش اعمال دارد که ۳۴ درصد از آن هم اکنون ارزش اعمال کردن دارد. از جمله نمادهای پرگردش میتوان به خودرو با سررسید اردیبهشت اشاره کرد که درهفته اول اردیبهشت سررسید میشود. این نماد با ۷.۵ میلیارد برگ سهم، ارزش اعمال کنونی آن معادل ۵۰۰ میلیارد تومان است. شستا به عنوان دیگر نماد مهم و اثرگذار با ۱۴.۷ میلیارد برگ سهم، از ارزش اعمال حدود ۵۰۰ میلیارد تومانی برخوردار است.
روند افزایشی تعداد موقعیتهای بازار تا نیمه فروردین خنثی و بدون افزایش بود، اما از نیمه فروردین ماه رو به افزایش گذاشت، به گونهای که شاهد رشد معقولی در آنها بودیم.
بازار اختیار معاملات در فروردین پرنوسان بود؛ هرچند تعدد نمادهای پایهای که از نقد شوندگی خوبی برخوردارند، جای رشد بیشتر دارد اما چرخشهای بازار و نوسانات آن، به ویژه در نزدیکی سررسیدها تغییرات بسیاری در قیمت آپشنها به ثبت رساند.
بازار سرمایه به ویژه در شرایطی که وضعیت سیاسی مناسبی به لحاظ سرمایهگذاری در فروردین ماه نداشت، دارای التهابهای فراوان بود. در این گونه موارد یکی از گزینههایی که امکان کنترل ریسک را به فعالین میدهد، استفاده از فروش آپشنهای خرید یا خرید آپشنهای فروش جهت بیمه کردن سهم است که به سرمایهگذاران پیشنهاد میشود.
یکی از نمادهای بسیار پرنوسان این ماه نماد “اهرم” بود که هم زمان دارای کال و پوتهای فراوانی در محدوده ۲۲۰۰ تومان بود. بگونهای که طی چند نوبت نوسانات بسیار تندی را در هر دو سمت کال و پوت شاهد بودیم. به ترتیبی که افزایش و کاهش ریسک سیاسی باعث شد آپشنهای ۵ تومانی آن تا سطح ۱۰۰ تومان چندین مرتبه نوسان کنند. اما تجربه بسیار جالب این بود که با وجود کاهش قیمت اهرم در روز سررسید تا سطوح ۲۱۳۰ تومانی و افزایش قیمت پوت ۲۲۰۰ تا سطوح ۷۰ تومان بود. در دقایق پایانی معاملات شاهد رنج منفی در قیمت پوت آپشن تا سطوح ۱۰ ریال بودیم که بسیار عجیب و البته فرصت آربیتراژی بسیار مناسبی را برای عدهای رقم زد. علت این امر را شاید بتوان در این مورد جستجو کرد که فعالین، از دارایی پایه جهت تحویل برخوردار نبودند و به ناچار برای جلوگیری از سوخت شدن ارزش پوت آپشن خود ناچار به فروش با قیمت نازل شدند. این اتفاق دقیقاً برعکس برخی دیگر از نمادها همچون پوت خودرو در سررسید بود که حتی گرانتر نیز قیمتگذاری میشد؛ دلیل آن نیز عدم تمایل فروشنده برای تحویل گرفتن سهم در سررسید بود. از این رو دقت در قیمت آپشنها در سررسید بیش از گذشته دارای اهمیت میشود چرا که فرصتی مناسب را میتواند ایجاد کند.
در حال حاضر گزینههای کم ریسکی که در بازار وجود دارد شامل استراتژی کانورژن با سود قطعی در برخی نمادها تا سطح ۳.۸% ماهانه و کاوردکال با سطح بازدهی ۵% در شرایطی که حاشیه امنیت و پوشش ریسک ۱۰ درصدی داشته باشد موجود است.
نویسنده: میثم مقدم، مدیر امور اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری پویا؛