حرکت قطار مولدسازی در مسیر تولید با معرفی ۱۸۰۳ مورد از اموال مازاد دولتی
به گفته رئیس سازمان خصوصیسازی، نتیجه تمام جلسات و پیگیریها در خصوص مولدسازی داراییها، معرفی ۱۸۰۳ دارایی مازاد به ارزش برآوردی ۱۲۹ هزار میلیارد تومان است؛ مولدسازی که مسیری برای استفاده مناسب از اموال راکد و بلااستفاده دولت در جهت رونق اقتصادی و تولید محسوب میشود.
به گزارش بورس امروز؛ هیأت عالی مولدسازی داراییهای دولت در جلسه ۱۴۰۱/۱۰/۲۱ به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد جزء (۶) بند (۲) مصوبه شصت و هفتمین شورای عالی هماهنگی اقتصادی، آیین نامه اجرایی مولدسازی داراییهای راکد دولت را تصویب کرد.
طبق آییننامه مولدسازی، وزارت امور اقتصاد و دارایی از طریق سازمان خصوصیسازی مسئولیت اجرای مصوبات هیات را بر عهده دارد. شناسایی داراییهای مازاد دستگاههای مشمول، پیشنهاد فهرست داراییهای مازاد، پیشنهاد روش مولدسازی داراییهای مازاد با اخذ نظرات از دستگاههای مشمول، تهیه فهرست و نحوه تعیین تکلیف طرحهای عمرانی نیمهتمام به صورت مشترک با سازمان برنامه و بودجه کشور با اخذ نظرات از دستگاههای مشمول و… از جمله وظایف مجری این آییننامه است. بر این اساس دستگاههای مشمول مکلف شدند حداکثر طی یک ماه از ابلاغ این آییننامه اطلاعات اراضی، املاک و سایر اموال و داراییهای غیرمنقول در اختیار خود را ثبت و تکمیل کنند.
اموال راکد دولتی که بارها رئیس جمهور بر مولدسازی آنها تاکید داشتند در آذر ۱۴۰۰ در گفتگوی تلویزیونی ابراهیم رئیسی گفت: برخی از اموال راکد دولت مولد نیستند در قانون هم آمده که مازاد آنچه که در اختیار دولت است واگذار شود.
مولد سازی که سالها نادیده گرفته شد البته به گفته قربان زاده رئیس سابق سازمان خصوصی سازی بر سر راه آن موانعی هم وجود داشت موانعی که او در خصوص آن اظهار کرد: از جمله موانع بر سر راه مولدسازی در ابتدای کار، شناسایی بود که مقاومتهایی را دستگاههای اجرایی داشتند البته اطلاعات هم کافی نبوده همچنین مخرج کسر داراییهای دولت نیز احصاء نشده و کامل نبوده است.
به تازگی هم رئیس سازمان خصوصی سازی مالک رحمتی در خصوص مولدسازی اظهار کرده است: مولدسازی یک امر گسترده است که در آن مدیران باید رویکردی درآمدی در پیش بگیرند، یعنی باید ابتدا هزینههای خود را دربیاورند و بعد بروند طرحهای در دست اقدام را عملیاتی کنند، به نحوی که در حال حاضر این طراحی و عملیات بهطور هم زمان درحال وقوع است و هم اکنون همه وظایف ساختاری و فرآیندهای مولد سازی تقریبا بالای ۸۰ تا ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارند.
شناسایی ۱۸۰۳ اموال مازاد دولتی
او به ارائه آمارهای مولدسازی پرداخت و عنوان کرد: تاکنون ۱۸۰۳ دارایی مازاد به ارزش برآوردی ۱۲۹ هزار میلیارد تومان معرفی شده و طبق دستور شما آنها به پیمانکاران بزرگ کشور معرفی شده است، که چندین پیمانکار بزرگ لیست را از ما دریافت کرده اند و در حال گزینش هستند که بتوانیم طرحهای عمرانی نیمه تمام را از این مسیر تامین منابع کنیم.
رحمتی بر اهمیت ارزش افزایی داراییهای مازاد دولت تاکید کرد و گفت: در گذشته دستگاهها داراییهای خود را خام واگذار میکردند، مثلا دستگاهی یک زمینی داشت و آن را واگذار میکرد، ولی الان ما فرآیند ارزش افزایی داریم یعنی آن زمین باید بیایید در کمیسیون ماده ۵ و بالاترین ارزش افزوده را پیدا کند و در نهایت با حداکثر قیمت کارشناسی فروخته شود. به عبارتی در مولد سازی خام فروشی ممنوع است و این یک مقدار فرآیند را طولانی میکند. تاکنون ۴۷۱ ملک بزرگ ارزش افزایی شده که در مجاری قانونی برای اخذ مصوبات جریان دارد، همچنین ۸۵ ملک را آگهی کردیم که به اندازه ۲.۲ همت ارزش گذاری شده است.
تعداد قابل توجهی از اموال مازاد دولتی در استانها شناسایی شده است
در ادامه هم روز گذشته دبیر هیات عالی مولدسازی داراییهای دولت احسان خاندوزی با اشاره به عملکرد هیات مولدسازی تا آذرماه امسال بیان کرد: عملکرد این هیات حاکی از آن است که تعداد قابل توجهای اموال مازاد در استانها شناسایی شده است.
او با بیان اینکه این اموال را نه فقط مقامات استانی بلکه مقاماتِ وزارتخانهها و دستگاههای ملی آنها را تایید کردهاند، اظهار کرد: در ادامه این اموال به سمت ارزش افزایی بهتر حرکت داده شده است. همچنین برخی از این اموال وارد مرحله قیمتگذاری کارشناسی رسمی دادگستری شده و برخی از آنها نیز وارد عرضه و فروش چه در قالب بورس کالا و چه در قالب مزایده عمومی و فراخوان عمومی شده است.
خاندوزی در ادامه اظهار کرد: امیدواریم در ماههای پایانی سال ۱۴۰۲ و به ویژه در سال ۱۴۰۳ که دومین سال مولدسازی داراییهای دولت است، این موارد به ثمر و نتیجه رسیده و ما بتوانیم بخش قابل توجهی از کسری بودجه عمرانی دولت را از این طریق تامین کنیم.
مولدسازی که وحید شقاقی، کارشناس اقتصادی، در خصوص آن بیان کرد: در همه نقاط دنیا معمولا سازمان مولدسازی داراییهای دولت وجود دارد دولتها هم اموال متعددی از زمین و ساختمان تا تجهیزات و… دارند که این اموال یا بلااستفاده است یا قابلیت تغییر کاربری دارند تا بتوان از آنها استفاده بهینه کرد. سازمانهای مولدسازی وظیفه دارند که این اموال بلااستفاده، مازاد و غیر بهرور را شناسایی و برای مولدسازی هر کدام از آنها برنامه ریزی داشته باشند.
مولدسازی صرفا فروش اموال نیست
این کارشناس اقتصادی در ادامه عنوان کرد: فرض کنید دولت یک زمینی در تهران دارد که میتواند آن را با مشارکت بخش خصوصی تبدیل به فضای سبز کند تبدیل این زمینها به فضای سبز با کمک بخش خصوصی میتواند سلامت شهروندان را افزایش دهد و این هم یک نوع معنی مولدسازی است به عبارتی مولدسازی صرفا فروش اموال نیست و فراتر از فروش اموال است البته دولتمی تواند برخی از اموال بدون استفاده خود را به فروش برساند و در بخشهای مورد نیاز کشور مانند حوزههای توسعهای، عمرانی و تولیدی استفاده کند.
شقاقی افزود: در مجموع باید درآمد حاصل از مولدسازی برای توسعه زیرساختها استفاده شود و طبیعتا زمانی که زیرساختهای کشور توسعه پیدا کند و سرمایهگذاری دولت افزایش یابد این اقدامات محرکی خواهد بود برای سرمایهگذاری بیشتر بخش خصوصی و میتواند کمک به رونق اقتصادی و تولید کند.
رونق اقتصادی در مسیر مولدسازی که ۹ بهمنسال گذشته هم رئیس جمهور با اشاره به آن مطرح کرده بود: هدف مولدسازی داراییهای دولت این است که در اجرای قانون، از ثروتهای بلااستفاده و متوقف مانده در دستگاهها برای رونق تولید و تسریع پیشرفت کشور استفاده بهینه شود.
به گفته کارشناسان و مسئولان، مولدسازی مسیری برای کمک به رونق تولید و اقتصاد خواهد بود مسیری که تازه در ابتدای راه است و باید دولت مردان برای بهرهبرداری مناسب از آن برنامه دقیق و جامعه داشته باشند.