از محل سود انباشته، مطالبات حال شده و آورده نقدی سهامداران؛
صنایع پیشرو بازار در افزایش سرمایه معرفی شدند
از بین ۵۳ شرکت درخواستکننده افزایش سرمایه درآبان ماه امسال، ۶ شرکت از صنعت سرمایهگذاریها، ۶ شرکت از صنعت محصولات غذایی و ۶ شرکت از صنعت بیمه پیشنهادات افزایش سرمایه مصوب هیئت مدیره را ارائه نمودند. همچنین از ۵۳ درخواست پیشنهاد افزایش سرمایه ارائه شده به سازمان بورس، ۱۶ نماد درخواست پیشنهادی خود را در مهر ماه ارائه نموده بودند که در آبان ماه اظهار نظر حسابرس در خصوص افزایش سرمایه خود را منتشر نمودند. علاوه بر این، سازمان بورس در آبان ماه مجوز افزایش سرمایه ۱۹ نماد را منتشر نمود.
به گزارش بورس امروز، شرکتهای حاضر در بازار سرمایه همواره به منظور تداوم عملکرد خود و تأمین مالی از شیوههای مختلف افزایش سرمایه بهره میبرند. در این بین شیوه سود انباشته باتوجه به میزان سودآوری شرکتها بسیار مورد توجه شرکتها بوده است. در آبان ماه سال جاری نمادهای بسیاری با استفاده از سود انباشته خود درخواست افزایش سرمایه را به منظور اصلاح ساختار مالی ارائه نمودهاند. در این گزارش نگاهی به پیشنهادات افزایش سرمایه ارائه شده خواهیم داشت.
از مهمترین اهداف تشکیل بازار سرمایه تأمین مالی آسان شرکتها در بازار است که به شیوههای مختلف بر اساس دستور العمل سازمان اقدام به ارائه درخواست و طی نمودن مراحل جهت دریافت تأیید سازمان و استفاده از قابلیتهای بازار است. استفاده از ابزار افزایش سرمایه به عنوان قدیمیترین ابزار بازار جهت تأمین مالی شرکتهای حاضر، همواره مورد توجه شرکت بوده است به طوری که در یک ماهه آبان ماه ۵۳ نماد پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوقالعاده را جهت افزایش سرمایه ارائه نمودهاند.
از بین ۵۳ شرکت درخواستکننده ۶ شرکت از صنعت سرمایهگذاریها، ۶ شرکت از صنعت محصولات غذایی و ۶ شرکت از صنعت بیمه پیشنهادات افزایش سرمایه مصوب هیئت مدیره را ارائه نمودند. در طی یک ماهه آبان ماه شاهد ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه هیئت مدیره به مجمع فوقالعاده از صنایع مختلفی همچون هتل و رستوران، شیمیایی، فلزات اساسی، سیمان، کانههای فلزی، ماشین آلات و.. بودیم که در نمودار زیر به تصویر کشیده شدهاند.
از بین ۵۳ شرکت ارائه دهنده پیشنهاد افزایش سرمایه جهت بررسی توسط سازمان بورس و صدور مجوز، بانک آینده با ارائه پیشنهاد افزایش سرمایه ۲ میلیون و ۲۹۵ هزار میلیارد ریال که ۱۴۳ برابر سرمایه کنونی ثبت شده این بانک میباشد، در صدر بیشترین میزان افزایش سرمایه پیشنهاد شده قرار دارد.
این بانک که پیشنهاد خود را در دومین روز آبان ماه به تصویب هیئت مدیره رسانده در ۱۷ آبان ماه اظهار نظر حسابرس را ارائه نمود که توسط سازمان بورس منتشر گردید. این افزایش سرمایه درخواستی از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی به همراه سود انباشته پیشنهاد شده تا بانک آینده پس از دریافت مجوز سازمان طبق اصلاحیه قانون تجارت، کفایت سرمایه خود را بهبود بخشد.
شرکت ملی صنایع مس ایران به عنوان دومین شرکت ارائه دهنده بالاترین میزان افزایش سرمایه در یک ماهه آبان، در ۲۸ آبان ماه امسال درخواست افزایش سرمایه خود را به ارزش ۱۸۰ هزار میلیارد ریال به میزان ۳۰ درصد از کل سرمایه فعلی خود را ارائه نمود. «فملی» قصد دارد افزایش سرمایه مذکور را با هدف تأمین منابع مورد نیاز طرحهای توسعه در دست از محل سود انباشته تأمین نماید. باتوجه ارائه پیشنهاد در اواخر آبان ماه، اظهار نظر حسابرس و بررسیهای سازمان به ماههای بعد موکول گردید. میزان افزایش سرمایه درخواستی شرکت پالایش نفت تهران که از ارزش ۱۱۵ هزار میلیارد ریالی برخوردار است، این شرکت را در جایگاه سومین شرکت درخواستکننده افزایش سرمایه با بیشترین مبلغ درخواستی قرار داده است. این افزایش سرمایه که ۴۲ درصد سرمایه ثبتی شرکت میباشد در صورت تأیید سازمان و طی نمودن مراحل از محل سایر اندوختههای شرکت به جهت جبران مخارج سرمایهای انجام شده و پروژههای شرکت صرف خواهد شد.
از میان ۵۳ پیشنهاد افزایش سرمایه شرکتهای حاضر در بازار سرمایه، عمدتاً از محل سود انباشته درخواست افزایش سرمایه خود را ارئه کرده بودند. باتوجه به منابع مختلف در دست شرکت، برخی از افزایش سرمایه از دو یا چند محل تأمین ارائه شده بودند که پس از سود انباشته، مطالبات حال شده و آورده سهامداران بیشترین پیشنهاد را از سوی شرکتها داشت.
در بین درخواستهای افزایش سرمایه ارائه شده در طی آبان ماه، تنها ۱۹ درخواست به مرحله اظهار نظر حسابرس رسیده و از میان آنها تنها مجوز افزایش سرمایه آن از سوی سازمان بورس صادر گردیده و سایر همچنان در دست بررسی هستند. این مجوز که جهت افزایش سرمایه شرکت اقتصادی و خودکفائی آزادگان جهت افزایش سرمایه ۳۳ درصدی از محل سود انباشته در ۲۸ آبان ماه صادر گردیده به مدت ۶۰ روز به شرکت فرصت انجام افزایش سرمایه و برگزاری مجمع فوقالعاده را مجوز داده است.
در کنار ۵۳ درخواست پیشنهاد افزایش سرمایه ارائه شده به سازمان بورس، ۱۶ نماد دیگر که درخواست پیشنهادی خود را در مهر ماه ارائه نموده بودند در آبان ماه اظهار نظر حسابرس در خصوص افزایش سرمایه خود را منتشر نمودند. علاوه بر این، سازمان بورس از میان درخواستهای ارائه شده ماههای گذشته که اظهار نظر حسابرسی آنها منتشر گردیده بود مجوز افزایش سرمایه ۱۹ نماد را منتشر نمود که عمده درخواستها از محل سود انباشته ارائه شده است.
منبع: ماهنامه بورس امروز شماره ۸۹، آذرماه ۱۴۰۲