نگرانی فولادی ها از سال ۱۴۰۳
تمامی صادرکنندگان زنجیره فولاد از ابتدا تا انتهای زنجیره فولاد به عرضه ۱۰۰ درصد ارز صادراتی در سامانه نیما از اول فروردین ۱۴۰۳ مکلف شدند. در این میان با توجه به فاصله نرخ ارز نیمایی با نرخ ارز آزاد، شرکت های صادرات محور با مشکل مواجه خواهند شد.
مرتضی علی اکبر مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات در گفت وگو با خبرنگار بورس امروز؛ از تغییر نرخ عوارض صادرات، افزایش نرخ گاز در خصوص شرکت های پتروشیمی و معدنی و به نوعی فولادی ها و افزایش حقوق دولتی به عنوان متغییر های اثر گذار بر روند بازار در سال ۱۴۰۲ نام برد.
وی با بیان اینکه افزایش بی محابا رقم عوارض صادرات و در صورت بی نتیجه بودن، کاهش این رقم باعث رکود بازار میشود، اظهار داشت: از طرفی مواد اولیه مانند سنگ آهن از سوی دولت با ۴۰ تا ۵۰ درصد ماده خام یا وجه میگیرد که این موضوع در گذشته نبوده است.
وی از افزایش نرخ بهره به عنوان دیگر موضوع تاثیر گذار بر بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ نام برد و گفت: در حال حاضر عرضه اوراق در بورس توسط دولت انجام میشود. با جمع آوری نقدینگی از بازار سرمایه به واسطه این اوراق، عملا این پول ها دیگر به بازار سرمایه باز نمی گردد.
مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات به اهمیت شرکت های پتروشیمی، فولادی، پالایشگاهی و معدنی در بازار سرمایه اشاره کرد که سود یا درآمد آنها نسبت به سال های گذشته نصف شده است. این در حالیست که قیمت محصولاتی مانند خودرو در بازار آزاد با قیمت دولتی تفاوت بسیار دارد و این سود به جای ورود به بخش تولید، به واسطه ها تعلق می گیرد.
وی یاد آور شد: با توجه به رقابت دو بازار پول و سرمایه، بازار پول مانور بیشتری دارد. ضمن آنکه سیاست های اشتباهی چون نرخ های دستوری نیز بر سر بازار سرمایه سایه افکنده است.
وی احداث نیروگاه از سوی شرکت های فولادی و معدنی را سیاست نادرست دیگری توصیف کرد که هزینه بالای راه اندازی نیروگاه ها این شرکت ها را تحت فشار قرار می دهد.
علی اکبری معتقد است که در صورتی که شرایط حاکم بر بازار سرمایه در سال آینده نیز به مانند سال ۱۴۰۲ باشد، نمی توان انتظار چندانی از رشد صعودی شاخص کل بورس داشت.
وی ادامه داد: اما در صورت افزایش نرخ دلار و افزایش تولید برق و گاز به منظور جلوگیری از قطعی، به طور قطع با تاثیر گذاری بر سود شرکت ها منجر به رونق بازار سرمایه خواهد شد.
وی تصریح کرد: افزایش نرخ ارز برای شرکت صادرات محور بازار سرمایه جنبه مثبت محسوب می شود و در سایر سهام نیز تاثیر گذار است. اما باید به این نکته نیز توجه کرد که تمامی صادرکنندگان زنجیره فولاد از ابتدا تا انتهای زنجیره فولاد به عرضه ۱۰۰ درصد ارز صادراتی در سامانه نیما از اول فروردین ۱۴۰۳ مکلف شدند. در این میان با توجه به فاصله نرخ ارز نیمایی با نرخ ارز آزاد، شرکت های صادرات محور با مشکل مواجه خواهند شد.
مدیر عامل”تجلی” افزود: در حال حاضر قیمت ها در کف هستند و شاخص مقاومت زیادی بر ۲ میلیون واحد دارد؛ به طور قطع فرصت خرید وجود دارد و برای کسانی که صبور هستند این بازار قطعا سود آوری خوبی را در بر خواهد داشت.
وی اظهار امیدواری کرد با کاهش مشکلات شرکت های تولیدی، آنها نیز از سود مناسبی برخوردار شوند.