از ۵۰ درصد مصرف مازاد تا تاثیر قانون ارث
حال و روز آب ایران
سخنگوی صنعت آب گفت: اکنون مصارف آب کشور ۹۰ درصد آب تجدیدپذیر است یعنی نزدیک به ۵۰ درصد مصرف مازاد داریم بنابراین کشور دارای ناترازی منابع و مصارف است و در سالهای خشک مثل چهار سال اخیر، این ناترازی بیشتر نمود دارد.
به گزارش بورس امروز؛ فیروز قاسمزاده، درباره شرایط آبی کشور اظهار داشت: پیشبینیهای اقلیمی نشان میدهد وضعیت بارشی کشور در ماههای آتی، در حالت خوشبینانه، نرمال خواهد بود. بنابراین با فرض وقوع شرایط نرمال، کمبود بارش پاییز و زمستان جبران نخواهد شد و اگر بارشهای اتفاق افتاده، در تولید رواناب و نفوذ آب به آبخوانها موثر نباشد، ممکن است آب ورودی به مخازن آب سطحی و زیرزمینی هم کاهش پیدا کند، بنابراین در حال حاضر، پیشبینیها افق روشنی را در برابر دید ما قرار نمیدهد.
بارگذاری روی منابع آبی؛ طبق شاخص بینالمللی کمتر از ۴۰ درصد، در ایران ۹۰ درصد
وی در ادامه به موضوع روند مدیریت مصرف آب در کشور اشاره کرد و گفت: بارگذاری مصارف در کشور با توسعه اجتماعی و اقتصادی در دهههای گذشته، افزایشی بوده است، بنابراین اکنون ۹۰ درصد آب تجدیدپذیر را مصرف میکنیم که بخشی از این رقم مربوط به مصارف غیرمجاز است و اگر سهم ۱۰ تا ۲۰ درصدی برای این بخش قائل باشیم، مابقی تخصیص و بارگذاریهایی است که در منابع آبی اتفاق افتاده است و این در حالی است که طبق شاخصهای بینالمللی، بارگذاری روی منابع آبی بایستی از ۴۰ درصد فراتر نرود.
حجم آب تجدیدپذیر کاهشی است
سخنگوی صنعت آب تصریح کرد: در سالهایی مثل ۴ سال اخیر که بارندگی زیر نرمال بوده و حجم آب تجدیدپذیر کاهشی بوده است، در تأمین مصارف، محدودیت ایجاد میشود بنابراین اینجاست که تغییر اقلیم باعث میشود تامین مصارف نتواند اتفاق بیفتد و ناپایداریهایی در بحث آب کشاورزی، شرب و صنعت داشته باشیم.
راهکارهایی که دنبال میشود
وی با اشاره به راهکارها برای عبور از شرایط موجود گفت: برنامههایی که در وزارت نیرو دنبال میشود در دو دسته کلان مدیریت مصرف و تامین مطمئن و یا تنوعبخشی به منابع آبی قابل تقسیم است. در دسته اول مدیریت مصرف، علاوه بر برنامه ملی سازگاری با کمآبی، که در چند سال اخیر در کشور دنبال میشود، برای اولین بار در دولت سیزدهم، برنامه مدیریت و مصارف حوضههای آبریز به صورت هفتگی کنترل و هر ۶ ماه بازنگری میشود و در شرایط ضرورت مثل امسال، حتی در ۲ ماه ابتدای سال آبی برنامه مورد بازنگری قرار گرفت. همچنین طرح مدیریت تؤامان آب و برق بعنوان یک طرح مهم در مدیریت مصرف در حوزه کشاورزی در وزارت نیرو دنبال میشود. در بخش شرب هم برای مدیریت مصرف با دو بخش نرمافزاری و سختافزاری تدوین شده است که الزاماتی دارد و کارهای اجرایی آن در حال پیگیری است.
برنامهریزی برای مدیریت آب سدها
قاسمزاده تاکید کرد: مدیریت مصرف به طور کاملا جدی دنبال میشود و در سدهای مختلف، برنامهریزی لازم را انجام دادهایم که کدام بخش و در چه زمانی آب باید مصرف شود و این اعداد به صورت هفتگی کنترل میشود. همچنین تعامل بسیار سازندهای بین وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی شکل گرفته است تا سیاستها همسو شود؛ بطور مثال الگوی کشت به عنوان یک موضوع بسیار مهم روی میز کار است که در این راستا بخش آب و کشاورزی منتفع خواهند شد.
الزام صنایع به استفاده از پساب و آب دریا
وی اظهار داشت: اکنون بر اساس بند “ع” تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، صنایع بزرگ، غیر از صنایع غذایی و دارویی باید از آبهای نامتعارف مثل پساب و آب دریا استفاده کنند و این موضوع نیز جزو برنامههایی است که باعث مدیریت مصرف و مدیریت بهینه منابع آب تجدیدپذیر در پهنه سرزمین میشود.
منبع خبر: خبرگزاری ایلنا