نگاهی اجمالی به عملکرد صنعت بیمه در 9 ماهه نخست سال 1402؛
لزوم تمرکز بر پاشنه آشیل صنعت بیمه
سه رشته بدنه اتومبیل، شخص ثالث و درمان به بیشترین نسبت خسارت را در میان رشتههای بیمه دارند به صورت میانگین حدود ۶۷ درصد (دوسوم) از حق بیمه دریافتی صنعت بیمه را به نام خود ثبت کردهاند. از این سه رشته میتوان به عنوان پاشنه آشیل در صنعت بیمه یاد کرد که مدیران در سطح کلان صنعت بیمه میبایست تمرکز بیشتری بر روی این سه رشته و کنترل نسبت خسارت آنها داشته باشند.
به گزارش بورس امروز، صنعت بیمه اگر چه به لحاظ ارزش بازار یکی از صنایع بزرگ در کشور به شمار نمیرود اما به لحاظ آن که بخش عمدهای از سهام شرکتهای فعال در این صنعت در بازار سرمایه مورد معامله قرار میگیرد اطلاعات و نسبتهای مربوط به این صنعت همواره مورد توجه تحلیلگران بازار میباشد.
جدید اطلاعات منتشر شده از صنعت بیمه به ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ مربوط است. بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی بیمه مرکزی حق بیمه تولید صنعت بیمه در ۹ ماهه نخست سال جاری به رقم ۲۰۲ هزار میلیارد تومان رسیده که این عدد در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با رشد حدود ۵۹ درصدی همراه شده است. این در حالی است که در مجموع ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱ صنعت بیمه موفق شده حق بیمهای معادل ۱۷۵ هزار میلیارد تومان گزارش کند. با این احتساب حق بیمه تولیدی ۹ ماهه سال جاری از ۱۲ ماهه پارسال پیشی گرفته است.
بر اساس اطلاعات در دسترس رشته درمان بیشترین سهم را در سبد حق بیمه دریافتی کشور داشته است. این در حالی است که در ۱۲ ماهه نخست سال ۱۴۰۱ سهم این رشته تنها ۲۶ درصد از حق بیمه تولیدی کل کشور و از این حیث رتبه دوم را در میان رشتههای بیمهای در اختیار داشته است. بر اساس این ردهبندی رشته شخص ثالث و مازاد با حدود ۲۷ درصد رتبه دوم را در اختیار دارد. این در حالی است که این رشته در سال قبل سهم ۳۱ درصدی بیشترین حق بیمه دریافتی را به نام خود ثبت کرده بود. نکته قابل توجه در این بخش، سهم حدود ۱۳ درصدی بیمه زندگی از کل حق بیمههای دریافتی است. هر چند این نسبت در سالهای اخیر با رشد قابل توجه همراه شده اما صنعت بیمه در این زمینه با کشورهای پیشرو فاصله زیادی دارد.
در حوزه پرداخت خسارت، نسبت خسارت در کل صنعت بیمه در۹ ماهه نخست سال جاری ۵۳ درصد بوده است. این در حالی است که نسبت خسارت ۱۲ ماهه سال قبل ۵۷ درصد بوده که نشان از بهبود عملکرد صنعت دارد.
در این میان بیمه بدنه اتومبیل با ۷۸ درصد بیشترین نسبت خسارت را در بین رشتههای بیمهای داشته است. رشتههای درمان و شخص ثالث نیز به ترتیب با ۶۴ در ۶۱ درصد رتبههای دوم و سوم را به نام خود ثبت کردهاند. در سوی مقابل رشتههای نفت و انرژی و هواپیما کمترین نسبت خسارت را در میان رشتههای بیمهای داشتهاند.
آنچه در مرور و جمعبندی آمار و اطلاعات در نمودارهای ارائه شده بر میآید سه رشته بدنه اتومبیل، شخص ثالث و درمان به بیشترین نسبت خسارت را در میان رشتههای بیمه دارند به صورت میانگین حدود ۶۷ درصد (دوسوم) از حق بیمه دریافتی صنعت بیمه را به نام خود ثبت کردهاند. لذا از این سه رشته میتوان به عنوان پاشنه آشیل در صنعت بیمه یاد کرد که مدیران در سطح کلان صنعت بیمه میبایست تمرکز بیشتری بر روی این سه رشته و کنترل نسبت خسارت آنها داشته باشند. در سطح شرکتی و از منظر سرمایهگذاری نیز، هر چند که عوامل متعددی میتواند در سودآوری شرکت و نوسانات قیمت سهام آن تأثیرگذار باشد بررسیها نشان میدهد به صورت کلی شرکتهایی که توانستهاند در بستن پرتفوی بیمهای خود حتی الامکان وزن کمتری به این سه صنعت داده و رشتههای نوپای بیمهای همچون نفت و انرژی، هواپیما و… را در سبد بیمهای خود بگنجاند، توانسته در عملیات بیمهگری خود موفقتر عمل کرده و به تبع آن حاشیه سود عملیاتی بیشتری گزارش نمایند.
نویسنده: حسن خضوعی – تحلیلگر کارگزاری صبا تامین
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۱، بهمن ماه ۱۴۰۲