بررسی ارزندهترین صندوقهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه؛
«سرمایهگذاری بخشی» ارزنده است؟
در کسب بازدهی بهتر صندوق بخشی نسبت به میانگین بازدهی سهام داخل صنعت تعداد سهام داخل شرکت و همبستگی کم بازدهی شرکتها نسبت به هم میباشد. هرچه تعداد شرکتهای یک صنعت بیشتر باشد، سرمایه گذاران کار سخت تری برای تحلیل و انتخاب موارد سرمایهگذاری ارزنده دارند و صندوق های بخشی از این جهت میتوانند کمک کننده باشند.
به گزارش بورس امروز؛ صندوق بخشی در واقع شاخهای از صندوقهای سهامی است که عمده سرمایهگذاری خود را در یک صنعت خاص انجام میدهد. به همین دلیل لزوماً بازدهی یک صنعت در حالت کلی همیشه بهتر از کل بازار نخواهد بود؛ اما با توجه به شناخت از صنایع مختلف و سیکلهای رونق و رکود آن، میتوان در بازههای مختلف بازدهی بیشتر از بازار کسب کرد. این کار نیازمند شناخت از نحوه عملکرد هر صنعت در سیکلهای مختلف در طی دورههای متفاوت میباشد. به طور کلی صنایع میتوانند در میانمدت واکنش متفاوتی به سیاستهای دولت و نرخهای جهانی نشان دهند و در نتیجه بازدهیهای متفاوتی کسب کنند. بنابراین در مرحله انتخاب سهام برای سهولت کار سرمایهگذاران میتوانند به جای انتخاب میان تعداد زیادی از سهام یک صنعت خاص، در صندوقهای بخشی سرمایهگذاری کنند. از این جهت صندوقهای بخشی به طور معمول دارای نوسان قابل توجه در خالص ارزش داراییها میباشند.
در این میان کسب بازدهی بالاتر نیازمند عملکرد بهتر صنعت نسبت به بقیه صنایع بازار میباشد. در حال حاضر امکان تاسیس صندوق در ۸ صنعت وجود دارد که از این تعداد صندوقهای بخشی در ۵ صنعت فعال شدهاند. اما یک نکته قابل توجه در کسب بازدهی بهتر صندوق بخشی نسبت به میانگین بازدهی سهام داخل صنعت تعداد سهام داخل شرکت و همبستگی کم بازدهی شرکتها نسبت به هم میباشد. یکی از عوامل مهم در ایجاد صندوق بخشی تعداد شرکتهای پذیرش شده در آن بخش از بازار میباشد. به این صورت که هر چه تعداد شرکتهای یک صنعت بیشتر باشد، سرمایه گذاران کار سختتری برای تحلیل و انتخاب موارد سرمایهگذاری ارزنده دارند و صندوقهای بخشی از این جهت میتوانند کمک کننده باشند. به طور کلی نحوه متنوعسازی پرتفوی صندوق و انتخاب سهام مناسب در صنایع با تعداد سهام بالا و همبستگی کم، میتواند منجر به عملکرد بهتر نسبت به بقیه سهام آن صنعت گردد.
همانطور که اشاره شد صندوقهای بخشی به دلیل سرمایهگذاری در صنعتی خاص، بیشتر در معرض نوسانها و ریسکهای صنعت هستند. بنابراین در طبقهبندی ریسکهای بالاتر از صندوقهای سهامی و حتی مختلط قرار میگیرند. اما استفاده از تکنیکهای تنوع بخشی در صنایع با تعداد سهام بالا میتواند ریسک شرکتی را تا حدود زیادی کم کند. اما برای کاهش یا پوشش ریسک صنعت میتوان از سایر ابزارهای بازار سرمایه در قالب ۳۰ درصد وزن صندوق استفاده کرد. این صندوقها میبایست حداقل ۷۰ درصد از کل داراییهایی خود را در یک صنعت سرمایهگذاری کنند. همچنین، صندوقهای بخشی میتوانند حداکثر ۱۰ درصد از کل داراییهای خود را در سهام سایر صنایع سرمایهگذاری کنند. در واقع بایستی برای اجتناب یا پوشش ریسک صنعت از مدیریت فعال در ابزارهایی نظیر اوراق اختیار معامله، آتی سهام یا گواهی سپرده یا اوراق و سپرده بدون ریسک استفاده کرد.
عملکرد صندوق وابستگی بسیار زیادی به عملکرد صنعت دارد. بنابراین بازدهی ضعیف صنعت لاجرم منجر به بازدهی کمتر حداقل ۷۰ درصد صندوق نسبت به سایر بخشهای بازار خواهد شد. اما در این میان سرمایهگذاری در شرکتهای رشدی و ارزشی در شرایط رکود صنعت هم میتواند بازدهی مطلوب کسب کند. علاوه بر این میتوان با به کارگیری صحیح اهرم موجود در ابزارهای نوین مالی در ۳۰ درصد وزن صندوق عملکرد ضعیف صنعت را تا حدود زیادی جبران کرد.
نویسنده: امیر سیرانی- مدیر سرمایهگذاری سبدگردان الگوریتم
منبع: شماره ۹۳ ماهنامه بورس امروز