مالیات بر ارزش افزوده مالیات پاک است
به گزارش خبرنگار بورس امروز،جواد تیموری مدیر امور عمومی ذوب آهن اصفهان عنوان کرد: به رغم تلاش ها و اقدامات مثبتی که در سنوات اخیر در راستای شفافیت اطلاعات اقتصادی مودیان و اجرای طرح جامع مالیاتی رخ داده است، متاسفانه تاکنون در زمینه وصول مالیات بر اساس اظهارات سازمان امور مالیاتی کشور شاهد فرار مالیاتی […]
به گزارش خبرنگار بورس امروز،جواد تیموری مدیر امور عمومی ذوب آهن اصفهان عنوان کرد: به رغم تلاش ها و اقدامات مثبتی که در سنوات اخیر در راستای شفافیت اطلاعات اقتصادی مودیان و اجرای طرح جامع مالیاتی رخ داده است، متاسفانه تاکنون در زمینه وصول مالیات بر اساس اظهارات سازمان امور مالیاتی کشور شاهد فرار مالیاتی بوده ایم که منجر به فشار مالیاتی بر دوش تولیدکنندگان و حقوقبگیران شده است.
محل هزینهکرد مالیات های وصولی دولت برای پرداخت کنندگان مالیات نامشخص بوده و انتظار پرداخت کنندگان مالیات از دولت مبنی بر اینکه به واسطه پرداخت مالیات حمایتهایی به عمل آید، محقق نمی گردد (به عنوان مثال ابزارهای حمایتی در قانون هدفمند کردن یارانهها، از تولیدکنندگان برای هیچ کدام از تولیدکنندگان و پرداخت کنندگان مالیات محقق نمیشود)، ثانیا تفسیرهای متفاوت در خصوص قانون باعث ایجاد مشکلاتی جهت مودیان مالیاتی میشود.
اجرایی شدن معافیتهای مالیاتی که دولت برای شرکتها در نظر گرفته است، جز پارهای موارد که به دلیل برداشتهای متفاوت و تفاسیر متفاوتی از قانون اختلافاتی رخ میدهد، در اکثر موارد معافیت هایی که در قانون قید گردیده به موقع به اجرا گذاشته شده است. از آنجایی که شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان حلقه واسطه بین تولیدکنندگان مواد خام و مصرفکنندگان نهایی مقاطع فولادی و ساختمانی بوده و از طرفی محصولات ذوب آهن کالاهای خاصی بوده که توسط تعداد معدودی تولیدکننده در نظام ارزش افزوده فعال است. لذا قانون مالیات بر ارزش افزوده تأثیر مستقیم چندانی بر عملکرد شرکت نداشته و به نوعی شرکت به عنوان بازوی سازمان امور مالیاتی انجام وظیفه و اقدام به وصول و پرداخت آن می نماید.
در صورتی که در نظام مالیات بر ارزش افزوده مالیات و عوارض باید از مصرف کننده نهایی مطالبه و اخذ گردد، به شرط آنکه سازمان امور مالیاتی ابزار های لازم در خصوص کنترل وصول مطالبات را فراهم آورد. ضمنا با وجود معافیت صادرات از پرداخت هرگونه عوارض طبق قوانین و آلاینده بودن برخی از واحدهای شرکت متاسفانه به دلیل تفاسیر به رای قانون توسط مجری محترم شرکت از این بابت در سنوات اخیر متحمل هزینههای جبرانناپذیری گردیده است.
حذف قانون مالیات بر ارزش افزوده باعث کاهش وصول درآمدهای دولت در برابر افزایش روز افزون هزینههای آنها بوده است و باعث تحمیل این کسری بودجه بر تولید کنندگان و حقوقبگیران در بحث مالیات عملکرد و حقوق خواهد شد. به نوعی مالیات بر ارزش افزوده رامی توان مالیات پاک نامید. به دلیل اینکه هر کسی به نسبت مصرف می بایست مالیات و عوارض پرداخت نماید و به نوعی عدالت مالیاتی در قانون دیده شده است. فرار مالیاتی در این خصوص تا حدود زیادی محدود میشود.
از آنجایی که سازمان امور مالیاتی مجری قانون بود لذا در این شرایط بیش از هر زمانی به انعطاف پذیری قوانین در کشور نیاز است. به عنوان مثال افزایش زمان تقسیط بدهی ها (موضوع ماده ۱۶۷ ق م م) امهال مهلت پرداخت بدهی های مالیاتی و حذف جرایم (موضوع ماده ۱۹۹ ق م م) و ماده ۲۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده اصلاح مواد ۳۸ و ۱۷ قانون ارزش افزوده و قابل قبول بودن هزینه آلایندگی, بخشودگی جرایم موضوع ماده ۱۶۹ مکرر تا پایان سال ۹۷, تعویق اقدامات اجرایی سازمان امور مالیاتی در ادارات وصول و اجرا و غیره..