پایانی برای اصلاح قیمت در زنجیره فولاد
طی ابلاغیه صادر شده از طرف بازرسی بورس کالا در ابتدای دی ماه، علاوه بر اعمال محدودیت بر روی محصول، محدودیت دیگری نیز با توجه به ظرفیت تولید تولیدکنندگان شمش بلوم به عنوان خریداران آهن اسفنجی و میزان سهمیهای که برای هر خریدار از سوی وزارت صمت اعلام میشود، برای هر تولیدکننده اعمال گردید، که برای هفته اول دی ماه این محدودیت به میزان ۳۰ درصد از سهمیه ماهانه بود.
به گزارش بورس امروز، بورس کالا در آذر ماه میزبان عرضه ۴۴۷ هزار تن آهن اسفنجی در تالار صنعتی بود که با ثبت تقاضای ۷۰۴ هزار و ۴۰۰ تن تمامی عرضه به طور کامل مورد معامله قرار گرفت.
قیمت میانگین در چهار هفته معاملاتی این ماه به ترتیب در هفته اول برابر با ۱۱۸ هزار و ۶۸۱ ریال، هفته دوم ۱۲۶ هزار و ۳۶۰ ریال، هفته سوم ۱۳۵ هزار و ۷۳۵ ریال و در هفته چهارم ۱۳۳ هزار و ۳۳۸ ریال بود؛ همینطور در مقام مقایسه قیمت میانگین ماهانه در آذر عدد این محصول به قیمت ۱۲۸ هزار و ۵۴۴ ریال و در آبان ماه بطور متوسط با قیمت میانگین ۱۲۵ هزار و ۲۴۰ ریال معامله شده است. با نگاهی به همین اعداد و ارقام در می یابیم رشد قیمت این محصول طی همین ماه و همینطور افزایش قیمت نسبت به ماه گذشته تماما شاهد تغییراتی است که نشان از رشد قیمت آهن اسفنجی دارد.
قیمت آهن اسفنجی به عوامل زیادی از جمله آنالیز آهن اسفنجی، نرخ بورس، نوسان نرخ ارز، تحولات سیاسی و اقتصادی، قیمت جهانی آهن و مسافت کارخانه بستگی دارد که در بازار فعلی علاوه به موارد اشاره شده، می توان احتمال قطعی برق در سه ماه پایانی سال را داشت که مطابق روال چند سال اخیر شاهد این موضوع بودیم. البته با ادامه یافتن جنگ و درگیری در منطقه که به تبع آن نوساناتی را در ابتدای فصل پاییز نیز در بازار دلار آزاد ایجاد کرد نیز افزود.
اگرچه نقدینگی سرگردان در خریدهای سرمایه ای در بازار کمتر به چشم می خورد، اما حقیقت این است که این معیار قدرت لازم برای جلوگیری از روند صعودی قیمت ها را نداشته است، چرا که ظاهرا وزنه به سمت افزایش قیمت ناشی از محدودیت های گازی در فصل سرد سال و افزایش هزینه تولید برای تولید کنندگان و به طبع آن کمبود آهن اسفنجی، رشد قیمت در ماهای اخیر سنگینی می کند.
البته سیاست های بازدارنده و کاهشی اعمال شده از طرف بورس کالا اگرچه همواره در مسیر کنترل قیمت ها و جلوگیری از رشد هیجانی قیمت این کالای استراتژیک در زنجیره فولاد بوده است، نیز شاید بی تاثیر نباشد. چرا که در مهر ماه، پیش پرداخت ثبت سفارش این محصول از ۱۰ درصد به ۲۵ درصد افزایش یافت که همین امر بعضا موجب کاهش تقاضا شده بود، اما در آذر ماه با تصمیم اتخاذ شده از طرف بورس، مجدد این پیش پرداخت به ۱۰ درصد کاهش یافت که به تبع آن این امر همواره همراه با افزایش تقاضا و حجم ورودی بیشتر از طرف خریداران می باشد.
در حالیکه خریداران در ابتدای دی ماه طی ابلاغیه ای که از طرف بازرسی بورس کالا دریافت کردند، با تغییری در محدودیت اعمالی برای حداکثر مقدار ورود برای خرید آهن اسفنجی مواجه شدند که طبق سنوات گذشته اعمال محدودیت با توجه به مقدار عرضه برروی تناژ ورودی هریک از محصولات عرضه شده توسط تولیدکنندگان بود. اما طی این ابلاغیه علاوه بر اعمال محدودیت بر روی محصول، هر تولید کننده محدودیت دیگری نیز با توجه به ظرفیت تولید تولید کنندگان شمش بلوم به عنوان خریداران آهن اسفنجی و میزان سهمیه ای که برای هر خریدار از سوی وزارت صمت اعلام می شود، اعمال گردید که برای هفته اول دی ماه این محدودیت به میزان ۳۰ درصد از سهمیه ماهانه بود و به نظر اقدامی است که شاید پیشتر از این بایستی شاهد آن می بودیم.
جایی که این کالای پایین دستی زنجیره فولاد، نه به دست بازرگانان به جهت کسب سود، بلکه در اختیار تولیدکنندگان واقعی شمش قرار گیرد. لذا باید دید این قبیل اقدامات از سوی بورس چه تغییری بر روند رو به رشد قیمت این محصول در هفته های آتی خواهد گذاشت.
اما این پرسش به وجود می آید که آیا به راستی این افزایش قیمت در محصولات پایین دست زنجیره فولاد، بیانگر این مهم است که آیا به پایان اصلاح قیمت در زنجیره فولاد نزدیک می شویم!؟
نویسنده: مسعود جعفر بیگلو – کارشناس بورس کالا کارگزاری بانک ملت
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۹۰، دی ماه ۱۴۰۲