نقش سهامداران در تحقق یا عدم تحقق پیشبینیهای «ذوب آهن اصفهان»
در صورت تحقق افزایش سرمایه ذوب آهن شاید میتوان احتمال داد زیان حاصله سال ۱۴۰۱ این شرکت رخ نمیداد اما سهامدار عمده با در نظر گرفتن سود محقق شده در سال ۱۳۹۹ و صفر شدن زیان انباشته، بدون پیشبینی بازگشت به روند زیاندهی گذشته و در نظر گرفتن درصد تحقق پیشبینی هیئت مدیره، زمینه تحقق برنامه را خط زد.
به گزارش بورس امروز؛ یکی از عوامل اثرگذار بر تحقق یا عدم تحقق برنامههای یک شرکت تصمیمات سهامداران و نتیجه برگزاری مجامع است که این موضوع در دهه اخیر برای «ذوب» نیز رخ داده است؛ به طوری که با عدم پذیرش افزایش سرمایه ۱۳۹۹ توسط سهامدار عمده، شرکت پس از ۳ سال مجدداً به شرایط زیاندهی بازگشته است که در ادامه به تفصیل مورد قرار میگیرد.
شرکت ذوب آهن اصفهان در افشاسازی اخیر خود خبر از برنامه افزایش سرمایه شرکت را داد که توسط هیئت مدیره از محل تجدید ارزیابی زمین مطرح و در حال ارزیابی کارشناسان میباشد. این برنامه به دلیل زیانده بودن فعالیت شرکت طی یک سال ۱۴۰۱ مورد بررسی قرار گرفته و ارزش زیان انباشته به مبلغ ۴۱،۷۴۳ میلیارد ریال رسیده است.
با وجود اینکه شرکت ذوب آهن اصفهان در حال حاضر متحمل زیان انباشته ۴۲ هزار میلیارد ریالی گردیده، اما پیش از افزایش سرمایه ۱۴۰۱ روند سودآوری خود را از سال ۱۳۹۸ آغاز کرده بود. در آخرین افزایش سرمایه شرکت که در سال گذشته از محل سود انباشته به میزان ۱۵ درصد صورت گرفته و نتیجه آن رشد مبلغ سرمایه از عدد ۶۱،۵۰۳ میلیارد ریال به مبلغ ۷۰،۷۷۵ میلیارد ریال بوده، سودآوری شرکت به ازای هر سهم ۳۲۸ ریال و مبلغ نقدی ۶۰ ریال رسید.
اگرچه ذوب آهن اصفهان در عملیات سال ۱۳۹۹ پس از صفر شدن زیانهای خود مجدداً روند سودآوری و تقسیم سود را طی کرده و در ادامه سود مطلوبتری در سال ۱۴۰۰ نصیب سهامداران خود نموده اما با افزایش مجدد هزینهها نسبت به درآمد در ۳ ماهه اول ۱۴۰۱ به روند زیاندهی بازگشت و در نهایت پایال سال ۱۴۰۱ زیان انباشته به مبلغ ۴۱،۷۳۲ میلیارد ریال رسید. تداوم روند زیاندهی و رسیدن زیان انباشته به ارزش بیش از نصف سرمایه، هیئت مدیره را بر آن داشت تا پیشنهاد افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی را مطرح و مورد بررسی قرار دهند.
به منظور درک بهتر لزوم اجرای برنامه افزایش سرمایه نگاهی به دو افزایش سرمایه اخیر ثبت شده «ذوب» خواهیم داشت. همان طور که در جدول زیر مشاهده میکنید از میان ۳ پیشنهاد افزایش سرمایه اخیر هیئت مدیره پیش از سال ۱۴۰۲، یکی از آنها مورد پذیرش سهامدار عمده جهت مشارکت در پذیرهنویسی قرار نگرفته است و علت آن تقسیم سود بهتر در آن سال برای سرمایهگذاران است.
در آخرین افزایش سرمایه که سال ۱۴۰۱ صورت گرفت، پیشنهاد اولیه هیئت مدیره برای افزایش به مبلغ ۷۱،۰۱۳ میلیارد بوده که طبق نظر حسابرس این افزایش قابل انجام نبوده و میزان افزایش به مبلغ ۹،۲۷۲ میلیارد ریال تغییر کرد. علت این تفاوت طبق حسابرسی بعمل آمده از صورتهای مالی تعدیلات بعمل آمده در خصوص تفاوت حق بیمه مشاغل سخت و زیانآور و مازاد بر ارزش دریافتی حاصل از فروش داراییهای شرکت از شرکت فرعی بوده است.
در نهایت با تعدیلات انجام شده توسط حسابرس، مشخص گردید از میزان سود انباشته «ذوب» در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۱ مبلغ قابل افزایش به ارزش ۹،۲۷۲ میلیارد ریال میباشد.
تا پیش از افزایش سرمایه سال ۱۴۰۱ طی یک دهه گذشته، به جز مورد پیشنهادی هیئت مدیره در سال ۱۳۹۹، افزایش سرمایهای به غیر از تجدید ارزیابی صورت نگرفته بود که آخرین تجدید ارزیابی از محل تجهیزات و ماشین آلات به منظور خروج از زیاندهی و رشد زیان انباشته به بیش از مبلغ سرمایه شرکت انجام شده است.
این درحالی است که «ذوب» در سال ۱۳۹۹ قصد داشت با افزایش سرمایه از محل آورده در خصوص طرحهای توسعه در دست اقدام نموده و مقادیر تولید و فروش محصولات اصلی و شمش چدن را به ترتیب ۲۳۶ هزار تن و ۲۱۱ هزار تن بهبود بخشد و در ادامه با راهاندازی و بازسازی کورههای پاتیلی و تبدیل چدن به شمش کالایی، از سال ۱۴۰۱ به بعد میزان تولید شمش کالایی را ۴۰۰ هزار تن افزایش دهد که با رد سهامدار عمده جهت حضور در پذیرهنویسی تنها با هدف تقسیم سود بیشتر به سهامداران، این موضوع منحل شد.
اگرچه افزایش سرمایه های مذکور برنامههای شرکت بوده و در صورت تحقق شاید میتوان احتمال داد زیان حاصله در سال ۱۴۰۱ رخ نمیداد اما سهامدار عمده با در نظر گرفتن سود محقق شده در سال ۱۳۹۹ و صفر شدن زیان انباشته، بدون پیشبینی بازگشت به روند زیاندهی گذشته و در نظر گرفتن درصد تحقق پیشبینی هیئت مدیره، زمینه تحقق برنامه را خط زد.